από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η τρόικα δείχνει την... έξοδο στον Αντώνη Μανιτάκη

Η επιμονή της για 15.000 απολύσεις οδηγούν σε παραίτηση τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Η τρόικα δείχνει την... έξοδο στον Αντώνη Μανιτάκη
Ο υπουργός Δημοσιας Διοικησης κ. Αντωνης Μανιτακης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μείζον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας, που αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη δημιουργείται μετά την επιμονή της τρόικας για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά το τρέχον έτος, τις οποίες μάλιστα αποσυνδέει από το συνολικό «πακέτο» των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015.

Το αδιέξοδο παραμένει παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κυρίως από τον κ. Στουρνάρα να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και να εξευρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας και θα διασώζει και την πολιτική τιμή του κ. Μανιτάκη.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τον κυνισμό που τους διακρίνει, επιμένουν ότι κατά το τρέχον έτος θα πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο, με ένταξή τους σε καθεστώς εφεδρείας για έναν χρόνο (ή για δύο στην περίπτωση που είναι κοντά στη σύνταξη) και καταβολή του 60% των αποδοχών τους, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Γι' αυτό επικαλούνται μάλιστα και σχετική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει καταστεί και νόμος του κράτους, μετά από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τους κκ. Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ας μας πουν επιτέλους από πού θα βρούμε τους 15.000 υπαλλήλους για να τους απολύσουμε;» λένε σε έντονο ύφος στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Με βάση το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των 21 φορέων που έχει καταρτίσει το υπουργείο, μπορούν να φύγουν μετά βίας 28 υπάλληλοι. Το οικονομικό όφελος θα είναι μηδαμινό. Θα έρθει, δηλαδή, η τρόικα του χρόνου και θα μας πει: "Απολύστε ακόμη 15.000". Το γαϊτανάκι των απολύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα μ' αυτή την πολιτική; Τους έχουμε καταστήσει σαφές ότι ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 240.000 υπάλληλοι και όχι 150.000, όπως έχουμε δεσμευθεί. Ακόμη και οι εκπρόσωποι της task force έχουν μείνει έκπληκτοι για το πώς μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με τη μείωση του ενός τρίτου του προσωπικού. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο».

Στον αέρα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα
Το ξέσπασμα αυτό των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πηγάζει από την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιμονή της τρόικας για «τυφλές απολύσεις προσωπικού» θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Επιμένουν ως εκ τούτου στην πολιτική των φυσικών αποχωρήσεων προσωπικού, κάτι που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει εφέτος σε 30.000 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ως το τέλος του 2015 ο αριθμός τους θα φθάσει τις 180.000. Η παροχή κινήτρων από την άλλη πλευρά (αναγνώριση δύο ή τριών πλασματικών χρόνων) θα έχει αποτέλεσμα τη συνταξιοδότηση ακόμη 40.000 ως το τέλος του 2015.

Το υπουργείο αποδέχεται ακόμη τη μείωση κατά τη ήμισυ των θέσεων ευθύνης και τη μη χορήγηση του κινήτρου παραγωγικότητας που προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο.

Η επιμονή όμως της τρόικας για απολύσεις προσωπικού απειλεί ευθέως την αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντικειμενικά δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του. «Κάθε συζήτηση για μείωση ή απόλυση, και μάλιστα 150.000 χιλιάδων ή 15.000 υπαλλήλων, ή και για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη» δήλωνε ο κ. Μανιτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Δεν εντάσσεται ως εκ τούτου στον προγραμματισμό μας ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου. Και φυσικά γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ενστερνιστεί κάποιος ένα μεταρρυθμιστικό όραμα όταν τελεί διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αθρόων απολύσεων».

Το σενάριο Στουρνάρα

Ακόμη όμως και το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα παραμένει αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να συζητούν την πρόταση για «αποχώρηση» 15.000 υπαλλήλων με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και έπειτα από αξιολόγηση, στους οποίους μάλιστα δεν θα καταβληθεί το 60% του βασικού μισθού τους που προβλέπεται στην εφεδρεία, αλλά το 75%. Η διαδικασία αυτή όμως, την οποία θα μπορούσε να αποδεχτεί η τρόικα, δεν παύει ν' αποτελεί «συγκεκαλυμμένη απόλυση».

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», αρνείται να εισέλθει σ' αυτή τη λογική επιμένοντας ότι απόλυση νοείται μόνον για τους επίορκους, κοπανατζήδες και ανίκανους δημοσίους υπαλλήλους.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (85)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  eisai αγαθος | 02/10/2012 12:17
  manitakhs=ajioprepeia-kauhghts-paretisoy ,katse nasejeftylisteis
  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΑ
  απάντηση00
   
   
  35% | 01/10/2012 01:41
  δηλαδή εμένα θα μου διπλασιάσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και θα μου τετραπλασιάσουν τους φόρους για να βγούνε κάποιοι στην εφεδρία; γιατί τί έχω κάνει ρε παιδιά;
  δεν πάει άλλο
  απάντηση70
   
   
  Mπορεί ο Ρέππας να μας έφυγε αλλά μας έμεινε ο Βαζελίνος | 30/09/2012 23:18
  Επιβλητικός εκεί με τον όγκο του και το αμάξι του των 750,000, έτσι μου προκαλέι δεος! Και μια ναυτία, λίγο εμμετουλάκι, έτσι μικρό στην άκρη του στόματος!
  Βαγγέλα, ακούω και φτύνω ξερνάω
  απάντηση21
   
   
  Αχ τον Ρέππα φέρτε μας πάλι! | 30/09/2012 23:16
  Εκεί σαν Κέρβερος μας τους πρόσεχε τους κηφήνες μας! Όχι τίποτα αλλά εκεί ντούρος, και με ύφος κάγκελο! Κρίμα αυτό το παληκάρι μας χάθηκε άδικα! ΝΟΤ!
  Ρεμάλια 4ever
  απάντηση30
   
   
  Η τροικα δειχνει την έξοδο... | 30/09/2012 21:22
  σας ξεφυγε ο τιτλος;;...ή πλεον δε κρατάτε ουτε τα προσχηματα;;....η τρικα παραιτεί και υπουργούς;; βρε τι μαθαίνουμε...
  Δ.Υ. με ΑΣΕΠ κουφαλες...
  απάντηση23
   
   
  Μονο ο Γαπ τολμησε γιαυτο τον εφαγαν οι δικοι του . | 30/09/2012 19:09
  O Γαπ απελυσε (προ μνημονιων,το 2009) 70-80.000 stage , που απο τις συνεχεις ανανεωσεις συμβασεων ειχαν γινει... "αοριστου" .ΣαμαροΚουβελοΒενιζελοι το ξερουν καλα για αυτο το εχουν σαν κοκινη γραμμη .
  freeman
  απάντηση30
   
   
   
  Έλεος πια | 30/09/2012 15:32
  Έλεος πια. Έχουν πετάξει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικου τομέα, φορολογούν όλους με το εξοντωτικo 35% για να μην πειράξουν τα πελατακια τους τους ΔΥ. Ο ιδιωτικός τομέας τελείωσε, δεν υπάρχει καμία ανοχή πλέον. Απολυστε τώρα όσους έχετε διορίσει χωρίς ΑΣΕΠ ο αριθμός τους σίγουρα θα καλύψει ότι ζητάει η Τροικα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΠΑΛΙ ΦΟΡΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΩΞΕΤΕ Δ.Υ | 30/09/2012 12:30
  Κανένα υπαλληλάκι του δημοσίου να μην απολυθεί.Μόνο ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να σηκώσει το βάρος.Καταστήματα έκλεισαν επιχειρήσεις έφυγαν ή πτώχευσαν Υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα είναι άνεργοι και ΄΄σαλταρισμένοι''από το αδιέξοδο και εσείς στην καρακοσμάρα σας.Κύριε πρωθυπουργέ δεν σε ψήφισα για να συνεχίσεις την πολιτική του ΠΑΣΟΚ,αν ήθελα δημοκρατία Σοβιετικού τύπου θα ψήφιζα τον Τσίπρα.
  MΠΑΜΠΟΥΣΚΑ!!!!!!!!!!
  απάντηση3310
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Homo monimos dimosios ypallilos grekilos | 30/09/2012 01:46
  Απ΄ότι φαίνεται οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν τη λέξη απολύσεις ΔΥ και έτσι δεν καταλαβαίνουν γιατί πράγμα μιλάνε. Από τις εκατοντάδες χιλιάδες ΔΥ δεν μπορούν να βρούν 15000. Είναι σαν να πάνε στον ποταμό Ρήνο και να μην βρίσκουν νερό. Προτείνω να απολύσουν τους εαυτούς τους, που σίγουρα τους γνωρίζουν, αν και από του μόνιμους ΔΥ όλα να τα περιμένεις.
  Μαμάρ
  απάντηση324
   
   
  πρώην και νυν χειροκροτητές υποκριτές !! | 30/09/2012 01:08
  δεν είδα κανένα σχόλιο να αναφέρει ότι πρέπει να απολυθούν μια για πάντα από την πολιτική ζωή του τόπου αυτοί που διόρισαν ορδές ψηφοφόρων τους (μέσα κι ο Σαμαράς) χωρίς προσόντα.Σεις που σχολιάζετε σήμερα (και κατακρίνετε συμπατριώτες σας που στο κάτω κάτω δεν φταίνε) τους ψηφίζατε ενώ το γνωρίζατε. Ξαφνικά σας έπιασε ο πόνος?Υποκριτές όλοι σας!! Όσοι διαθέτουν λίγο μυαλό ξέρουν ότι το πρόβλημα της χώρας δεν το δημιούργησαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες παραπάνω δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι ηλίθιες πολιτικές πρακτικές των μιζαδόρων που μια ζωή χειροκροτούσατε γιατί είσαστε και σεις βολεμένοι.Κορόιδα ε κορόιδα.Ακόμα σας δουλεύουν . και παίζετε το παιχνίδι τους.Ξυπνάτε!!
  mt
  απάντηση137
   
   
   
  Xώρα Καμόρα | 30/09/2012 01:05
  Πληρώνουμε Εκκλησία η οποία παραμένει αφορολόγητη, πληρώνουμε το παπαδαριό, ενοίκια, ΔΕΗ, αφορολογήτα οι γάμοι, κηδείες, βαφτίσια, μνημόσυνα, ευχέλαια, αγιασμοί, κατάρες, ευχές πεολειψίες, κωλολειψίες, και άλλα τέτοια ευγενή, αυτά το 2012! Γιατί ξέρω νομίζατε ότι μιλάω για το 1412!!! Νο no no! Πληρώνουμε τους Τόληδες, που φοροκλέβουν ασύστολα αλλά έχουν και πόδι (και τι πόδι) στη Βολή των Βολεμένων, εφορία πληρώνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ φοροκλέβουν! Πληρώνουμε τα κλειστά επαγγέλματα και παραμένουν κλειστά! Πληρώνουμε τους λαθραίους που κλέβουν, δολοφονούν, βιάζουν, χέζουν σε πεσμένες κολώνες! Είτε πάνε φυλακή είτε νυχτοπερπατούν πάλι τους πληρώνουμε.
  Χώρα Καμόρα με κράτος Καμοράτο
  απάντηση172
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΟΙΚΑ ΜΟΥ - πάτα τους στον κάλο! | 30/09/2012 00:58
  Ρεμάλια ήταν και είναι και θα είναι! Μην τους αφήνεις σε χλωρό κλαρί, όλους αυτούς τους κηφήνες που διόρισαν για ψηφουλάκια και για ρουσφέτια, εμείς τους πληρώνουμε χρυσούς! Οι δε "υπουργοί" μόλις φύγετε θα αρχίσουν τα ΙΔΙΑ, προσλήψεις αχρηστων, γελοίων, κηφήνων, ξεχαρβαλωμένων ηλιθίων! Κι αν θέτε κάντε μια βόλτα έτσι δήθεν σε εφορία, σε γραφείο, σε ΔΕΗ, σε ΕΡΤ, σε δικαστήρια, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ και μας ΧΑΡΑΤΣΩΝΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ κι από πάνω! Λοιπόν εν ολίγοις - ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΊ!
  Η χώρα Καμόρα
  απάντηση275
   
   
  1 Δημόσιος Υπάλληλος Να Απολυθεί για Αρχή | 29/09/2012 23:45
  Αρχή απολύσεων από ένα δημόσιο υπάλληλο, τον Μανιτάκη. Θα ακολούθησουν κι όλοι οι υπόλοιποι μετά. Ένας για αρχή. Χιλιάδες μετά. Για να πάρουν το μήνυμα. Αναξιοκρατία τέλος. Εδώ και τώρα.
  Άγγελος Δικαιοσύνης
  απάντηση298
   
   
  χωρίς τίτλο | 29/09/2012 23:16
  κ. συντάκτη, Στην οδηγία σας για τα σχόλια δηλώνετε: «Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα». Μήπως πολλά από τα σχόλια πρέπει να διαγραφούν γιατί είναι υβριστικά και συκοφαντικά;
  Χρίστος Καλλίτσης
  απάντηση87
   
   
  Απλούστευση τους πελάτες σας αχρείοι! | 29/09/2012 22:21
  "Με βάση το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των 21 φορέων που έχει καταρτίσει το υπουργείο, μπορούν να φύγουν μετά βίας 28 υπάλληλοι" μας "ενημερώνουν" κύκλοι του υπουργείου, οι οποίοι "σε έντονο ύφος" αναρωτιούνται "που θα βρούνε 15.000 Δ/Υ να απολύσουν"!!! Móνο όσους δεν εμφανίζονται στην "υπηρεσία" και όσους δεν έχουν καρέκλα να καθήσουν αν μετρούσατε θα τους βρίσκατε - Αιδώς Αργείοι (...ε ρε τρόικα που σας χρειάζεται!)
  Βασίλης
  απάντηση264
   
   
  Γραμματείες Διοικητικών Δικαστηρίων | 29/09/2012 21:45
  Φοβερό : η ανηψιά μου κάνει την άσκησή της ως νέα δικηγόρος στα Διοικητικά Δικαστήρια. Δουλεύει ως βοηθός στη γραμματεία ενός τμήματος μαζί με μία ακόμη υπάλληλο και μια προϊσταμένη. Ώρες εργασίας ; 15 λεπτά σε ένα 8ωρο και πληρώνεται 600 ευρώ το μήνα ! Δεν αντέχει το καθησιό και αποφάσισε να φύγει... Το ίδιο όπως μου είπε συμβαίνει σε όλα τα γραφεία της Ριανκούρ.
  db
  απάντηση252
   
   
  αν δεν μπορουν να βοηθησουν τους ικανους να παραιτηθουν | 29/09/2012 19:26
  ειναι δυνατον ενα περιπου 2,5% του συνολικου αριθμου να μην αξιολογειται ως ανεπαρκες ? αποκλειεται Τουλαχιστον 10% . ομως το δημοσιο δεν εχει μαθει στην αξιοκρατια και στην αξιολογηση . παντα θα επικαλουνται κομματικες δηθεν παρεμβασεις οι συνδικαλες και θα διαιωνιζεται η ανικανοτητα και η αδικια στους ικανους . Αυτο δεν το καταλαβαινουν οι αριστεροι μαιμου ή οχι . Ας βοηθησουν τουλαχιστον τους ικανους ανθρωπους ή ας παραιτηθουν !
  asta na pane
  απάντηση483
   
   
  Πας πολυ αργα | 29/09/2012 19:08
  Κε. Μανιτακη. Ο χρονο σας τελειωσε στο υπουργειο. Μην φοβαστε. Κουραγιο. Εινε ευκολο να υπογραψεις την απολυση. Το μονο απαραιτητο ειναι να εχεις λιγο ντροπη στο προσωπο σου. Αν και την εχεις.
  Fredy
  απάντηση406
   
   
   
  ήρθε η ώρα .... | 29/09/2012 17:01
  έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Και να αξιολογούνται από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί αποτελούμενη και από κλιμάκια των εταίρων. Επίσης, ήρθε η ώρα να απολυθούν υπάλληλοι αορίστου χρόνου από δημόσιους φορείς που καταργούνται. Ας βρουν αλλού δουλειά, όπως κάνουν τόσοι άλλοι αοριστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Και για τους λοιπούς να αξιολογούνται και πάλι και να υπάρχει ο κίνδυνος της απόλυσης. Το βόλεμα πρέπει να τελειώσει. Αλλιώς ποτέ δεν θα γίνει και δεν θα ευδομίσει καμία μεταρρύθμιση. Όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να μάθουν να είναι παραγωγικοί. Και όσοι δεν μπορούν σπίτια τους...Αρκετά φάγανε ... χωρίς έλεος ...
  Ελευθερία
  απάντηση7010
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-