Η ώρα ήταν προχωρημένη και ο Γκίντο Βεστερβέλε μιλούσε ακατάσχετα για την αξία και τις αξίες της Ευρώπης. Ευκαιρία έτσι για την Άννα Διαμανταπολούλου να παρέμβει επί «προσωπικού» και να ανακαλέσει στην τάξη όσους ευρωπαίους ηγέτες δείχνουν εξοργιστική υπεροψία έναντι των χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, που πλήττονται από την κρίση.

«Πρέπει να πάψουν να κάνουν τον επιστάτη», είπε μιλώντας σε διεθνές πάνελ στο μουσείο τηλεπικοινωνιών του Βερολίνου. «Η βάση για κάθε συνεργασία είναι η αναγνώριση της αξιοπρέπειας των λαών».

Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών έσπευσε να συμφωνήσει μαζί της: «Επισημαίνετε πολύ ευγενικά ένα οξύ πρόβλημα», είπε. «Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας είναι απαραίτητη. Η εποχή των κλισέ έχει περάσει. Και η Γερμανία, η οποία είναι σήμερα η ισχυρότερη οικονομική χώρα της Ευρώπης, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό».

Ταυτόχρονα τόνισε, ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του προσανατολίζεται και υπό τη δική του ηγεσία προς την ειρηνική λύση των καυτών διεθνών προβλημάτων -όπως εκείνα στη Συρία και στο Ιράν. «Η Γερμανία είναι όντως πράα δύναμη» αναγνώρισε άλλος ομιλητής. «Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει και έξυπνη».

Η συζήτηση, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Stiftung Politik Wissenschaft με αφορμή τα πεντηκοστά γενέθλιά του, είχε ως θέμα το νέο ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το ίδρυμα αυτό είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ευρώπη και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη γερμανική Βουλή. Η κ.Διαμαντοπούλου κλήθηκε στο πάνελ -στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων., η ιταλίδα υφυπουργός εξωτερικών Μάρτα Ντασού και ο αμερικανός πολιτειολόγος Νταν Χάμιλτον– ως πρώην ελληνίδα επίτροπος στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα „διήγηση“, ένα νέο όραμα», είπε η κ.Διαμαντοπούλου. Μια πολιτική, πρόσθεσε, που αποσκοπεί να εξωθήσει την Ελλάδα από το ευρώ -μια χώρα, που παράγει μόλις το 1,6% του ακαθάριστου ευρωπαϊκού προϊόντος, οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αντί γι αυτό πρέπει να προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση των θεσμών και των στόχων της με τρόπο που θα προωθείται ανάπτυξη, και συγχρόνως η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. «Όραμα χωρίς ανάπτυξη δεν γίνεται» είπε.

Το πώς θα υλοποιηθούν τέτοιες «ουτοπίες» παρέμεινε όμως και σε αυτό το πάνελ μυστήριο. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν τέθηκε προς συζήτηση η νέα πρόταση του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί αναβάθμισης της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής και ανάθεσης δικτατορικών αρμοδιοτήτων στον Επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν. «Συμφωνώ απόλυτα με τον Σόιμπλε», είπε ο κ.Βεστερβέλε. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Στο βαθμό βέβαια που συμφωνεί και αυτός μαζί μου».

Πίσω από το ευφυολόγημα κρύβεται φυσικά μια βαθιά διαφωνία: Τόσο το κόμμα του κ.Βεστερβέλε, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες FDP, όσο και οι ιθύνοντες των Βρυξελλών θεωρούν αδύνατη την ύπαρξη ενός «επιτρόπου-δικτάτορα» για λόγους δημοκρατικής νομιμοποίησης. «Πρέπει να μελετήσουμε καλά το θέμα, προτού προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», είπε ο κ.Βεστερβέλε.

Ο ίδιος προειδοποίησε ταυτόχρονα τη δημοσιότητα, να μην κρατά «μεγάλα καλάθια» αναφορικά με το ξεπέρασμα της κρίσης. «Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι αυτό το φθινόπωρο ίσως παρακάμψουμε τον κάβο», είπε. Αλλά αυτό δεν λέει πολλά -για την επιστροφή στην κανονική λειτουργία του συστήματος θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια. «Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ποντάρουμε άμεσα είναι η ανάκαμψη», είπε. Όλα τα άλλα δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς -ούτε καν ένας τόσο διορατικός πολιτικός, όσο ο ίδιος.