Τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί ανηφορίζουν τις επόμενες μέρες από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη κατά την εφετινή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Μετά τα περυσινά επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της παρέλασης και στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο την τελετή και την πολιτική ηγεσία που θα είναι και πάλι παρούσα, εκπέμποντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα σύγκρουσης με κάθε δύναμη που επιχειρεί να δημιουργήσει αναταραχή.

Το πρόβλημα με την εφετινή παρέλαση είναι ότι συμπίπτει με τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων. Κατά πάσα πιθανότητα το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Νοεμβρίου και είναι λογικό μία εβδομάδα νωρίτερα που θα κορυφώνονται οι διαδηλώσεις εναντίον του να υπάρχει ένταση που είναι εύκολο να πυροδοτήσει αναταραχή κατά τους εορτασμούς της επετείου του «ΟΧΙ». Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι όσοι οργανώνουν διαδηλώσεις κατά του νέου μνημονίου θα θελήσουν να είναι παρόντες στη συμπρωτεύουσα το άλλο Σαββατοκύριακο, στο οποίο θα βρίσκεται και ολόκληρη η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Σχέδιο αποτροπής

«Δεν το αντέχει η δημόσια εικόνα της χώρας να ματαιωθεί για δεύτερη φορά η παρέλαση για την επέτειο από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου» έχει τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα στη νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Και βάσει αυτής της οδηγίας έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο αποτροπής οποιασδήποτε προσπάθειας διατάραξης των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα (πέρυσι, εκτός της συμπρωτεύουσας είχε ματαιωθεί και η παρέλαση στο Ηράκλειο της Κρήτης).
Την παρέλαση θα παρακολουθήσει και εφέτος κανονικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο οποίος εκτιμάται ότι στις δηλώσεις που θα κάνει αμέσως μετά θα αναφερθεί και στα περυσινά επεισόδια. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, αλλά όχι και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου για να παραστεί στους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Κι αυτό είναι ένα δεύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο Σαββατοκύριακό η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δοξολογία της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσουν την έκθεση με κειμήλια από την απελευθέρωση που ανοίγει στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπεγράφη η παράδοση της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη γιορτή της σημαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Φόβοι για επεισόδια

Και σε αυτές τις εκδηλώσεις η κυβέρνηση φοβάται επεισόδια από τις ίδιες ακροδεξιές και ακροαριστερές οργανώσεις που εισέβαλαν πέρυσι στην παρέλαση και προκάλεσαν την κυβερνητική κρίση που οδήγησε τον πρωθυπουργό σε παραίτηση λίγες εβδομάδες αργότερα. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν εξάλλου ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι μια ευκαιρία επίδειξης δύναμης και από οπαδούς και βουλευτές της Χρυσής Αυγής που νιώθουν να απομονώνονται και πιθανότατα θα αξιοποιήσουν την εθνική επέτειο για να διασφαλίσουν δημοσιότητα.
Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα θελήσουν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους προς τα νέα οικονομικά μέτρα, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα.
«Κάθε ειρηνική διαδήλωση είναι αποδεκτή, αλλά δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν να διασύρει και πάλι την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ειδικά τώρα που ανακτούμε τη χαμένη αξιοπιστία μας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις τους για το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τα μέτρα

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη προγραμματιστεί ορισμένες αλλαγές που θα διευκολύνουν τον έλεγχο των πιθανών διαδηλωτών. Συγκεκριμένα:
1. Περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος παρέλασης των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ η παρέλαση μηχανοκίνητων τμημάτων έχει ήδη καταργηθεί. Ενώ μέχρι πέρυσι η παρέλαση διαρκούσε σαράντα λεπτά, εφέτος δεν θα υπερβεί τα είκοσι!
2. Θα στηθούν οι περίφημοι φράχτες στην αρχή και στο τέλος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση, ενώ αλυσίδα αστυνομικών θα παραταχθεί και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.
3. Θα δημιουργηθεί διπλή περίμετρος γύρω από την εξέδρα των επισήμων για να προστατευθεί η πολιτική ηγεσία που θα είναι παρούσα.
4. Θα πραγματοποιηθούν και πάλι προληπτικοί έλεγχοι σε άτομα που θα κινούνται ύποπτα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και το προηγούμενο βράδυ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ