Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ψηφίσει το ΠαΣοΚ το πακέτο των μέτρων περιέγραψε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισήγηση του προς την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

«Αν και οι τρεις αρχηγοί συμφωνήσαμε σε κάποιους βασικούς άξονες μαθαίνουμε τώρα ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε συζητήσεις που γίνονται με την τρόικα. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα άλλο πακέτο μέτρων. Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Και πρόσθεσε ότι «αν δεν κλείσει οριστικά το πακέτο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι το τελευταίο σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αν δεν φανεί ότι τηρούνται τα ελάχιστα όρια για δίκαιη κατανομή των βαρών αν δεν υπάρξει κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίβαρο, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έρθουν για ψήφιση στη Βουλή γιατί δεν θα μπορούν να συνδεθούν με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επεσήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα πιέζεται να μεγαλώσουν τα μέτρα για να ταιριάξουν οι αριθμοί. Έτσι, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο στόχος. Δηλαδή όχι οριζόντιες περικοπές και αύξηση των περικοπών στα υπουργεία».

Κάλεσε, επίσης., τους εταίρους να δείξουν έμπρακτα την υποχρέωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα γιατί όπως είπε άλλο η δημοσιονομική στήριξη της χώρας και άλλο η οικονομική και κοινωνική τιμωρία.

«Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι απλά οικονομικό. Είναι κοινωνικό , πολιτικό, θεσμικό και γεωπολιτικό», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ανήσυχος επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. «Ο πρωθυπουργός», είπε «κάνει τις επαφές με τους ομολόγους του και τον στηρίζουμε. Οι δυο άλλοι αρχηγοί κάνουμε διαβήματα προς τους εταίρους για να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να κληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει «αλλιώς να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό».

Σε σχέση με την εσωτερική πολιτική κατάσταση ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά και ότι έχει εκδηλωθεί μια επίθεση κατά του ΠαΣοΚ και κατά της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠαΣοΚ βοηθούν την κυβέρνηση είναι ανόητοι. Αν πιστεύουν ότι έτσι θα κλονίσουν την κυβέρνηση είναι πονηροί. Αν θέλουν να κτυπήσουν εμένα ξέρω να σηκώνω βάρη με βάση το δημόσιο συμφέρον και με όπλο την αλήθεια που σαρώνει κάθε συνωμοσιολογία. Δεν χειρίστηκα κανένα θέμα με δημαγωγικό τρόπο».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέλεξε για δεύτερη ημέρα να μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για τον κ. Γιάννη Ραγκούση χωρίς, όμως, να τον αναφέρει ονομαστικά. «Λυπάμαι γιατί κάποιοι που εδώ και καιρό βρίσκονται εκτός παράταξης βιάστηκαν να χαρούν με τα προβλήματά της. Κάποιοι με τεράστια πολιτική ευθύνη που μετείχαν στον πιο σκληρό πυρήνα της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας να μην μας ζητάνε τώρα τα ρέστα», είπε. Και συμπλήρωσε ότι το μέλλον εξαρτάται από την αντοχή της παράταξης.

Συνεργάτες του κ. Ραγκούση απαντώντας στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι μετά το πρώτο μνημόνιο που εφαρμόστηκε η πιο σκληρή πολιτική λιτότητας στη χώρα από το 1974 το ΠαΣοΚ πήγε σε Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 και πέτυχε μία σπάνια διεθνώς εκλογική νίκη. Μέχρι τον Ιούλιο του 2011, όπως κατέγραψαν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων το ΠαΣοΚ ήταν πρώτο κόμμα και η χώρα όρθια. Η χώρα, η κοινωνία και η παράταξη κατέρρευσαν από το καλοκαίρι του 2011 και μετά. Από τότε δηλαδή που τα ηνία της οικονομίας και ουσιαστικά της παράταξης και της χώρας κρατούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας απουσίαζαν εννέα βουλευτές. Πολιτική σημασία είχαν οι απουσίες των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Μίμη Ανδρουλάκη. Αντιθέτως η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Δ. Σαλτούρος , Θ.Μωραϊτης, Χρ. Αηδόνης και Μάρκος Μπόλαρης ήταν δικαιολογημένοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

Στην εισήγηση του κ. Βενιζέλου και ειδικά στο κομμάτι όπου έθεσε προϋποθέσεις για την ψήφιση των μέτρων διαφοροποιήθηκε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. «Αν αυτό συνιστά αλλαγή της στρατηγικής μας σε ότι αφορά το πακέτο των μέτρων, εγώ δεν τη στηρίζω ούτε εδώ ούτε στη Βουλή» είπε ο πρώην υπουργός.

Επίσης, στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Κουτσούκος, λέγοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει μια συνολική πολιτική που αφορά και ρήξεις, όσον αφορά τις τράπεζες, την ύφεση, τις κοινωνικές συμμαχίες του ΠαΣοΚ και όχι να περιορίζεται η συζήτηση μόνο στα μέτρα». Αφήσε επίσης αιχμές για αυτούς που απουσιάζουν ή έχουν αποστασιοποιηθεί ενώ ήταν τα προηγούμενα χρόνια στον κεντρικό πυρήνα όλων των πολιτικών αποφάσεων.

Ο βουλευτής Κιλκίς Θ. Παραστατίδης, είπε ότι θα σκεφτεί αν θα ψηφίσει τα μέτρα, ενώ ο κ. Απ. Κακαλαμάνης είπε ότι θα δυσκολευτεί να ψηφίσει τα μέτρα αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ενώ έβαλε και ζήτημα ασέβειας από τη μεριά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προς τη Βουλή. Αρκετοί βουλευτές επίσης, φαίνονται να συμπλέουν με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ανακοίνωση του βουλευτή Νομού Σερρών του ΠαΣοΚ Μάρκου Μπόλαρη

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, στην ιστοσελίδα του έχει αναρτήσει την κάτωθι ανακοίνωση με ημερομηνία 4/10/2012:

«Στην μεγάλη κρίση του 1929-1930 οι ΗΠΑ ανταπεξήλθαν με επιτυχία επειδή επέβαλαν πολιτικές κατανομής του βάρους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε πολίτη. Εδραίωσαν αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, επιβάλλοντας φόρους μέχρι και 75% στους πλούσιους.

Την ίδια κρίσιμη εποχή στη Γερμανία, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης επεχείρησε ισορροπίες με το μεγάλο κεφάλαιο, διόγκωσε υπέρμετρα την ανεργία και εξέθρεψε τον ναζισμό.

Η υπόθεση των λιστών δεν είναι ζήτημα νομικό, διοικητικό ή δημόσιας εικόνας. Ιδιαίτερα όταν η μετρολογία-μετρολαγνεία των νεοφιλελεύθερων συνταγών των Μέρκελ-Σόϊμπλε εστιάζει αποκλειστικά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Αγνοώντας την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση της φορολόγησης των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών, των offshore και των λιστών είναι μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Όσοι έχουν ευθύνη, καλούνται να την αναλάβουν. Τώρα ! Χωρίς υπεκφυγές!
»

Πάντως ο κ. Μ. Μπόλαρης εμφανίστηκε -με καθυστέρηση λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων- στην ΚΟ και διευκρίνησε ότι «δεν εννοούσε τον Ε. Βενιζέλο αλλά τον Γ. Παπακωνσταντίνου»