Την καθοριστική κίνηση σε μια παρτίδα που σφραγίζει τη διαπραγμάτευση της τρικομματικής κυβέρνησης με την τρόικα επιχειρεί ο κ. Φ. Κουβέλης. Το παιχνίδι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μοιάζει με τη σκακιστική μάχη του Ιππότη με τον Θάνατο, στην περίφημη ταινία «Η έβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο πρωταγωνιστής, βέβαιος ότι θα αποφύγει το μοιραίο, τελικώς το επέσπευσε. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η πτώση, εφόσον δεν αλλάξει η ροή των πραγμάτων, θεωρείται αναπόφευκτη και οι διαθέσεις της τρόικας δεν αφορούν μόνο ένα πρόσωπο ή έστω ένα κόμμα αλλά ολόκληρη τη χώρα. Αυτό το βάρος είναι έτοιμη να το σηκώσει η Δημοκρατική Αριστερά;
Η επιμονή του όμως στο «όχι» στις αλλαγές στα εργασιακά μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την κυβέρνηση συνεργασίας και η στάση του κ. Κουβέλη ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πολιτική περιπλοκή που μπορεί να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική συμμαχία.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ ενισχύει το πολιτικό πρόβλημα στη χώρα –δημιουργώντας συνειρμούς και σχόλια για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τη στάση του σε μια κρίσιμη στιγμή –ενώ η προοπτική οι εξελίξεις στο κόμμα του κ. Κουβέλη να συμπαρασύρουν και το ΠαΣοΚ, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αποτελεί το χειρότερο σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η τρικομματική κυβέρνηση εισήλθε στην πιο δύσκολη φάση της, 130 ημέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς όλα είναι ανοιχτά.
Η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις –που αποτελούν το πιο σκληρό και βασικό προαπαιτούμενο που ζητεί η τρόικα –την προσεχή Τρίτη αποτελεί κρας τεστ για όλη την κυβέρνηση, διότι η ΔΗΜΑΡ έχει πει ότι θα το καταψηφίσει και στο ΠαΣοΚ υπάρχει προβληματισμός.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αμετακίνητος, εμμένει στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει (είχε δηλώσει ότι «την Ελλάδα θα τη σώσουν αυτοί που τολμούν») και προτάσσει το δίλημμα «ή μέτρα ή χρεοκοπία», δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο της δραχμής ως την οδό της Κολάσεως που θα επιδράσει δραματικά στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Στους συνομιλητές του δηλώνει αισιόδοξος. «Πάμε καλά με τους ξένους» τονίζει και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις επόμενες κινήσεις του: «Προχωρώ όπως είπα» λέει και υποστηρίζει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις, σε ένα άρθρο με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Ο κίνδυνος ατυχήματος όμως είναι υπαρκτός και δεν τον αγνοεί. Η εμπλοκή με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ένα γερό ταρακούνημα. Αν και είναι εξουθενωμένος, προσπαθεί να αποτρέψει το μοιραίο για την κυβέρνησή του, αν και αναγνωρίζουν στο επιτελείο του ότι η ΔΗΜΑΡ δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα.
Το τοπίο είναι θολό και η επικινδυνότητα αυξάνεται. Ολα είναι ρευστά ως την ψηφοφορία. Ο ίδιος επιμένει με επιχειρήματα στέρεα ότι η τρόικα έδωσε στην κυβέρνηση βελτιώσεις, αλλά δεν σταματάει την προσπάθεια «και προς τα μέσα και προς τα έξω» και αναμένει ως την τελευταία στιγμή την αλλαγή στάσης από τη ΔΗΜΑΡ.
Η προχθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που επιμένει ομόφωνα στο «όχι», ζητώντας και την απόσυρση των αξιώσεων της τρόικας για τα εργασιακά, επιδείνωσε το κλίμα, αν και ο κ. Κουβέλης και οι σύντροφοί του θεωρούν ότι μπορεί οι πιστωτές να πεισθούν και να υποχωρήσουν.
Οι προσπάθειες συμβιβασμού συνεχίζονται από την κυβέρνηση για να αλλάξει στάση το κόμμα του κ. Κουβέλη που ναι μεν δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, στηρίζοντας τις σκληρές δημοσιονομικές ρυθμίσεις που προώθησε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Από την άλλη πλευρά, το ΠαΣοΚ έχει μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ την επόμενη εβδομάδα, όπου όλοι οι βουλευτές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, ενώ είναι ανοιχτό το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας. Ως την τελευταία στιγμή, με γνώμονα την εθνική προσπάθεια, επιχειρεί να βοηθήσει για να επιτευχθεί συμβιβασμός, καταθέτοντας βελτιωτικές προτάσεις σε μια σειρά θεμάτων.
Η φόρμουλα συμβιβασμού αναζητείται και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Η ΕΕ από την πλευρά της έκανε μια διπλή κίνηση προχθές. Διέκοψε το Euro Working Group, δίνοντας περαιτέρω χρόνο για να βρεθεί λύση, και από την άλλη ως μοχλός πίεσης για να συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι μεταδίδεται, ανεπίσημα ακόμη, ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την προσεχή Τετάρτη, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη.
Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Π. Τσακλόγλου– εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης –στο Euro Working Group πήγε για να διερευνήσει δυνατότητες περαιτέρω συμβιβασμού με την τρόικα, μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν με το τρικομματικό σχήμα. Ζήτησε παράταση των διαπραγματεύσεων –ήταν δεδομένη από τη στιγμή που και η τρόικα ξέρει το πρόβλημα –και επέστρεψε στην Αθήνα για να επανέλθει για τη νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα.
Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει υπαναχώρηση της τρόικας σε κάποια σημεία-«κλειδιά» ή αν θα δεχθεί να μεταθέσει τα εργασιακά για ύστερο χρόνο.
Το «παιχνίδι» των αριθμών
Αυξημένη πλειοψηφία θέλουν οι Ευρωπαίοι

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον πολύ σφιχτά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ως τα μέσα της εβδομάδας θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής συζήτηση.
Ο ΓΓ της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκος έχει ζητήσει ως το βράδυ της Δευτέρας να του αποστείλουν τα υπουργεία τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συνταχθεί το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα δημοσιονομικά, τα διαρθρωτικά και τα εργασιακά.
«Ολα σε ένα άρθρο» είναι η γραμμή και στόχος είναι να ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο ως τις 5 Νοεμβρίου με κατεπείγουσα διαδικασία, ενώ ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί ως τις 9 ή τις 10 του επόμενου μήνα.
Ποιος θα είναι ο μαγικός αριθμός ψήφων; Οι Ευρωπαίοι θέλουν αυξημένη πλειοψηφία για να επιβεβαιωθεί η προσήλωση των κυβερνητικών εταίρων στο πρόγραμμα και οι 151 ψήφοι δεν τους αρκούν.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, παρ’ ότι αρκεί η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, θεωρείται πολιτικά επιβεβλημένο να ψηφιστεί η συμφωνία με 151 τουλάχιστον.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι, μετά τις διαγραφές, 176, ενώ ΝΔ (127) και ΠαΣοΚ (33) αθροίζουν 160. Αν η ΔΗΜΑΡ (16 βουλευτές) δηλώσει «παρών», χρειάζονται 151 ψήφοι για να εγκριθεί το πακέτο. Αν επιλέξει την αποχή, η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές.
Ωστόσο και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα τεθεί θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων και πραγματικής δυνατότητας της κυβέρνησης για την εφαρμογή τους. Στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ διερωτώνται αν η στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζει τα μέτρα, αποτελεί ένα πολιτικό παράδοξο ή την πιο παραδοσιακή μορφή του… στρίβειν διά του αρραβώνος.
Δηλαδή αν χρησιμοποιεί τα εργασιακά ως πρόσχημα για να μην ψηφίσει και τα δημοσιονομικά μέτρα. Παρ’ όλα αυτά η ψηφοφορία δεν θα είναι εύκολη και για τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με έμπειρα στελέχη τους σημειώνουν ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που μπορεί να αξιοποιηθεί το «μετάλλευμα» του εθνικού καθήκοντος για τη σωτηρία της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ