Η Άνγκελα Μέρκελ δεν φημίζεται για το χιούμορ της. Οι λόγοι της στη γερμανική Βουλή δεν βγάζουν ποτέ γέλιο. Σήμερα όμως ξεπέρασε τον εαυτό της, όταν αναφέρθηκε στον υφυπουργό εργασίας και εντεταλμένο της για θέματα αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. «Κάνει θαυμάσια δουλειά εκεί» είπε. «Και οι Έλληνες το αναγνωρίζουν και τον λένε γι αυτό Φούχτολο. Πολύ ωραίο όνομα». Η αίθουσα της ολομέλειας σείσθηκε στο άκουσμά του από τα γέλια. Και μόνο ο αναφερόμενος, που καθόταν στα υπουργικά εδώλια, είχε δακρύσει από συγκίνηση.

Ο κ.Φούχτελ δεν ήταν όμως σήμερα ο μοναδικός ευνοούμενος της καγκελάριου. Εύφημη μνεία πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς. «Τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα, όσο και κατά τη χθεσινή συνάντηση μας στο περιθώριο της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ένιωσα τη σοβαρή βούλησή του να πετύχει τους στόχους του και να εκπληρώσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις» είπε. Μπροστά σε αυτά, η κριτική που επανέλαβε στη Βουλή για τα συνεχιζόμενα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, όπως για τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που «προχωρούν σαν τη χελώνα», τη διοίκηση που «δεν λειτουργεί επαρκώς», η την «απάτη και διαφθορά που δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο» ηχούσε πολύ «χλωμή».

Η καγκελάριος τόνισε, ότι έχει μεγάλη «κατανόηση» για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αντιδρά αγανακτισμένη στα μέτρα λιτότητας. Ένας από τους λόγους γι αυτό, είπε, είναι ότι οι εύποροι Έλληνες δεν συνεισφέρουν, ως θα όφειλαν, στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Και υπό αυτό το πρίσμα, πρόσθεσε, είναι ανθρώπινα επίσης κατανοητό, ότι πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, ότι πολλά από τα προβλήματά τους έχουν δημιουργηθεί κατευθείαν «στο σπίτι τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λυθούν επίσης στο σπίτι τους». Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, τη διέκοψαν στο σημείο αυτό με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Αλλά αυτό, συνέχισε, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι εκείνη που βίωσε η ίδια στην Αθήνα: «τη σοβαρή βούληση της κυβέρνησης και πολλών Ελλήνων για αλλαγή. Την απόφαση να κάνουν τα μαθήματά τους και να τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον – ώστε να μπορέσουν έτσι να παραμείνουν οδηγήσουν στην ευρωζώνη».

Εκείνο που απομένει τώρα, είπε, είναι η έκθεση της τρόικας, την οποία δεν θέλει να προκαταλάβει. «Επιθυμώ να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε. «Αυτή είναι η στάση μου ενόψει της έκθεσης της τρόικας, που δεν θέλω προκαταβολικά να κρίνω». Με την έκδοση της έκθεσης, πρόσθεσε, θα σημάνει και η στιγμή των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Την όποια απόφαση γι αυτό θα την πάρουμε εδώ, και πουθενά αλλού» είπε, προκαλώντας νέα χειροκροτήματα των βουλευτών της παράταξής της.

«Φαρισαία, υποκρίτρια» ήταν η αντίδραση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Την απόδειξη γι αυτό ανέλαβε να τη δώσει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Η – κατά τα άλλα σωστή – στροφή της υπέρ της Ελλάδας, είπε, θα έπρεπε να έχει γίνει προ διετίας. Και τώρα; «Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη θα κοστίσει πολλά χρήματα» πρόσθεσε. «Αυτό θα πρέπει να το πει ανοικτά στους γερμανούς ψηφοφόρους» – κάτι που η ίδια αποφεύγει ωστόσο επιμελώς να κάνει.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, το νο 1 των Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε την κ.Μέρκελ για «mobbing» (σ.σ.: ψυχολογική τρομοκρατία) κατά της Ελλάδας. «Δεν κάνατε τίποτα για να σταματήσετε τους κομματικούς σας φίλους, όπως τον βαυαρό υπουργό οικονομικών Μάρκους Σέντερ, που διασύρουν τη χώρα και ζητούν την εκπαραθύρωσή της από την ευρωζώνη» είπε. Ταυτόχρονα παράπεμψε στις επικίνδυνες παρενέργειες που προκαλεί η πολιτική της αναβλητικότητας, αλλά και το νέο «τουπέ» των γερμανών πολιτικών και οικονομικών ιθυνόντων στα διεθνή φόρα. «Στη Γαλλία μιλούν ήδη για βιομηχανικό ιμπεριαλισμό» είπε.

Ακόμα σκληρότερη ήταν η κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αριστερά (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, λόγω της τρόικας, στο χώμα. Και η μόνη παράκληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι λίγο περισσότερος χρόνος. Αλλά ούτε και σε αυτό δείχνετε την απαραίτητη μεγαλοθυμία» είπε.

Ο κ.Γκίζι εντόπισε δυο λόγους για το ξαφνικό «ναι» της κ.Μέρκελ στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Ο πρώτος είναι οι τεράστιες διαμαρτυρίες, στην Ελλάδα και αλλού. Αυτές είναι που σας αναγκάζουν να αλλάξετε ρώτα» είπε. «Και ο δεύτερος, η απειλή της κινέζικης κυβέρνησης, ότι αν αφήσετε την Ελλάδα να πέσει, θα ρίξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στην αγορά. Αυτό θα προκαλούσε σεισμό στο ευρώ και την Ευρώπη».

Στη γερμανική Βουλή έγινε επίσης λόγος για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, καθώς και για τις προετοιμαζόμενες θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη, όπως εκείνη που προτείνει ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξοπλιστεί ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων με «δικτατορικές» αρμοδιότητες. Όμως στο επίκεντρο των αγορεύσεων ήταν, ως συνήθως, η Ελλάδα. Κι το ίδιο θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα, και στην απογευματινή διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες, παρόλο που η σχεδιαζόμενη παρουσίαση του προσωρινού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας από τον κ.Σαμαρά, δεν αποτελεί παρά υποσημείωση της ατζέντας.