«Να υπολογίσετε τι θα σημαίνει το «όχι» στη συνοχή της κυβέρνησης. Αν πέσει θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για πρόωρες εκλογές» είπε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα στην κ. Φ. Κουβέλη κατά τη συνάντησή τους.

Σε συνέντευξη Τύπου μίλησε με σκληρά λόγια για την στάση της τρόικας λέγοντας ότι είναι «κακοί οικονομολόγοι και ακόμη πιο κακοί ψυχολόγοι» αναφερόμενος στην εμμονή της σε μέτρα λιτότητας και τάχθηκε υπέρ πιο ισορροπημένων ρυθμίσεων στα εργασιακά θέματα.

Ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η υπόλοιπη συμφωνία και είπε: «νομίζω ότι πρέπει να ψηφιστεί το πακέτο, ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι θα ήταν μεν καλό να εμπλακούν και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά «αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να γίνει δεκτό το πακέτο και οι εργασιακές σχέσεις να συζητηθούν μετά εκτενώς επί μήνες».

Ο Χ. Σβόμποντα ανέφερε σαφώς ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απολύτως απαραίτητες, ιδίως, όπως είπε, στον δημόσιο τομέα, ενώ χαρακτήρισε «τρελές» τις απόψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Καλώ εσάς, τα ΜΜΕ να μην λαμβάνετεσοβαρά υπόψη τις παράλογες απόψεις ότι θα βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Θα ήταν πολιτική καταστροφή για την Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση για την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε επίσης ότι το Κοινοβούλιο επιθυμεί να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά «δυστυχώς τις θέλει η πλειοψηφία των χωρών».

Εύσημα για τις προσπάθειες
Νωρίτερα ο κ. Σβόμποντά συναντήκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνάντηση συζήτησαν για την κατάσταση στην οικονομία και τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Σβόμποντα αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, καθώς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Συζήτησαν, επίσης, για το πακέτο των μέτρων και την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασαν αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και η χώρα μας θα μπορέσει να γίνει πόλος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε την Τρίτη ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σβόμποτα. Συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η βουλευτής και υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρένα Δούρου και o Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, διαπιστώθηκε ευρεία σύνθεση απόψεων.

Ο κ. Σβόμποτα θεωρεί ότι το πρόγραμμα της τρόικα έχει αποτύχει στους στόχους του κι έχει προκαλέσει την όξυνση της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι ιδεοληπτικές και φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους, αύξηση της ανεργίας, διάλυση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής πρόνοιας.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων μεσα από συναντήσεις και διάλογο. Είναι κοινή παραδοχή ότι η εμμονή στην νεοφιλελεύθερη γραμμή της τρόικα οδηγεί στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς.
Τέλος, ζητήθηκε να υπάρξει συνεργασία στα θέματα που αφορούν ζητήματα δημοκρατίας στη χώρα μας, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, για να διερευνηθούν οι κλιμακούμενες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα και οι καταγγελίες για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την Ελληνική Αστυνομία.

Τέλος, ζητήθηκε να υπάρξει συνεργασία στα θέματα που αφορούν ζητήματα δημοκρατίας στη χώρα μας, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, για να διερευνηθούν οι κλιμακούμενες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα και οι καταγγελίες για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την Ελληνική Αστυνομία.

Αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Ως σίγουρα αναγκαίο, θεωρεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, σε αποψινές του δηλώσεις στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε στις επαφές που είχε και θα έχει, μέχρι αύριο Τετάρτη, στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη εργασίας.

Συγχρόνως, εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς τη συζητούμενη νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές επιλογές και να μην υπάρξει ακόμη προσφυγή στην κατεύθυνση δημόσιας διαγραφής χρέους, ενώ ως προς την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ανέφερε πως υπήρξαν σημαντικές, αλλά σίγουρα όχι στο μέτρο των ψευδαισθήσεων που προκάλεσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Στις δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Σβόμποντα, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατό να αλλάξει κανείς ριζικά την Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια και πως έχει αλλάξει όμως σαφώς η στάση των υπευθύνων, ζητά να επιδειχθεί προσοχή στο θέμα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και να μην απαιτούνται πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις, διότι, όπως τονίζει, πολύ σκληρά βήματα δεν είναι απαραίτητα
για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, τουναντίον, δημιουργούν μόνο νέα κοινωνική αντίσταση.

Ο ίδιος θεωρεί παράδοξη τη σύλληψη, για ορισμένες ώρες, Έλληνα δημοσιογράφου, εξαιτίας της δημοσίευσης μιας λίστας ενδεχόμενων φοροφυγάδων με καταθέσεις στην Ελβετία και τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική δράση στο θέμα είσπραξης φόρων και να διωχθεί με συνέπεια και σαφήνεια η φοροδιαφυγή.

Ο κ. Σβόμποντα προειδοποιεί στις δηλώσεις του πως την Ελλάδα απειλεί μεγάλος κίνδυνος από την πλευρά των ακροδεξιών και για αυτό θα πρέπει να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα στο θέμα αντιμετώπισης της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στους Έλληνες, «ψυχολογική και οικονομική».

Η Ακροδεξιά τρέφεται από την εχθρότητα απέναντι στους ξένους και τους πρόσφυγες και εδώ «θα πρέπει να παρθεί ο άνεμος από τα πανιά των ακροδεξιών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χάνες Σβόμποντα.