Την ίδρυση ελληνικού παραρτήματος ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου του το «Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ», εμβληματικός φορέας κοινωνικής ανάλυσης της Γερμανικής αριστεράς. Το Ιδρυμα αναφέρει ότι θα επιχειρήσει να αναλύσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και «να υποστηρίξει τους συντρόφους στον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει τα σκληρά αυτά μέτρα».

Στα εγκαίνια του Ιδρύματος θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Γερμανικής «Αριστεράς» κ. Μπερντ Ρίξινγκερ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς κοινωνικής ανάλυσης και πολιτικής επιμόρφωσης στη Γερμανία, ανοίγει παράρτημα στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα. Το Ίδρυμα σκοπεύει να αναλύσει τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των επιβαλλόμενων μέτρων στην Ελλάδα και να φροντίσει για τη διάδοση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν. Προτίθεται, επίσης, να υποστηρίξει τους συντρόφους στον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει τα σκληρά αυτά μέτρα. Οι εργασίες του Ιδρύματος στην Ελλάδα θα κινηθούν γύρω από τον άξονα της ανταλλαγής εμπειρίας ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα.

Τη χρονιά 2012/2013, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα εξής θέματα: Η κρίση και οι απαντήσεις της Αριστεράς, Ο νεοναζισμός στην Ελλάδα, Οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών, Ανταλλαγή εμπειρίας ανάμεσα σε πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, Η κατάσταση των μεταναστών και μεταναστριών στην Ελλάδα.

Το Παράρτημα στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει τις εργασίες του Ιδρύματος στην Ελλάδα, θα εγκαινιαστεί στις 9 Οκτωβρίου 2012. Από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι το γραφείο μας θα είναι ανοιχτό σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει από κοντά τη δουλειά μας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει εκδήλωση με προσκλήσεις, στην οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Μπερντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (DIE LINKE), καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».