από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 

Π. Πικραμμένος: Να κριθεί η συνταγματικότητα των μέτρων

Παραίνεση του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού στους δικαστές
Π. Πικραμμένος: Να κριθεί η συνταγματικότητα των μέτρων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Από τον Βόλο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παν. Πικραμμένος, προτρέπει τους συναδέλφους του στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να κάνουν «το επόμενο βήμα» και να εξετάσουν σε βάθος τη συνταγματικότητα των νέων «οριζόντιων μέτρων» που επιβάλλει το δεύτερο Μνημόνιο, καθώς δεν είναι επιτρεπτό η οικονομική επιβάρυνση από τα φορολογικά μέτρα να κατανέμεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (μισθωτών,
συνταξιούχων κ.λπ.), ενώ την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες ασυνεπών πολιτών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο κ. Πικραμμένος θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως του Βόλου σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου με θέμα: «Δίκαιο και Οικονομία, συγκοινωνούντα δοχεία ή αυθύπαρκτες κοινωνικές συνιστώσες».

Σύμφωνα με το σχέδιο ομιλίας που μεταδίδει το ΑΠΕ ,ο τέως πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (668/2012), που έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ. οι οποίες επιβλήθηκαν με το πρώτο Μνημόνιο.

Πάντως, θα επισημάνει ότι το ΣτΕ σε ό,τι αφορά την επίμαχη αυτή απόφαση για το πρώτο Μνημόνιο, «δεν παρέλειψε να θέσει και τα όρια της δράσης του νομοθέτη, τόσο στην παρούσα όσο και σε μελλοντικές φάσεις της κρίσεως».  

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, όπως θα επισημάνει ο Π. Πικραμμένος, αναφέρει ότι «σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως δύναται ο νομοθέτης να θεσπίσει μέτρα περιστολής δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, πλην η δυνατότητα αυτή έχει ως όριο την καθιερούμενη από το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, καθώς και την καθιερούμενη στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».  

Στο σημείο αυτό ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα τονίσει: «Τούτο σημαίνει ότι η επιβάρυνση αυτή πρέπει να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών, απασχολουμένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα. Και τούτο διότι, εν όψει και της καθιερουμένης στο άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος αξιώσεως του κράτους να εκπληρώνουν όλοι οι πολίτες το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων -κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων- προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».  

Κατόπιν αυτών ο κ. Πικραμμένος θα τονίσει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις «το δικαστήριο ελέγχει σ' ένα πρώτο επίπεδο τη συμβατότητα μέσων και σκοπών, στη συνέχεια ελέγχει τη συνταγματικότητα των επίδικων κανόνων χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ακόμη ένα "μηχανισμό διαρθρωτικής σύζευξης", ήτοι την αρχή της αναλογικότητας, περαιτέρω επισημαίνει το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος της φοροδιαφυγής και τέλος λειτουργεί ως ένα μέσο αντιστροφής της πορείας των πραγμάτων με τη θέσπιση ορίων στην ανεξέλεγκτη δράση της εξουσίας σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας».  

Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ θα κλείσει την ομιλία του απευθυνόμενος ουσιαστικά στους συναδέλφους του λέγοντας: «Ίσως έφτασε η ώρα το δικαστήριο να κάνει το επόμενο βήμα κατά τον έλεγχο των νέων οριζόντιων μέτρων, εξαρτώντας τη νομιμότητα αυτών σε σχέση και με την τήρηση των λοιπών υποχρεώσεων που είχαν προβλεφθεί από τους εφαρμοστικούς των μνημονίων νόμους».Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Συνέπεια | 07/10/2012 23:31
  κ. συντάκτη, "Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια." Εσείς το γράφετε.
  Χρίστος Καλλίτσης
  απάντηση00
   
   
  Ο μπαμπάς του τύπωνε τα φυλάδια του Γκαίμπελς | 03/10/2012 12:45
  Εσύ ρε Γερμανοτσολιά δεν έβγαλες νόμιμο και συνταγματικό το μνημόνιο;Άντε ρε πράκτορες ξεκουμπιστείτε απο τη χώρα
  TNT
  απάντηση10
   
   
  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΥΡΙΕ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΕ | 03/10/2012 11:27
  ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΕ ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΕΥΕΛΙΞΙΑ", ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ (1ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΕΛΟΣ ΔΕΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ Κ.ΛΠ) ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ? ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΒΛΕΠΕ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ) ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ! Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ "ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ" ΔΙΚΑΣΤΕΣ (ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΣ), ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ "ΑΝΩΤΕΡΟΙ" ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ.
  ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
  απάντηση40
   
   
  Μήπως γίνουμε πιό ...πικραμμένοι ; | 02/10/2012 16:19
  Ασχετα με την ουσία ,τη συνταγματικότητα ή μη του μνημονίου , αυτό πο κάνει ο κ.Πικραμμένος είναι ευθεία παρέμβαση στη δικαισύνη, η οποία είναι τόσο σοβαρότερη επειδή μέχρι πρότινος ήταν προϊστάμενος εκείνωνν προς τους οποίους απευθύνεται.Αλλά επιτέλους, αν ακυρωθεί ή ανατραπεί το μνημόνιο,τί θα ακολουθήσει; Μήπως μείνουμε όλοι πιό ...ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΙ ;!
  Κ.Ναιλ
  απάντηση26
   
   
  άσε μας ρε πικραμμένε | 02/10/2012 11:47
  σε κάνανε κι πρωθυπουργό. να μας πείτε ΜΊΑ σοβαρή υποθεση που διεκπεραίωσαν οι μεγαλοδικαστές;;;; κι λίγα σας κόβουν - όλοι είστε σάποιοι κι πίονια των πολιτικών;; τον ΚΑΡΟΥΖΟ πότε θα τον συλλάβετε;;;;;; τον Καράβελλα;;;;; τον Χριστοφοράκο;;;; λίγη ντροπή κύριε Πικραμμένε
  orestis
  απάντηση85
   
   
  τσιρκο | 02/10/2012 09:49
  Αυτος εφτασε στην κορυφη της δικαιοσυνης!!!! Και εγινε και υπηρεσιακος Πρωθυπουργος!! Σκεφθειτε πως ειναι οι αλλοι δικαστες!
  Θεμις
  απάντηση1110
   
   
  Αδικιες? | 02/10/2012 09:19
  Καλα τα λεει ο κ.Πικραμμενος.Να μη πληρωνουν παντα οι ιδιοι.Να πληρωσουν και οι δικαστες με τους μεγαλους μισθους που δεν ειναι ικανοι να μοιρασουν δυο γαΊ'δαρων αχυρα.Δεν γνωριζει ο κ.Πικραμμενος τα χαλια των δικαστων?Ειναι συνταγματικο να απεργουν οι δικαστες?Αυτο πιο δικαστηριο θα το κρινει κ.Πικραμμενε?Δυστυχως η ελληνικη δικαιοσυνη εχει φτωχεινει μετα την αποχωρηση του κ.Καλουση,της κας Μπουρμπουλια,της κας Ηλια .Και οι μειωσεις των μισθων τους θα μειωσουν την ευθυκρισια και την αποτελεσματικοτητα τους!Υπαρχουν και χειροτερα?
  Θεμις
  απάντηση138
   
   
  Τι να πεις; | 02/10/2012 09:08
  Την συνταγματικότητα των αυξήσεων που γινότανε τόσα χρόνια σε ορισμένες μόνο κοινωνικές ομάδες όπως και οι δικαστές την είχατε εξετάσει; Την συνταγματικότητα να αποφασίζω μόνος μου την αύξησή μου με απόφαση δικαστηρίου στο οποίο προήδρευα εγώ ο ίδιος την είχατε εξετάσει; Άι σιχτίρ...
  Πολίτης
  απάντηση156
   
   
  ; | 02/10/2012 09:03
  Τελικα θα απομεινει και κανεις απο την υπηρεσιακη κυβερνηση (πλην Στουρναρα) που δεν θα μετανιωσουμε που τον εκτιμησαμε; Αυτοι ειναι χειροτεροι και απο τους εκλεγμενους.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση128
   
   
  Πόση διχόνοια ακόμη; | 02/10/2012 08:58
  Αν δε μιλούσε θα τον βρίζαμε, τώρα που μιλάει πάλι τον βρίζουμε. Απλώς προτείνει να συμβάλουν στην όλη κατάσταση όλοι και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Ότι λέει κι ο Τσίπρας τις τελευταίες μέρες που δηλώνει ευρωπαίος.Ότι λέει και η απλή λογική. Προσωπική μου γνώμη είναι αν οι πολίτες θέλουν να βγούμε από την κρίση έχουν υποχρέωση να αποδεχτούν τα προβλήματα της χώρας κι ο καθένας από τη θέση του να προσπαθήσει να λυθούν. Με σκέτη αντίδραση γιατί κάτι δεν μας αρέσει και χωρίς πολύ καλή γνώση της κατάστασης και με κολλημένες απόψεις η κατάσταση δεν αλλάζει και θα μας εκμεταλεύεται όποιος μπορεί
  Χαρά
  απάντηση112
   
   
  Δυστυχως και η δαφνη κατεμαρανθη | 02/10/2012 07:41
  Το σιωπαν κρειττον εστι του λαλειν. Δεν το ξερετε αυτο? Τωρα θα μου πειτε εγινα πρωθυπουργος, εστω μεταβατικος, υπηρετησα την ματαιοδοξια μου και καλον ειναι να φροντισω για την υστεροφημια μου! ΑΙΔΩΣ...Καταντησατε το συνταγμα κουρελου.
  AZ
  απάντηση1010
   
   
  sas | 02/10/2012 04:31
  Ti milaei kai auti h tsou tsou tora? Sa na glykathike o Pikramenos me ti politiki.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση112
   
   
  Do you think we were born yesterday; | 02/10/2012 00:40
  Quotation: "The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not." That's how we lost the democracy and the joke you call constitution Mr. Πικραμμένος
  drudge peon
  απάντηση22
   
   
  think about it judge. | 02/10/2012 00:08
  To take from one because it is thought that his own industry and that of his father’s has acquired too much, in order to spare to others, who, or whose fathers, have not exercised equal industry and skill, is to violate arbitrarily the first principle of democracy—the guarantee to every one of a free exercise of this democracy and the fruits acquired by it. as for the constitution,,you wrote so you can eat it.
  drudge peon
  απάντηση32
   
   
  I DO NOT CARE IF IT IS OR NOT. | 01/10/2012 23:18
  Hello genius Mr.Π. Πικραμμένος, i agreed with you,it's unconstitutional, but you are missing one thing :I'm your employer a.k.a.the Greek taxpayer,and i like to informed you that i don't work ,i don't have any money left ,and the most important i refused to mortgaged my kid's future because you want to get paid. MY ANSWER :GO HOME YOU ARE FIRED.
  drudge peon
  απάντηση34
   
   
  Aλλαξε ο Μανωλιος | 01/10/2012 23:06
  Τωρα που με το μνημονιο 2 θιγονται και οι δικαστικοι θα προσπαθησουν να το βγαλουν αντισυνταγματικο, ενω στο πρωτο .. δε βαριεσαι... ας την πληρωναν οι αλλοι.... Παρταλια....
  κι εβαλε το βρακι του αλλοιως
  απάντηση162
   
   
  Τρέμε Τρόικα | 01/10/2012 23:05
  τον (κάθε) πικραμμένο. Να δω την γλύκα που θα πάρει, αν η τρόικα σταματήσει την χρηματοδότηση.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση106
   
   
  Εγώ λεω να αρχίσουμε όλοι τις μηνυσεις! Να Φέρουν Πίσω τα Κλεμμένα | 01/10/2012 22:18
  Να φέρουν πίσω τα κλεμμένα, ή κατασχέσεις, ή απολύσεις και κατσχέσεις, διότι αρκετή σαπίλα και κλεφτουριά μας έπεσε στη Δανεία! Also known as Kamora!
  Υπερήφανος Καμοριώτης
  απάντηση60
   
   
  Γιατί δεν ξεκινάμε από το τέλος? | 01/10/2012 22:13
  Οποίος έχει τα κότσια να κοιτάξει τον καθρέφτη το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ρωτήσει τον εαυτό του τι δεν έχει κάνει καλά ο ίδιος. Αφού δώσει ειλικρινή απάντηση ότι τα έκανε όλα σωστά και με υπευθυνότητα τότε ας γυρίσει και να δείξει τι δεν έχει κάνει καλά ο άλλος. Αλλά βλέπεις πρέπει να παραδεχτούμε την λαμόγια μας, τη φοροδιαφυγή μας, τη φιγοπονοια μας, τον ωχαδελφισμο μας, τη Λουκά μας, τον άτομο κόσμο μας, το...., την .... Κτλ. και μετά να κάνουμε το σωστό. Αν χρειαζόμαστε τον Γερμανό μας για να το κάνουμε ας τον έχουμε. Αν θελουμε μόνοι μας, ιδού η Ρόδος.
  Πέτρος Ζ
  απάντηση40
   
-