«Ενας νέος πολιτικός φορέας θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το πολιτικό σύστημα» ανέφερε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης σε συνέντευξή του του στην εκπομπή της NET «ΝΕΤ Στα γεγονότα».

Οπως επεσήμανε «Αν δεν υπάρξει καινούριος πολιτικός λόγος με καινούρια και καθαρά μηνύματα, με καινούρια ιδεολογία και με σαφή διαφοροποίηση από τους άλλους χώρους, δεν χρειάζεται συζήτηση».

Ο ίδιος σχολίασε και την τρέχουσα επικαιρότητα κάνοντας αναφορά σε πολιτικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά θέματα

Για τη λίστα Λαγκάρντ

«Ο τρόπος που έγιναν οι χειρισμοί είναι μία προσβολή στο κράτος δικαίου και στους θεσμούς. Είναι μία βάναυση προσβολή των θεσμών από αυτούς που υποτίθεται θα έπρεπε να τους υπερασπιστούν. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα θέματα με τις διάφορες λίστες, ότι λίστα και να είναι, οφείλουν να πάνε στην εισαγγελία ή με όποιον τρόπο είναι θεσμικά ορθός, και πάντως σεβόμενοι το κράτος δικαίου.

Προφανώς υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Δεν το ξέρω αν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Αυτό θα μπορούσε να φανεί αν ξέραμε τα ονόματα.Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί αυτά να βγαίνουν έτσι δημόσια, να αυτοκτονούν άνθρωποι εξαιτίας της λίστας, -αν είναι εξαιτίας αυτού-, να διασύρονται ονόματα κτλ. Αυτό είναι άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα που δείχνει πώς χειρίστηκε το πολιτικό σύστημα όλη αυτή την ιστορία .

Σε ότι αφορά το «γνήσιο» της λίστας θα μπορούσε εναλλακτικά να ζητηθεί, αν υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα για να ξανασταλεί η λίστα από τη Γαλλία, να σταλεί στη Γαλλία η λίστα που υπάρχει εδώ , και να απαντήσουν από εκεί αν έχει πειραχτεί ή όχι. Το ανάποδο δηλαδή, που είναι και πολύ πιο απλό».

Για την απογραφή συνταξιούχων μέσω συμβολαιογράφων

«Νομίζω ότι είναι μία κλασσική περίπτωση του πώς η διοίκηση, το κράτος, το πολιτικό σύστημα απονέμει προσόδους σε επαγγελματικές κατηγορίες και επιβαρύνει τον πολίτη. Δηλαδή μοιράζει εισόδημα που το παίρνει κάποιος, όχι γιατί κάνει κάτι και συμβάλλει στην εθνική οικονομία, αλλά το παίρνει για να ευνοηθεί μία τάξη ανθρώπων, όταν σήμερα κόβονται εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Αυτό δηλαδή που πάμε να καταργήσουμε, με τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους μεταφορείς και διάφορα άλλα επαγγέλματα, έρχεται και αναπαράγεται σε άλλο τομέα. Διότι κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει το ζητούμενο, χωρίς να ταλαιπωρείται κάθε τόσο δέκα εκατομμύρια ο κόσμος. Σκεφτείτε πόσες ώρες θα χάνονται, τί χρήματα θα δαπανώνται, για κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει με πολύ απλό τρόπο».

Για τις προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα εκταμίευσης της επόμενης δόσης :

«Αυτά περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπογράφηκε την άνοιξη. Τότε, από την κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησαν μία σειρά από προαπαιτούμενα μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσειςκαι είχαν συμφωνηθεί και οι 89 δράσεις που συζητούνται, ότι θα γίνουν το Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ώστε στη συνέχεια να ήμασταν έτοιμοι πριν το καλοκαίρι να πάρουμε τη δόση των 31,5δις.

Ορισμένες από αυτές αναφέρθηκε ότι είναι έτοιμες. Όμως δεν έχουν γίνει. Κάνει μία τεράστια διαφορά.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται για παράδειγμα και το να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως Γενικός Γραμματέας Φορολογικών θεμάτων. Δηλαδή επί 6 μήνες δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κανένα. Εκτός αν το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να αποστασιοποιηθεί από το πώς θα διαχειρίζεται το δημόσιο πλούτο.

Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτά μπορούν κάλλιστα να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα, αρκεί να υπάρχει βούληση.Υπάρχουν ίσως ορισμένα σημεία που είναι υπό αμφισβήτηση, ορισμένα που θα ήθελαν ενδεχομένως και κάποια συζήτηση, αν η τρόικα δέχεται καν να συζητήσει για αυτά, και υπάρχουν άλλα στα οποία το μόνο που κάνουμε με το να μην τα κάνουμε είναι να καταρρακώνουμε την αξιοπιστία της χώρας, με αποτέλεσμα όταν πάμε να πούμε κάτι πιο σοβαρό, να μην το πιστεύουν. Όταν π.χ. δεν δέχεσαι να δημοσιοποιηθούν οι αποχωρήσεις και οι προσλήψεις στο δημόσιο, αυτό δεν έχει ούτε χρηματικό κόστος, ούτε επιβαρύνει μισθούς ούτε συντάξεις ούτε τίποτα».

Για την αξιοπιστία της χώρας:

«Να διακρίνω δύο πράγματα.Πρώτον η Ευρώπη και το ΔΝΤ και η τρόικα και όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι ΗΠΑ, θέλουν στην Ελλάδα να μην εμφανιστούν σημεία αποδιοργάνωσης και αποσταθεροποίησης σε μία φάση όπου συντελούνται σημαντικές εξελίξεις αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και σε Αραβικές χώρες.

Και γενικά η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης και τη θέλουν.Και βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί, ο πρωθυπουργός προσπαθεί.Η κυβέρνηση αυτή είναι ένα χαρτί για αυτούς, θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει και αν δεν στηριχθεί, θεώρησή τους είναι, ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι ή απρόβλεπτες καταστάσεις. Καλώς ή κακώς έτσι το βλέπουν.Και έρχονται να στηρίξουν αυτό που θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα συμφωνημένο αποτέλεσμα.

Αυτό όμως δεν είναι καταρχήν θέμα αξιοπιστίας, αλλά πολιτικής επιλογής.

Για την αξιοπιστία δέχονται βεβαίως, πιστεύω, κατ’ αρχήν, ότι αυτά που λέει ο πρωθυπουργός θα γίνουν. Και έχει δείξει οφείλω να πω, ότι έχει ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.Βέβαια τα περισσότερα δεν έχουν γίνει πράξεις μέχρι αυτή τη στιγμή. Έχουμε τοποθετήσεις και όλοι περιμένουν να δουν που θα φτάσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις πρώτες εκλογές αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια έμπρακτη σοβαρή κίνηση».

Για το συμβολικό χαρακτήρα των περικοπών και το πρωτογενές έλλειμμα:

«Διάφορες περικοπές στους υπουργούς κλπ. Καλώς έχουν αλλά έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Έχω τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μας δείχνουν ότι οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν 50,1% το 2011 ενώ το 2008 50,6% του ΑΕΠ.Βεβαίως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει πολύ μεγάλη βελτίωση.

Ως προς την πρόοδο στο πρωτογενές έλλειμμα, ναι μεν υπάρχουν στοιχεία για 2 δις έλλειμμα, αλλά ταυτόχρονα εμφανιζόμαστε κάθε μήνα με 1-2δις παραπάνω οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που έχει φτάσει σήμερα αισίως τα 8δις με παράλληλη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τα ποσά αυτά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι δεν είναι πρόσθετα στο πρωτογενές έλλειμμα, οπότε η εικόνα θα ανατρεπόταν πλήρως».

Για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα

«Σε συνεντεύξεις που είχα δώσει την άνοιξη είχα πει ότι πιστεύω πως ένας καινούριος πολιτικός φορέας θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το πολιτικό σύστημα.Όταν το είπα αυτό θεωρούσα ότι υπήρχε πράγματι χώρος για να γίνει ένας καινούριος πολιτικός σχηματισμός. Άλλωστε από τότε δημιουργήθηκαν τρεις, όχι ένας.

Τώρα πάντως νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.Δεν βλέπω καμία ηγετική φυσιογνωμία, όπως δεν έβλεπα και τότε, και κυρίως για οτιδήποτε τέτοιας μορφής αυτό που χρειάζεται δεν είναι ένα καινούριο κόμμα ή ένας καινούριος τύπος ή κάποια καινούρια ομάδα και παρέα,χρειάζεται ένας καινούριος πολιτικός λόγος.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατούσε.Αλλιώς μιλάμε για διεκδικήσεις και νομή εξουσίας ανθρώπων που είτε ήσαν σε κόμματα και θέλουν να συνεχίσουν αλλού, είτε θέλουν απλώς να πάρουν εξουσία και να παίξουν πολιτικά. Αυτά δεν αρκούν.

Αν δεν υπάρξει καινούριος πολιτικός λόγος με καινούρια και καθαρά μηνύματα, με καινούρια ιδεολογία και με σαφή διαφοροποίηση από τους άλλους χώρους, δεν χρειάζεται συζήτηση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σιωπηρή στήριξη ή ανοχή ή αναμονή της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει και αν θα μπορέσουμε να βγούμε από εκεί που είμαστε. Αυτό είναι το διακύβευμα και σε τέτοιες συνθήκες η ανάδειξη νέων σχημάτων δεν ευνοείται.

Το τί θα γίνει μετά από κάποιους μήνες δεν το ξέρω,ούτε πότε θα πάμε σε εκλογές.Εδώ ανά τρίμηνο ή τετράμηνο η αρχιτεκτονική της πολιτικής ζωής του τόπου ανατρέπεται ή μεταλλάσσεται.

Μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έφυγε ένα πολύ ισχυρό τμήμα, πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε , στην κρίση βλέπουμε ότι πολλές ιδεολογίες δεν ήταν ιδεολογίες, ήταν ιδεολογίες της τσέπης, με την έννοια ότι τελικά είχαν πολύ μικρό βάρος, ή εξαρτιόνταν έντονα από τα προσωπικά μικροσυμφέροντα του καθενός.

Πιστεύω ότι όταν έχει γκρεμιστεί όλη η χώρα, αντιλήψεις, ιδεοληψίες, δόγματα και όλα όσα μας οδήγησαν στην κρίση και στην κατάρρευση, αναπόφευκτα θα πρέπει να καταρρεύσουν επίσης.

Η προσωπική ευημερία του κάθε ατόμου, της κάθε οικογενειακής μονάδας, είναι προφανώς πάρα πολύ σημαντική. Όταν μίλησα έτσι κάπως απαξιωτικά για την ‘τσέπη‘ εννοώ ότι αν σε μια δύσκολη συγκυρία η χώρα απαιτεί πράξεις, π.χ. να μειωθεί κάποιο επίδομα ή απαλειφθούν οι σκανδαλώδεις επιδοτήσεις σε ανύπαρκτα αγροτικά προϊόντα, και αυτό οδηγεί σε ανατροπή ιδεολογίας και μετατρέπεται κανείς από φανατικός δημοκράτης σε φανατικό οπαδό της Χρυσής Αυγής η άλλου κόμματος, τότε, συγγνώμη, αλλά πολύ ιδεολόγος δεν είναι.Ή αν είμαι σε ένα κόμμα, και επειδή κάποιος κάνει ένα καινούριο κόμμα, όπως από αυτά που φάνηκαν, αρχίζω και περιφέρω την προσωπική μου πολιτική σημαία από κόμμα σε κόμμα για να μπορέσω να βγάλω οφέλη, ούτε αυτό έχει πολύ ιδεολογία.

Από εκεί και πέρα δέχομαι ότι βεβαίως δεν είναι ανάγκη να με εκφράζει ο ίδιος χώρος εσαεί.

Προσωπικά έχω εκφράσει την κρίση μου για το πώς βλέπω την κατάσταση στη χώρα. Δεν εξέφρασα την πρόθεση να μπω σε διάλογο για εμπλοκή μου σε τέτοιες διαδικασίες.Έχω κάνει σαφές ότι έχω κάθε δικαίωμα όπως ο κάθε πολίτης να εκφράσω την τοποθέτησή μου για το τί γίνεται ή το τί θα έπρεπε να γίνει. Αν ήθελα να εμπλακώ στην πολιτική θα το είχα δείξει έμπρακτα εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι θα είχα τις προϋποθέσεις να το κάνω».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας:

«Αν θεωρούσα ότι θα μπορούσα να προσφέρω πράγματι κάτι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και ότι αυτή η στήριξη και ο τρόπος που θα γινόταν είναι αξιόπιστα και θα μπορούσαν να συμβάλουν να πάει η χώρα σε μια θετική κατεύθυνση, πιθανότατα θα το έκανα.Όπως δέχτηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση Παπαδήμου.Σε καμιά περίπτωση με οποιεσδήποτε συνθήκες».