Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η κυβέρνηση και η χώρα μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ότι έληξε η διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων.

Η σφοδρή αντίδραση των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ στην κίνηση του κ. Σαμαρά, επιβάρυνε το κλίμα και η τρικομματική κυβέρνηση εισήλθε σε μια αβέβαιη περίοδο για το μέλλον της.

Οι επόμενες ώρες είναί πολύ κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει και σε ποιο σημείο είναι διατεθειμένοι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, να φθάσουν.

Η συνοχή της κυβέρνησης επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό και το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι εμφανές. Η επιλογή του κ. Σαμαρά να θέσει με τη δημόσια δήλωσή του, τα κόμματα και τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, πυροδότησε αντιδράσεις που επιτάχυναν την κυβερνητική κρίση.

«Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να συμπληρώσει, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων: «Εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

«Η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά συνιστά υπονόμευση και απρέπεια» τόνισε από το βήμα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος και λίγο αργότερα το κόμμα με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε τη δήλωση Σαμαρά το λιγότερο άτυχη και επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν να απαντήσουν στις αναφορές του κ. Βενιζέλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου επέκρινε τη στάση του προέδρου του ΠαΣοΚ, ενώ διευκρινίζεται πως το ενός άρθρου πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα είναι ενσωματωμένες οι εργασιακές ρυθμίσεις,.

«Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει» είπε ο κ. Κεδίκογλου και συμπλήρωσε: «Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά».

Επιθετική ήταν και η ΔΗΜΑΡ που εμμένει στις αρχικές της θέσεις και τα κεντρικά στελέχη της δηλώνουν ότι πλέον το δίλημμα για τις εξελίξεις με επίκεντρο το πακέτο των μέτρων αφορά στη ΝΔ, ως πρώτο σε πλειοψηφία κόμμα της συγκυβέρνησης.

Η στάση του προέδρου του ΠαΣοΚ σε συνδυασμό με την κάθετη άρνηση της ΔΗΜΑΡ, η οποία σε ολιγόλογη ανακοίνωσή της, ανέφερε πως «δεν συμφωνεί με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης», φέρνει στο σημείο μηδέν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να ψηφιστούν τα μέτρα και είπε πως δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, ενώ η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις διαφωνίες της για τα εργασιακά, η κατάσταση είναι οριακή.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου να συζητήσει με ανοικτό το πακέτο των μέτρων.

«Έπρεπε να υπάρχει συμφωνία. Δεν μπορούσε να μείνει ανοικτό το πακέτο. Το Εurogroup θα κρίνει εάν υπάρχει συμφωνημένο πακέτο ή όχι» λένε και άλλα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως υπήρξε δυσαρέσκεια στο Euroworking group το απόγευμα της Δευτέρας γιατί δεν κλείνει το πακέτο των μέτρων.

Σε αυτό το κλίμα της έντασης και της καχυποψίας, αλλά και των παρασκηνιακών επικρίσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αναβλήθηκε για το πρωί της Τετάρτης, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, ψηφοφορία στη Βουλή επί της ρυθμίσεως για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί, ενώ και ο κ. Βενιζέλος, έχοντας ως όπλο και τις γνώμες πολλών βουλευτών του ΠαΣοΚ, διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση της κυβέρνησης, εμμένοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες το κυβερνητικό μέλλον είναι αβέβαιο και το ερώτημα είναι, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη και των τριών κομμάτων, εάν θα πρυτανεύσει η λογική και η σωφροσύνη ή θα γίνει η χώρα…Κούγκι και θα τιναχτούν τα πάντα στον αέρα.

Ο χρόνος δεν υπάρχει και η άμμος στην κλεψύδρα έχει αδειάσει. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες όχι μόνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά για την ίδια την χώρα και όπως λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί και της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, εν ώρα εθνικής κρίσης, δεν χωρούν πολιτικά παίγνια.