Προσφωνώντας την γερμανίδα καγγελάριο κυρία Αγκελα Μέρκελ ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε:

«Υποδέχομαι σήμερα μία φίλη, την καγκελάριος της Γερμανίας, την κυρία Άγκελα Μέρκελ», σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν.

«Και τις προηγούμενες φορές στη συνομιλία μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας, και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «το κοινό μας σπίτι» και υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα «θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της», όμως επισήμανε ότι ζητούμενο είναι «να βγει από την ύφεση και την ανεργία που πραγματικά παραλύει την οικονομία της».

«Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την δημοσιονομική προσαρμογή ως προτεραιότητα της Ελλάδας και όχι μόνο υποχρέωση του μνημονίου.

«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Σαμαράς, «αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός «δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητάει χάρες, αλλά είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει τους στόχους» που έχουν τεθεί.

Η καγκελάριος έδειξε ικανοποίηση και τόνισε ότι «οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες» και εξήγησε ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης πως αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της έχει αλλάξει. Το πιστοποιεί και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup» πρόσθεσε.

«Επίσης, η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά» είπε ο κ. Σαμαράς, κάτι που, όπως υπογράμμισε η καγκελάριος έχει αναγνωρίσει, «και η επίσκεψή της το αποδεικνύει έμπρακτα».

«Αποφασίσαμε στενότερη συνεργασία σε τομείς, όπως η υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα από την Γερμανική τεχνική και επενδυτική βοήθεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και ικανοποιήσει την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού» τόνισε. «Κι εγώ με τη σειρά μου υπογράμμισα ότι σε σύντομο χρόνο, η επιθυμία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση» συμπλήρωσε κάτι που θα εκληφθεί διεθνώς και ως ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση.

«Εκείνοι που πόνταραν ότι Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ευρώπη θα πληγεί σοβαρά, θα χάσουν το στοίχημα» τόνισε.

«Σήμερα υποδεχθήκαμε μία φίλη της χώρας και ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας» κατέληξε. «Υποδέχομαι σήμερα μία φίλη, την καγκελάριος της Γερμανίας, την κυρία Άγκελα Μέρκελ» είπε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν.

«Και τις προηγούμενες φορές στη συνομιλία μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας, και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα» συμπλήρωσε.


«Ζητούμε το δικαίωμα να βγούμε από την κρίση»

Ερωτηθείς για το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «εχθρός μας είναι η ύφεση και αυτό που ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δικαίωμα, μετά από όλες αυτές τις θυσίες να κερδίσουμε το στοίχημα και να βγούμε από την κρίση».

«Είμαι βέβαιος – όπως είπε και η καγκελάριος- ότι ολόκληρος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τους αγώνες που κάνουμε προκείμενου να τερματίσουμε αυτή την άσχημη κατάσταση μία ώρα αρχύτερα» τόνισε.

«Θεωρώ δεδομένο ότι όλες οι χώρες της ΕΕ – και κάτω από το κοινό μας νόμισμα όπως είπε η κυρία Μέρκελ – θα θελήσουν να βοηθήσουν και την Ελλάδα», αφού όπως τόνισε, «αναγνωρίζονται όλες οι θυσίες του Ελληνικού λαού και ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους».

«Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Εχθρός μας είναι η ύφεση και στόχος μας είναι τα νέα παιδιά να βρουν θέσεις εργασίας. Αυτό θα γίνει μόνο από την ανάκαμψη και πόρους, που η Ελλάδα δεν διαθέτει» τόνισε, όμως πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα τα έχει η ΕΕ «που είναι έτοιμη να συμπαρασταθεί και θα συνεχίσει να το κάνει».

Σχετικά με το εάν το ταξίδι της Καγκελαρίου απέδωσε καρπούς, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η επίσκεψή της «αποδεικνύει ότι σπάσαμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι σήμερα και υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων».

«Αλλά προσέξτε˙ η πολιτική δύναμη και η εικόνα μίας χώρας, είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία της. Ας αναλογιστούμε τι ήταν η Ελλάδα από πλευράς αξιοπιστίας προ ολίγου καιρού» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «οι πάντες παραδέχονται ότι δεν είναι μια χαμένη υπόθεση η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και πιστεύω ότι όταν κανείς βλέπει ότι υπάρχει μία έμπρακτη στήριξη» αντιλαμβάνεται ότι η χώρα κερδίζει από την παρουσία της καγκελαρίου. «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει το εκτόπισμα, την δύναμη και ότι αυτή η επαφή πραγματικά σημαίνει μόνο κέρδος» σημείωσε.

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μένουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν «προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική». «Εγώ δεν θέλω ποτέ να λέω ότι είμαι ικανοποιημένος, διότι στην πολιτική συχνά μεταφράζεται ότι είσαι εφησυχασμένος» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι συνεχής, πέρα και πάνω από κάθε ημερομηνία. «Θα δουλέψουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας και θα το καταφέρουμε» κατέληξε.

Η αντιφώνηση της κυρίας Ανγκελας Μέρκελ

«Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το τόσο ευγενικό καλωσόρισμα. Είμαστε εταίροι και φίλοι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είμαστε εδώ με τη βαθιά πεποίθηση και αντίληψη ότι είμαστε εδώ για τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο μέχρι εδώ. Αξίζει αυτή την πορεία να τη συνεχίσει η Ελλάδα, γιατί αν δεν το πράξει τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά στη συνέχεια.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία σε πολύ στενή συνεργασία για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα. Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή μας θέματα, αναφερόμενη στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον Φούχτελ όσο και με την Τασκ Φορς του Χόρστ Ράιχενμπαχ σημειώνοντας ότι αυτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα.

Συμφωνήσαμε ότι στα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να έχουμε έρισμα και για ανάπτυξη, αυξάνουμε το κεφάλαιο κατά 10 εκατομ. Θέλουμε το Νοέμβριο σδτα πλαίσια του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για προγράμματα ανάπτυξης.Η Ελλάδα είναι καλός εταίρος και πραγματικός φίλος».

Στη συνέχει η κυρία Αγκελα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Απαντώντας στην ερώτηση «πόσο θα χρειαστεί να περιμένει η Ελλάδα μέχρι να καταβληθεί η δόση;» η κυρία Μέρκελ είπε:

«Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Αλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.

Πιέζουμε κι εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία ανακτάται εφόσον λυθούν προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν αυτά γι αυτό και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο απ ότι θα νόμιζε ο ένας κι ο άλλος
».

Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Το μνημόνιο, οι όροι του και ειδικά τα σκληρά μέτρα που αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την πλειονότητα των πολιτών βρέθηκαν στο τραπέζι της κατ΄ ιδίαν συζήτησης που είχε η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η κυρία Μέρκελ, αν και δεν αναμένεται να δώσει κάποια «δώρα» στην Αθήνα, θεωρείται βέβαιο ότι έδωσε μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπως έκανε και χθες από το Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και να ζητήσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Η συνάντηση στην Αθήνα θεωρείται κρίσιμη και για το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση που αναμένεται να θέσει επισήμως ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα είναι και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που εξαρτάται και από την έκθεση της τρόικας για την ελληνική πρόοδο.

Την κυρία Μέρκελ, που επέλεξε για το ταξίδι στην Αθήνα το ίδιο σακάκι που φορούσε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδα- Γερμανία στο Euro 2012, συνοδεύει στην επίσκεψή της στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δράση της «Task Force» όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις αλλαγές στη δομή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Μαξίμου ξεκίνησε στις 14:15. Στη συνέχεια, έγινε η συνάντηση των αντιπροσωπειών και ακολούθησε γεύμα εργασίας.