Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που διήρκεσε 45 λεπτά, βρέθηκαν οι προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, το πακέτο των μέτρων, καθώς και το θέμα της χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσω των κοινοτικών πόρων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα λίγων ημερών. Η πρώτη συνάντηση ήταν στις 9 Οκτωβρίου, όταν η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε τη χώρα μας, και η δεύτερη ήταν στο Βουκουρέστι, στις 17 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές και στα μέτρα, ενώ ενημερώθηκε από τους παριστάμενους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η κ. Μέρκελ επεσήμανε στον Αντώνη Σαμαρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο -όπως είπε- διαπιστώνει και η ίδια στις επαφές που έχει με Ευρωπαίους ομολόγους της. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία τις επόμενες μέρες.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη θετική δήλωση που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα από τους 17 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 2:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Στο μεταξύ, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί την χώρα μας στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Ολάντ έκανε δεκτή την πρόσκληση και η ημερομηνία μένει να καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.