Σε διαρκή αγώνα καλλιέργειας ενός ρεαλιστικού προφίλ και παράλληλα, απεγκλωβισμού από το δίλημμα που πιθανολογείται ότι θα τεθεί εκ νέου από την κυβέρνηση («μέτρα ή θάνατος»), αποδύεται ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή του προσεχούς διαστήματος.

Κύριο στοιχείο της προσπάθειας απεγκλωβισμού είναι η υιοθέτηση μίας μάλλον ήπιας ρητορικής και στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως στρέφεται στο – πολιτικά μάλλον ασαφές – δόγμα «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».
Καθώς όλα δείχνουν ότι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα είναι μετωπική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει και να καταψηφίζει τα μέτρα και να επενδύει πολιτικά στην συζήτηση της πρότασης του για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο Μνημόνιο, στην Κουμουνδούρου αναμένουν πάντως τις εξελίξεις όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρώπη.
Εν όψει όλων αυτών, κύριο μέλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει ότι η πρότασή της έχει ρεαλιστική βάση και ότι μπορεί να ενταχθεί στο υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Με αυτό το σκεπτικό πάντως δεν φαίνεται να συμφωνούν μεγάλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν θεωρούν πως υπάρχει ευρωπαϊκή ζωή μετά το μνημόνιο και ότι αυτό θα πρέπει να δηλωθεί ευθέως από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι αντιθέσεις αυτές εκδηλώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, όπου το Αριστερό Ρεύμα έκανε ένα περαιτέρω βήμα, επαναδιατυπώνοντας την αντίθεσή του με το ευρωπαϊκό όραμα και το ενιαίο νόμισμα.
Κατόπιν όλων αυτών, στην Κουμουνδούρου είναι αισθητός ο προβληματισμός για τις εξελίξεις των επομένων εβδομάδων καθώς και ο διστακτικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται το ζήτημα της εναλλακτικής πολιτικής και οικονομικής πρότασης.
«Δεν φτιάχνουν όλα σε μία ημέρα»
Ενδεικτικός για τα παραπάνω ήταν ο τρόπος με τον οποίο απάντησε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτης στο ερώτημα τι θα έκανε διαφορετικό η αξιωματική αντιπολίτευση αν ήταν κυβέρνηση:
«Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα παγώναμε όλα αυτά τα μέτρα. Δεν θα υπήρχε περαιτέρω μείωση, δεν θα υπήρχε καμιά επιπλέον απόλυση στο δημόσιο τομέα. Θα προσπαθούσαμε να υπάρξει αργά αλλά σταθερά ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία», είπε ο κ. Σκουρλέτης (Alpha 989) και συμπλήρωσε:
«Δεν μπορούν να αποκατασταθούν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν έχουμε τις μαγικές λύσεις. Πολιτική βούληση έχουμε που δεν την διαθέτουν οι σημερινοί μνημονιακοί. Και αξιοπιστία. Αξιοπιστία και ειλικρίνεια για να μπορείς να βασιστείς στον κόσμο. Ο κόσμος είναι το μεγαλύτερό μας στήριγμα».