Νέα ερωτηματικά εγείρονται όσον αφορά το «σήριαλ» των τότε κυβερνητικών χειρισμών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ και την (μη) αξιοποίησή της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο το επίμαχο ψηφιακό υλικό με τα ονόματα και τις καταθέσεις 1.991 Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα παρελήφθη από την άνοιξη του 2010 και όχι περί τα τέλη του ίδιου έτους, όπως έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέλαβε την λίστα από την τότε γαλλίδα ομόλογό του κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή που έστειλε ο κ. Βενιζέλος ζητώντας να κληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Ενώ μεταξύ, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τόσο τους πρώην υπουργούς Οικονομικών κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, όσο και τον διάδοχό τους κ. Φ. Σαχινίδη, καθώς και τον νυν υπουργό κ. Ι. Στουρνάρα. Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει την Βουλή την Τετάρτη.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή Βενιζέλου, η λίστα παρελήφθη από την κυβέρνηση, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου, την άνοιξη του 2010 και όχι στα τέλη του 2010 όπως έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «επειδή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ήδη επιληφθεί – και ορθώς – του ζητήματος που έχει προκύψει με το ηλεκτρονικό υλικό που είχε δοθεί ατύπως την άνοιξη του 2010 από τη Γαλλία στην Ελλάδα για καταθέσεις Ελλήνων σε μια ελβετική τράπεζα, θεωρώ ότι είναι χρήσιμη για το έργο της Επιτροπής η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι: «Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου».

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η λίστα Λαγκάρντ ζητήθηκε και παρελήφθη από τον ίδιο περί τα τέλη του 2010 και μάλιστα απέστειλε προς έρευνα «προφίλ» κάποια ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη (για 20 ονόματα έχει μιλήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, για 10 ο κ. Καπελέρης στην ακρόασή από την Επιτροπή Θεσμών), ενώ την πλήρη λίστα την έδωσε στον διάδοχο του κ. Καπελέρη, κ. Ι. Διώτη, τον Ιούνιο του 2011 και εκείνος με την σειρά του στον νέο τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι προσφάτως ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο «Mega» είχε διατυπώσει αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν από τον κ. Βενιζέλο ως προς την μη αξιοποίηση της λίστας λέγοντας: «Να ρωτηθούν αυτοί που ήρθαν στη συνέχεια».

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών μίλησε για «επιχείρηση διάλυσης του ΠαΣοΚ» μέσω υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Σπύρος Κλαδάς: «Επρεπε να γίνει έρευνα»

Μιλώντας για το θέμαστην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Σπύρος Κλαδάς, επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη (από τον του Οκτώβριο 2007 έως τον Απρίλιο του 2008) είπε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω κάποιο νομικό λόγο για να μην εξεταστεί η «λίστα Λαγκάρντ»».

«Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ενός ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα έφερνε φορολογικά έσοδα» εκτίμησε.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, η οποία προσπαθεί να ρίξει φως στην επίμαχη υπόθεση, σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Κλαδάς εξέφρασε την έκπληξή του για την τήρηση άτυπων διαδικασιών σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Αιχμές κατά Διώτη

«Η ενασχόληση κάποιου με ένα αρχείο, το οποίο δεν έχει μπει με τη σωστή διαδικασία αλλά ατύπως, θα έλεγα πως αυτή από μόνη της είναι ύποπτη» σημείωσε ο κ. Κλαδάς και προσέθεσε:

«Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε ένα αρχείο. Αν παραλάμβανα αρχείο, έπρεπε είτε να το πρωτοκολλήσω για να έχω παγωμένη την εικόνα του αρχείου που παρέλαβα, και μετά θα έκρινα αν είναι παράνομο είτε θα το έστελνα στους εισαγγελείς. Εγώ, λοιπόν, έχω άλλη άποψη. Επειδή είναι το αντικείμενό μου, το λέω ευθαρσώς, εγώ θα εφάρμοζα την κοινοτική οδηγία και θα την εφάρμοζα χθες».

Σχόλια ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει πειραχτεί».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και τη δήλωσή του ότι η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε ατύπως την άνοιξη του 2010, έκανε λόγο για «αντιφάσεις».

«Ο κ. Καπελέρης κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών ότι η λίστα τού παραδόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη 2010 με αρχές του 2011. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει στην επιστολή του την άνοιξη του 2010. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά από τις αντιφάσεις αυτές» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Έχω λόγους να πιστεύω ότι η εμπλοκή της «λίστας Λαγκάρντ» ενσωματώνεται σε μία εκστρατεία που έχει ως στόχο όχι να εξυπηρετήσουμε την κρίσιμη αυτή ώρα τα συμφέροντα της χώρας μέσα από την κατοχύρωση της πλήρους διαφάνειας, αλλά εντάσσεται σε μία επιχείρηση διάλυσης ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.