Αποφασισμένος να μη θέσει εν αμφιβόλω την κυβερνητική συνοχή, παρά τους συμβιβασμούς που προϋποθέτει η συμφωνία για το πακέτο των σκληρών μέτρων, είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης. Στο εσωκομματικό πεδίο, όπου αναπτύσσονται «φυγόκεντρες» δυνάμεις, επιχειρεί να λειτουργήσει συνθετικά προτάσσοντας την ανάγκη η χώρα να σταθεί όρθια, μακριά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Παράλληλα όμως καυτηριάζει τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις ή τις παλινωδίες στο ζήτημα της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και διεκδικεί να ενταχθεί το πακέτο των μέτρων σε ένα πλαίσιο που θα αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αλλαγές για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η ηγετική ομάδα θέτει πλέον ανοιχτά προ των ευθυνών τους όσους επιχειρηματολογούν για μη ψήφιση των μέτρων σημειώνοντας ότι «επιλέγουν έναν επικίνδυνο δρόμο». Οπως επισημαίνει ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας, αν οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσουν τα μέτρα, αυτό σημαίνει κυβερνητική κρίση και παρεπόμενα εκλογές σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα, με διακύβευμα ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη…
Μάλιστα η πλειοψηφία βγαίνει «επιθετικά» σημειώνοντας ότι ο αναγκαίος κατά την άποψή της συμβιβασμός για τη συμφωνία σχετικά με το πακέτο μέτρων δεν σημαίνει προσχώρηση στο μνημονιακό πεδίο αλλά «στάση ευθύνης».
Ωστόσο σε θέση ευθείας αντιπαράθεσης κινούνται πλέον οι δυνάμεις των διαφωνούντων στη ΔΗΜΑΡ που ως τώρα κρατούσαν χαμηλούς τόνους. Οι διεργασίες ήταν πυκνές τις προηγούμενες ημέρες με στόχο την παρουσίαση κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αντιπαραθετικού κειμένου από το αντιπολιτευόμενο «ρεύμα ιδεών», όπως χαρακτηρίζουν κομματικά στελέχη που διαφωνούν με την πορεία της ως κυβερνητικού εταίρου και με τη στάση της απέναντι στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων για τις περικοπές.
Το εύρος των αντιδράσεων θα μετρηθεί και με βάση το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το κείμενο, το οποίο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από τη μειοψηφία είχαν προγραμματίσει να θέσουν σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου με τρεις βασικούς άξονες:
–Μη ψήφιση των μέτρων (και όσον αφορά τους βουλευτές πρόταση για «ψήφο κατά συνείδηση»).
–Επαναπροσδιορισμός της σχέσης της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση.
–Προσφυγή στη βάση του κόμματος (και έκτακτο συνέδριο) με θέμα την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και τους στρατηγικούς στόχους, που κατά την εκτίμηση των διαφωνούντων έχουν παρεκκλίνει από το ιδρυτικό συνέδριο και τις προγραμματικές θέσεις της.
Οι διαφωνούντες, με «μαγιά» τα τρία στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής κκ. Βαγγέλη Ζορκάδη, Αν. Νεφελούδη και Χρ. Σταυρόπουλο, και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά είναι «νεοφιλελεύθερης κοπής» και οδηγούν σε κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία τη χώρα. Ζητούν επίσης την επαναφορά των χαρακτηριστικών της ΔΗΜΑΡ ως κόμματος της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς. Παράλληλα επιστολές έχουν φτάσει στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου από οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ, όπως της Νίκαιας, των Σερρών κτλ., που εκφράζουν διαφωνίες.
Εν… αναμονή του τελικού πακέτου των μέτρων, σε αναμμένα κάρβουνα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στους διαφωνούντες καταγράφονται οι κκ. Οδ. Βουδούρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Πάρις Μουτσινάς. Παράλληλα ενστάσεις (για την κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ ή του αγροτικού επιδόματος κτλ.) έχει εκφράσει και η κυρία Κατερίνα Μάρκου, η οποία, όμως, όπως και άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αναμένει την τελική μορφή του πακέτου για να τοποθετηθεί σχετικά με την ψήφιση των μέτρων. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο βουλευτής κ. Θωμάς Ψύρρας, ο οποίος πάντως προτάσσει τη σύνδεση του πακέτου μέτρων με πολιτική δέσμευση στήριξης από τους Ευρωπαίους.
Πάντως η είδηση της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με θετικά σχόλια στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί το ζήτημα της Ελλάδας αναπόσπαστο μέρος της λύσης του ευρωπαϊκού προβλήματος και κρίνει αναγκαία την πολιτική διαπραγμάτευση με την ηγεσία της ΕΕ.