Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δεν δίστασε να χαιρετίσει ναζιστικά, μιλώντας στη νεολαία του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι μπορεί «καμιά φορά» τα μέλη του κόμματος του να χαιρετούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, «αλλά έχουν καθαρά χέρια» γιατί δεν έχουν κλέψει.

«Μας είπανε ναζί, μία, δύο, δέκα. Δεν μας είπανε όμως ποτέ κλέφτες. Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι» [χαιρετάει ναζιστικά] «αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρώμικα, δεν έχουν κλέψει» είπε.

Ο ίδιος συνεχίζοντας είπε πως η Χρυσή Αυγή όχι απλά βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων αλλά έχει και μικρή διαφορά με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι αυτό είναι που φοβούνται πολύ τα άλλα κόμματα.

Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μιχαλολιάκου, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι «το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, που είπε «Όχι» στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41, είχε καθιερώσει επισήμως τον χαιρετισμό με τεταμένη την δεξιά. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας».

Αντιδράσεις κομμάτων

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετά ναζιστικά. Εκμεταλλεύεται την κρίση και υπόσχεται μια νέα Ελλάδα με υλικά που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Πέρασε πολλά για να επιτρέψει στις δυνάμεις του φασισμού να εμφανίζονται ως λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φασιστική τραγωδία της κατοχής της χώρας μας παρουσιάζεται ως φασίζουσα κωμωδία ορισμένων στην Ελλάδα του 2012. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν: «Μετά το ναζιστικό χαιρετισμό ακολουθεί η ναζιστική βία.Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι στη χώρα της Δημοκρατίας δεν μπορεί η οργή να μετατρέπεται σε ναζισμό».

«Οι ναζιστές είναι υποκριτές, ληστές και φονιάδες των λαών, προστάτες του κεφαλαίου. Αυτούς εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή» σχολίασε ο Παναγιώτης Μεντρέκας από το ΚΚΕ.

Ο ΛΑΟΣ σχολίασε: «Μήνυμα προς το πολιτικό κατεστημένο: Πολύ αργά για δάκρυα. Θα υποστείτε την παρουσία τους και τις συνέπειες της παρουσίας τους».

Επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι η Χρυσή Αυγή τους ζητά να απολύσουν μετανάστες

Σε καταγγελίες προς την αστυνομία προχωρούν επιχειρηματίες που δέχονται «επισκέψεις» μελών της Χρυσής Αυγής, τα οποία τους ζητούν να απολύσουν τους «τριτοκοσμικούς αλλοδαπούς» και να προσλάβουν Έλληνες ανέργους, που έχουν εγγραφεί στις λίστες του χρυσαυγίτικου «ΟΑΕΔ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έδωσε εντόλή στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρξει έλεγχος των καταγγελιών και να βρεθεί σε ποιές περιπτώσεις μέλη της Χρυσής Αυγής πέρασαν από τις «νουθεσίες» στις απειλές.

Το Σαββατοκύριακο κλιμάκια της Χρυσής Αυγής συνέχισαν τις «επισκέψεις» σε επιχειρήσεις στη Βοιωτία και την Εύβοια.

«Συναντούμε πλήρη αδιαφορία για την ανεργία των Ελλήνων μόνο σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν εργοδότες ή συνδικαλιστές διεθνιστικών αντιλήψεων, όπου και συνήθως η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι τριτοκοσμικοί αλλοδαποί», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα η Χρυσή Αυγή έκανε προσπάθεια, ακόμη μία φορά, να υποκαταστήσει την Αστυνομία. Μέλη της επιτέθηκαν εναντίον αλλοδαπών μικροπωλητών που δεν είχαν την απαραίτητη άδεια για να συμμετάσχουν στο παζάρι που γινόταν στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας.

Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο της επίθεσης και απομάκρυνε όσους μικροπωλητές δεν είχαν άδεια, αλλά δεν έγινε καμία προσαγωγή μέλους της Χρυσής Αυγής για την επίθεση.