Αντίθετος με τη λογική της «πάση θυσία διακυβέρνησης» δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης λίγες μόλις ημέρες έπειτα από τη δήλωσή του «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Εκτιμά πάντως ότι δεν υπήρξε ενόχληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε, ενώ υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα της άποψης, προειδοποιεί για φαινόμενα αυταρέσκειας και επιμένει στην ενότητα της Αριστεράς.

Οι δηλώσεις σας την προηγούμενη Πέμπτη ενόχλησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου βιάζονται να κυβερνήσουν;

«Δεν θεωρώ ότι υπήρξε ενόχληση σε όσους άκουσαν ή διάβασαν το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής μου και των εξηγήσεων που έδωσα διότι αντελήφθησαν πολύ καλά το πνεύμα και την ουσία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια αστική αξιωματική αντιπολίτευση. Οταν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, ήταν πάντα πανέτοιμοι για την εξουσία. Είχαν «λύσεις» για όλα, είχαν πρόγραμμα 100 ημερών, λεφτά υπήρχαν ή ήταν έτοιμοι να καταργήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το μνημόνιο. Μόλις όμως ανέβαιναν στην κυβέρνηση ανακάλυπταν «καμένη γη» και άρχιζαν τις «κωλοτούμπες» και την καταστροφή. Για την Αριστερά ο αναγκαίος στόχος της διακυβέρνησης τίθεται πολύ διαφορετικά. Για εμάς είναι σκληρός δρόμος που προϋποθέτει την ενίσχυση και ανάπτυξη μεγάλων κοινωνικών ταξικών αγώνων, που απαιτεί συνεχή πολιτική, οργανωτική και προγραμματική προετοιμασία, καθώς και προετοιμασία του κοινωνικού εδάφους. Και αυτά πολύ περισσότερο που μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κάνει απλώς μια ανώδυνη διαχείριση του συστήματος αλλά μεγάλες τομές, ρήξεις και μεγάλες ανατροπές».
Αυτό που έκανε εντύπωση σε πολλούς ήταν πάντως ότι τα όσα είπατε συνέπεσαν με τον σημαντικό κλονισμό που υπέστη η κυβέρνηση στις ψηφοφορίες της Τετάρτης…
«Ακριβώς αυτή την ώρα που η συγκυβέρνηση της τριμερούς κοινοπραξίας καταρρέει και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενδεχομένως στα πρόθυρα ενός κυβερνητικού ρόλου οφείλουμε να μιλάμε με κάθε ειλικρίνεια στους εργαζομένους και να εντείνουμε χωρίς καμία επανάπαυση την προετοιμαστική μας προσπάθεια, τόσο για να γίνει πραγματικότητα μια κυβέρνηση της Αριστεράς όσο και για να επιβεβαιώσει με την πορεία της τις καλύτερες προσδοκίες του ελληνικού λαού. Θα τόνιζα επίσης ότι το κυριότερο αυτή την ώρα είναι να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδηθεί η μητέρα όλων των μαχών, που είναι να ματαιωθεί και να μην περάσει το «μαύρο» πακέτο των 14 δισ. και να καταψηφισθεί ένας προϋπολογισμός καταστροφής που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2013. Θέλουμε να παίξουμε έναν πρωτοπόρο ρόλο ώστε αυτή την εβδομάδα να δοθεί σκληρή μάχη στη Βουλή και κυρίως για να αναπτυχθούν γιγαντιαίες εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις που θα βάλουν στο περιθώριο και στον κάλαθο των αχρήστων το μνημονιακό πακέτο και έναν προϋπολογισμό λεηλασίας που το εμπεριέχει».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την εξουσία αυτή τη στιγμή φοβούμενος μη του «σκάσει» μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση (χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ) στα χέρια. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
«Εμείς δεν πάσχουμε από τα σύνδρομα της «εξουσιολαγνείας» και του κυβερνητισμού. Δεν δημαγωγούμε. Προσωπικά όλη η πολιτική μου πορεία υπήρξε σε πολιτικές δυνάμεις (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ) με σχετικά μικρή και πολύ μικρή δύναμη και μια περίοδο βρεθήκαμε εκτός Βουλής. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα πιο ξένο σε μένα από την επιδίωξη της «πάση θυσία» διακυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι φοβούνται να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες είναι όσοι δεν θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία και οι κοινωνίες αλλάζουν πάντα με ρίσκο και σε ώρες μεγάλων κρίσεων και δοκιμασίας σαν και αυτές που διανύουμε σήμερα».
Τελικά η ενοποίηση της Αριστεράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη της εξουσίας; Ποιους περιλαμβάνει εν τέλει αυτή η ενοποίηση;
«Η κοινή δράση, η συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας, πρώτα απ’ όλα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελεί θεμελιώδη άξονα της στρατηγικής μας. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο σε αυτήν ιδιαίτερα τη φάση, παρά τις αντιξοότητες, τις αρνήσεις και τις περιχαρακώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με προτάσεις για ένα ελάχιστο συνεκτικό κοινό πρόγραμμα που θα μπορούσε να προκύψει μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και με σεβασμό στις διαφορετικές θεωρήσεις».
Ριζικές αλλαγές
«Δεν πάμε για καρέκλες, προνόμια και λάφυρα»

Εσείς μιλάτε για προετοιμασία, ακόμη και για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ με κατάργηση του μνημονίου. Πού συμπίπτουν αυτές οι δύο θέσεις;

«Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες είναι κατοχυρωμένο καταστατικά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα των απόψεων, με σεβασμό πάντα στη θέση της πλειοψηφίας, η οποία δεν θέτει θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Το κύριο όμως και το καθοριστικό για όλους μας στον ΣΥΡΙΖΑ, στη φάση που διανύουμε, είναι η κατάργηση/ακύρωση των μνημονίων και η αντικατάστασή τους με ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα παραγωγικής κοινωνικής ανασυγκρότησης και διεξόδου από την κρίση. Και αυτή η κατεύθυνση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ αδιαπραγμάτευτη και βρίσκεται πάνω από όποιους εκβιασμούς και όποια εκβιαστικά διλήμματα του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου».
Μήπως εν τέλει όλα αυτά αναδεικνύουν το διαχρονικό πρόβλημα της Αριστεράς μπροστά στην εξουσία και το πώς θα τη διαχειριστεί;
«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπαίζουμε τον λαό και δεν εξωραΐζουμε, δεν κάνουμε εμπόριο υποσχέσεων, δεν τάζουμε σε όλους και όλα και δεν πουλάμε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Οπως σας είπα, η κυβερνητική εξουσία για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Αντίθετα, ο κυβερνητικός ρόλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη και όχι υπουργικές καρέκλες, προνόμια και λάφυρα. Είναι μια μεγάλη ευθύνη προκειμένου να αναλάβουμε, στηριγμένοι στους ενωτικούς κοινωνικούς αγώνες, μια ανατρεπτική προσπάθεια για να ανακόψουμε τον κατήφορο και να προωθήσουμε τη ριζική αλλαγή του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας με σοσιαλιστική προοπτική».
Η θέση σας ακούγεται περισσότερο συγγενής με εκείνη της κυρίας Παπαρήγα προεκλογικά, ότι δηλαδή το ΚΚΕ δεν θέλει αυτή τη στιγμή και σε αυτό το πλαίσιο να κυβερνήσει. Αυτό όμως είχε δραματικό εκλογικό κόστος για το ΚΚΕ. Αποκλείετε το ενδεχόμενο η θέση σας να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Δεν νομίζω ότι η θέση μου είναι ιδιαίτερα συγγενής με τη γραμμή που ακολουθεί σήμερα το ΚΚΕ στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Το αντίθετο θα έλεγα! Προσωπικά θεωρώ άμεση προτεραιότητα και απόλυτα αναγκαία μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς ασφαλώς θα αναλάβει να κυβερνήσει μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο, όχι όμως για να το διαχειριστεί αλλά για να το ανατρέψει, για να αλλάξει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και να εφαρμόσει ένα προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης. Αυτό το οποίο τόνισα με έμφαση είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται συνεχής και σε βάθος προετοιμασία και καμία επανάπαυση και πολύ περισσότερο καμία διάθεση αυτάρκειας και αυταρέσκειας, πράγμα που όλοι γνωρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ