Αδιαφανείς λίστες με στοιχεία φοροφυγάδων δηλητηριάζουν τη ζωή του τόπου και προκαλούν ντροπή στο πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν κατάφερε να θεραπεύσει αυτή την πληγή ούτε την ώρα που περικόπτονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα. Ακόμη χειρότερα, η εντύπωση όχι μόνο της ανικανότητας αλλά και της συγκάλυψης σκιάζει την τρικομματική κυβέρνηση και εντείνει την αγωνία για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Οι διαστάσεις που πήρε το θέμα θέτουν ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θα χρειαστεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να ξεφύγει από την περιδίνηση. Ενδεχομένως η λύση είναι να δοθούν όλες οι λίστες στη Βουλή προκειμένου να πάψει η συνωμοσιολογία. Και αυτό όμως συντελεί στην εικόνα της σήψης, καθώς στην ουσία θα κληθεί η Βουλή να υποκαταστήσει τη φορολογική αρχή, η οποία εμφανίζεται παντελώς αναξιόπιστη.

Το πλήγμα στο πολιτικό σύστημα είναι βαρύ, αλλά είναι ισχυρότερο για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος βρέθηκε με τον «μουντζούρη» στο χέρι. Η «λίστα Λαγκάρντ» προκάλεσε σεισμό στο ΠαΣοΚ και ο πρόεδρος του κόμματος αναγκάστηκε να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και να συγκαλέσει εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η αναταραχή κόπασε, αλλά η υπόθεση δεν έχει κλείσει και ουδείς μπορεί να προδικάσει τη συνέχεια και τις πιθανές επιπτώσεις. Ενδεικτικό της αναστάτωσης πάντως ήταν το ενδιαφέρον του κ. Αντ. Σαμαρά για την ΚΟ του ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι, είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να τον ενημερώνουν διαρκώς για την εξέλιξη στις συζητήσεις που διεξάγονταν στην Ιπποκράτους. Από την άλλη πλευρά, η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε το μέτωπο που έχει συμπήξει στην κυβέρνηση με το ΠαΣοΚ και έσπευσε να επικρίνει τους χειρισμούς που εμπόδισαν την αξιοποίηση της λίστας.


Διαδρομές με σκιές
Η «λίστα Λαγκάρντ» έχει σκοτεινό παρελθόν. Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, ξεκινώντας από το πρώτο: Πότε περιήλθε η λίστα σε ελληνικά χέρια; Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε παρέμβασή του είπε ότι ζήτησε ο ίδιος τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ότι την έλαβε στα τέλη του 2010. Ωστόσο η συγκεκριμένη λίστα δεν πέρασε μόνο από υπουργικά χέρια. Οι αρχικές συνεννοήσεις έγιναν από την ΕΥΠ με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας εκλήθη από τον εισαγγελέα και δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς είπε, φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα χρονικό χάσμα σχετικά με το πότε ξεκίνησαν οι συνεννοήσεις και πότε παρελήφθη η λίστα.. Η υποψία ότι ενδέχεται να αλλοιώθηκαν τα στοιχεία της φαίνεται ότι βασανίζει και τον σημερινό υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει την αυθεντική λίστα από τη γαλλική κυβέρνηση.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στον κ. Μπίκα διευκρινίζουν ότι η λίστα δεν πέρασε ποτέ από τα χέρια του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και ότι πήγε απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε ερώτηση του «Βήματος» ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέθεσε τον χρόνο που παρέλαβε το αρχείο στον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο έδωσε τα πρώτα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στον κ. Ι. Καπελέρη. Αυτό το έκανε επειδή, όπως είπε, το ΣΔΟΕ είχε προβλήματα διαφθοράς. Την πλήρη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου την παρέδωσε στον κ. Ι. Διώτη τον Ιούνιο του 2011, λίγο προτού φύγει από το υπουργείο κατά τον ανασχηματισμό.

Η σύγκρουση
Σύμφωνα με δική του μαρτυρία, έστειλε τη λίστα στον κ. Διώτη με άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας, ο οποίος την παρέδωσε χέρι με χέρι, επειδή ήταν προϊόν υποκλοπής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι αν του είχε ζητηθεί να την παραδώσει με επίσημο τρόπο θα το είχε πράξει. Ο κ. Διώτης από την πλευρά του λέει ότι έριξε μια ματιά στη λίστα και έπειτα έδωσε το στικάκι στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε αναλάβει εν τω μεταξύ υπουργός Οικονομικών, και εξέφρασε τη νομική του άποψη, ότι δεν μπορούσε να γίνει νόμιμη επεξεργασία της λίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τού ζήτησε να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και να παραβλέψει τα νομικά κωλύματα. Λέγεται στο παρασκήνιο ότι η σύγκρουση των δύο ανδρών ήταν έντονη επειδή ο κ. Διώτης σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν άντλησε πληροφορίες από τα αρχεία της Στάζι ή όταν ανέκρινε τον Σάββα Ξηρό στο νοσοκομείο όταν βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου, δεν έμεινε στο γράμμα του νόμου.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όταν άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις το θέμα. «Μην ασχολείστε, απ’ όσο ξέρω η λίστα δεν έχει αξία» λέγεται ότι είπε στους συνεργάτες του που τον ενημέρωσαν. Τα πράγματα έλαβαν διαφορετική τροπή τη Δευτέρα, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Διώτη, ο οποίος τον ρώτησε αν θυμόταν το στικάκι που του παρέδωσε διευκρινίζοντας με έμφαση ότι δεν υπήρχε αντίγραφο. Τότε, λένε στην Ιπποκράτους, αντιλήφθηκε ο κ. Βενιζέλος τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, αναζήτησε το στικάκι στο αρχείο του και το παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Θέμα επιβίωσης
Η δυσφορία των βουλευτών και η αμφισβήτηση του κ. Βενιζέλου έφθασαν σε τέτοιο σημείο ώστε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναγκάστηκε να υποστεί τη βάσανο μιας τηλεοπτικής συνέντευξης και να συγκαλέσει εκτάκτως την ΚΟ του κόμματος ώστε να εκτονώσει την ένταση.
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, καθώς ο κ. Βενιζέλος είπε ό,τι είχε να πει στο κεντρικό δελτίο του Mega μεταδίδοντας το μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό να παραδοθεί χωρίς να δώσει την ύστατη μάχη, αλλά και επειδή επεκράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις στους βουλευτές: τυχόν αμφισβήτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ θα αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση βάζοντας σε περιπέτεια τη χώρα. Ορισμένοι βουλευτές επεχείρησαν να συμβουλευθούν τον κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι βέβαιον ότι συνομίλησαν μαζί του, όμως οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διεμήνυαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα Βενιζέλου αλλά θέμα επιβίωσης του ΠαΣοΚ.

Ο πόλεμος στο ΠαΣοΚ
Εκρηξη βουλευτών, οργή στην Ιπποκράτους

Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ για το θέμα της περιβόητης λίστας παρέστη ο κ. Γ. Παπανδρέου χωρίς να λάβει τον λόγο, σε αντίθεση με πέντε άλλους βουλευτές των οποίων οι απουσίες δικαιολογήθηκαν από την Ιπποκράτους αλλά δεν θεωρήθηκαν αθώες από τους συναδέλφους τους. Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία του κ. Μ. Ανδρουλάκη, ενώ ο κ. Α. Λοβέρδος ήταν βέβαιον ότι δεν θα έδινε το «παρών», καθώς απέχει απ’ όλα τα κομματικά όργανα και τις εκδηλώσεις. Ο κ. Μ. Μπόλαρης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, όπου καλούσε όλους όσοι έχουν ευθύνη για το θέμα της λίστας να την αναλάβουν χωρίς υπεκφυγές.
Πόλεμος όμως ξέσπασε με τον πρώην υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠαΣοΚ επικαλούμενος λόγους συνείδησης, επειδή, όπως ανέφερε, δεν καταπολεμήθηκε η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργή στην Ιπποκράτους αλλά και σε στελέχη του κόμματος. Στη συνεδρίαση της ΚΟ, πολλοί βουλευτές, ακόμη και του παπανδρεϊκού κλίματος, μίλησαν σκληρά για τον πρώην υπουργό, χαρακτηρίζοντας ανήθικη τη στάση του να χτυπάει το ΠαΣοΚ τη στιγμή που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη φάση.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος αντιμετώπισε την υπόθεση ως επίθεση κατά του ΠαΣοΚ και κατά της πολιτικής σταθερότητας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική χυδαιότητα. Παράλληλα όμως είπε ότι είναι έτοιμος να σηκώσει αυτό το βάρος και κάλεσε τους βουλευτές να πολεμήσουν για την παράταξη, γιατί, όπως είπε, «είμαστε η φλεγόμενη και όχι καιόμενη βάτος της παράταξης». Επίσης, θύμισε ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο ετοιμάστηκε η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία, αξιοποιήθηκε η λίστα του Λιχτενστάιν, συντάχθηκε η λίστα των Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο, διαμορφώθηκε η λίστα των 54.000 εμβασματούχων της επίσημης περιόδου της κρίσης και ήρθη το τραπεζικό απόρρητο ώστε να διευκολυνθούν οι έλεγχοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ