Το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκαν στην επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Θεσσαλονίκη εν όψει των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και στον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου, την Παρασκευή, κατά την προσέλευση της πολιτικής ηγεσίας και των άλλων επισήμων στην δοξολογία ανήμερα της εορτής του πολιούχου της.

«Εύχομαι σύντομα η Ελλάδα να γιορτάσει την απελευθέρωσή της από εκείνους τους δανειστές που λειτουργούν ως βδέλλες πίνοντας το αίμα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης δήλωσε μετά το τέλος της δοξολογίας: «Εφόσον υπάρχει παρελθόν που δεν είναι ευχάριστο, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει τέτοια μέτρα».

Στη συνέχεια μετέβησαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» και «Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών». Στην τελετή εγκαινίων μίλησαν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Ομιλία Σαμαρά

Μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι το όχι στον φασισμό δεν είναι στιγμιαίο αλλά αιώνιο και ότι ένας εχθρός μπορεί να μας νικήσει:«η διχόνοια που μας διασπά».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως σε 10 χρόνια που θα γιορτάζουμε την παλιγγενεσία θα είμαστε πολύ καλύτερα. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και προς τα ακροδεξιά στοιχεία, που φλερτάρουν με το ναζισμό, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να νοσταλγούν τους δυνάστες του έθνους για να πουλήσουν πατριωτισμό», καθώς και ότι «ο πατριωτισμός πάει χέρι – χέρι με τη Δημοκρατία».

Διαπίστωσε ότι ως λαός κρύβουμε τεράστιες δυνάμεις και όπως στα τέλη του 19ος αιώνος η Ελλάδα ήταν κάτω από τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο και το 1897 είχε υποστεί ήττα από τους Τούρκους εντούτοις ανορθώθηκε και μετέτρεψε την δύναμη σε αδυναμία. «Η χρεοκοπία και ο ταπεινωτικός διεθνής έλεγχος δεν υπέταξαν το πνεύμα του ελληνισμού. Δεν νίκησαν την Ελλάδα αλλά την αναγέννησαν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Σήμερα έχουμε μια άλλη κρίση όπου ο ελληνικός λαός πρέπει να απελευθερωθεί από δύο αλυσίδες. Της υπανάπτυξης και των δεσμών του χρέους. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και το κάνουμε για να μπούμε στην ανάπτυξη ώστε να μην έχουμε ανάγκη από μνημόνια και δανειστές».

Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Κ. Παπούλιας: «Ο λαός θα βγει νικητής»

Μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τον τριήμερο εορτασμό της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο λαός πάντα ξεπέρασε τις κρίσεις με ανδρεία, φρόνημα και αγάπη για την ελευθερία και την πρόοδο.

«Ποτέ δεν μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος λαός. Ο λαός θα βγει νικητής» υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού – Προέδρου της Δημοκρατίας

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στις 10:45 το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρσή της στον Λευκό Πύργο.

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό.

Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις.