Την διερεύνηση τυχόν ευθυνών και πρώην υπουργών οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ ζητάνε οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με έγγραφο τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Οι δυο εισαγγελείς ενημέρωσαν από χθες τον προϊστάμενό τους, αντιεισαγγελέα Νίκο Παντελή, ότι την Πέμπτη αποστέλλουν στον Άρειο Πάγο ολόκληρη την δικογραφία με τις μαρτυρικές καταθέσεις για την πορεία της περίφημης λίστας.
Οι δύο εισαγγελείς πράγματι, σήμερα το πρωί, έστειλαν το σχετικό κλειστό φάκελο, στον οποίο εκτός από την δικογραφία και το διαβιβαστικό της έγγραφο περιείχετο και το usb με τα ονόματα καταθετών της λίστας αλλά και τα ποσά σε όσους τουλάχιστον καταγράφονται.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι δύο εισαγγελείς κράτησαν αντίγραφο της δικογραφίας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα θα συνεχίσουν την έρευνά τους για τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον χειρισμό της υπόθεσης και δεν είναι πολιτικά .

Στο διαβιβαστικό περιέχεται ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, όπου αναφέρονται και των ονόματα των δύο υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου στα χέρια των οποίων βρέθηκε η επίμαχη λίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο εισαγγελείς ζητάνε να διερευνηθεί από την Βουλή αν συντρέχει λόγος να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Επί της ουσίας καλούν την Βουλή να κρίνει αν συντρέχει λόγος συγκρότησης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.
Την υπόθεση αναμένεται να χρεωθεί ο ίδιος ο κ. Παντελής ο οποίος θα κρίνει αν τα στοιχεία που του έχουν σταλεί οδηγούν την δικογραφία στη Βουλή όπως προτείνουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς.
Σύμφωνα με πηγές του Αρείου Πάγου η μελέτη θα είναι προσεκτική και δεν αναμένεται η αποστολή της δικογραφίας εντός της ημέρας.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και τις εξηγήσεις που έδωσαν οι πρώην επικεφαλείς του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης τονίζεται ότι κανένας από τους δυο υπουργούς, ούτε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά ούτε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσαν ποτέ εντολή να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, που τυχόν υπήρχαν μεταξύ των 1.991 ονομάτων της λίστας.
Το ερευνώμενο αδίκημα φαίνεται ότι θα είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος.