Το θέμα του διακανονισμού …4.700 δόσεων με τελευταία εκείνην του Μαρτίου 2404 (!!!) -δηλαδή σε τέσσερις αιώνες!- που έκανε το ΙΚΑ σε γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο, έθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γ. Κυρίτσης στην Βουλή προσκομίζοντας και τον σχετικό πίνακα όπου καταγράφονται οι δόσεις και η χρονολογία.

Κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ για τους διακανονισμούς του ΙΚΑ προς τους οφειλέτες του, αφού ο κ. Κυρίτσης συνέστησε στους παριστάμενους βουλευτές να πάρουν ένα υπογλώσσιο, όπως έκανε και ο ίδιος όταν περιήλθε εις γνώση του το συγκεκριμένο θέμα, είπε: «Αυτή τη στιγμή ένας λαός είναι στα γόνατα. Μια χώρα αιωρείται στην άβυσσο. Μιλάτε για διακανονισμούς μέχρι το 2013 και εγώ έχω στα χέρια μου έγγραφο που αναφέρει δόσεις 4.700, τελευταία δόση στις 31-3-2404. Αυτά αναφέρει επίσημο έγγραφο».

Απέδωσε δε την αδιανόητη αυτή ρύθμιση στην οποία προέβη το ΙΚΑ στα «θλιβερά κατάλοιπα ενός σαθρού καθεστώτος, που αυτή τη στιγμή καταρρέει», όπως είπε, ενώ κάλεσε τον υπουργό να αναζητήσει ευθύνες και να παρέμβει εισαγγελέας. «Κάποιος αποφάσισε οι δόσεις να τελειώσουν μετά από 400 χρόνια. Τόσα ήμασταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Για μένα η λύση είναι το υπουργείο να καλύψει τους ιθύνοντες γιατί πάνω από το ποσό των 300.000 ευρώ υπογράφει η διοίκηση. Πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Γι΄ αυτό δεν ξέρω αν χρειάζεται να επιληφθεί και ο εισαγγελέας», είπε ο ερωτών βουλευτής.

Με έκπληξη άκουγε την καταγγελία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «πρέπει το έγγραφο αυτό να περιέλθει και σε δική μας γνώση, προκειμένου να αποταθούμε στη διοίκηση του ΙΚΑ και να τους ρωτήσουμε τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν με τον κύριο που έκανε αυτή τη ρύθμιση».

Μάλιστα δεν δίστασε να αστειευθεί λέγοντας ότι «το πιθανότερο είναι να μην είμαι στο υπουργείο το 2404 για να παρακολουθήσω την ολοκλήρωση του διακανονισμού», ενώ παραδέχθηκε ότι «το θέμα πράγματι χρίζει άμεσης αντιμετώπισης από τη διοίκηση του ΙΚΑ και μάλιστα της αυστηρότερης δυνατής».

Τι λέει το ΙΚΑ

Ωστόσο, το ΙΚΑ έχει απαντήσει για το θέμα, όταν υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα, ότι η εν λόγω επιχείρηση «έχει προχωρήσει σε προσωρινό διακανονισμό έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν.4038/2012, και προβλέπονται μηνιαίες καταβολές ποσού 161,47 ευρώ, έναντι της κεφαλαιοποιημένης την 31.12.2011 οφειλής, από τον μήνα έκδοσης της απόφασης ρύθμισης (8/2012) μέχρι και το πέρας της προθεσμίας εφαρμογής του προσωρινού διακανονισμού (12/2013)».

Όπως έχει κάνει γνωστό «μετά τους 17 μήνες επαναφέρεται το σύνολο της οφειλής με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να το ρυθμίσει και να το αποπληρώσει σύμφωνα με τα άρθρα 53-62 του ν.3863/2010, που προβλέπει από 36 έως 48 δόσεις». Ενώ για το ύψος της μηνιαίας καταβολής, έχει επισημανθεί ότι «προσδιορίστηκε στο μέγιστο ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011, ως οι ανωτέρω διατάξεις ορίζουν». Πάντως σύμφωνα με το αρχικό ποσό της δόσης, όπως αυτό προσδιορίστηκε, δηλαδή στα 161,47 ευρώ, για να εξοφληθεί η οφειλή της επιχείρησης προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χρειάζεται όντως να περάσουν …τέσσερις αιώνες, όπως αναγράφεται και στον σχετικό πίνακα που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Κυρίτσης.