Ως «ανάχωμα» στον πόλεμο που του είχε κηρύξει η τρόικα, η οποία επέμενε για απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, έθεσε τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον επικεφαλής της Task Force, τον οποίο και ενημέρωσε λεπτομερώς για την πορεία της αξιολόγησης των δομών του κράτους, η οποία πραγματοποιείται υπό την άμεση επίβλεψη εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία.
Με έκπληξη οι δύο άνδρες διαπίστωσαν ότι η μείωση των υπηρεσιακών μονάδων που έχει επιτευχθεί ως τώρα στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, στα οποία η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται, υπερβαίνει κατά πολύ τους αρχικούς στόχους. Πάνω από τις μισές υπηρεσιακές μονάδες των εν λόγω υπουργείων, δηλαδή πάνω από το 50%, καταργούνται ή συγχωνεύονται, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών, των διοικητικών βαρών, των θέσεων προσωπικού και, κυρίως, των θέσεων ευθύνης.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης των δομών του κράτους διαμόρφωσαν και το βασικό επιχείρημα του κ. Μανιτάκη, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας τούς κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για τη μείωση των δαπανών κατά 167 εκατ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί από τις οικονομίες κλίμακας. Τους ενημέρωσε μάλιστα ότι προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013, αρχίζοντας από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων και, κυρίως, την αντίληψή τους στην άσκηση των καθηκόντων τους, το οργανωτικό πνεύμα που επιδεικνύουν και την ηθική τους ακεραιότητα. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα έχει τη μορφή γραπτών τεστ πολλαπλών επιλογών, θα εξεταστούν και οι ατομικοί φάκελοι των προϊσταμένων καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι να απολυθούν από το Δημόσιο οι επίορκοι, οι κοπανατζήδες και οι ανίκανοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντ. Μανιτάκης ενεχείρισε στους εκπροσώπους της τρόικας και ένα δεύτερο σημείωμα με την τεκμηρίωση της δέσμευσης για 150.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων ως το τέλος του 2015. Σύμφωνα με αυτό ο στόχος αυτός είναι απολύτως ρεαλιστικός και θα υπερκαλυφθεί μόνο από τις φυσικές αποχωρήσεις προσωπικού, χωρίς δηλαδή να υπάρξει ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις.
Συγκεκριμένα, το τρέχον έτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 30.000 υπάλληλοι. Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μετά και τις νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό. Ως τον Αύγουστο του 2012, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είχαν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης 19.000 υπάλληλοι. Για το 2012 η τρόικα ζητούσε από την Ελλάδα την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων, κάτι που υπερκαλύπτεται σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο σημείωμα το οποίο εδόθη στους εκπροσώπους της τρόικας αναφέρεται ότι η ροή των συνταξιοδοτήσεων θα αυξηθεί τα επόμενα έτη με δεδομένο ότι το προσωπικό του Δημοσίου είναι «γηρασμένο» και οι μισοί σχεδόν υπάλληλοι είναι άνω των 50 ετών. Με βάση τις προβολές τις οποίες πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου, ως το τέλος του 2015 θα έχουν φύγει από το Δημόσιο 180.000 άτομα, χωρίς να είναι ανάγκη να μεταβληθεί ο κανόνας μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων από ένα προς πέντε που είναι σήμερα σε ένα προς δέκα.
Ο κ. Μανιτάκης ενημέρωσε τόσο τα στελέχη της τρόικας όσο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ότι στους 180.000 υπαλλήλους που θα φύγουν από το Δημόσιο ως το 2015 λόγω συνταξιοδότησης θα πρέπει να προστεθούν και 40.000 οι οποίοι θα αποχωρήσουν εξαιτίας της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης». Το σενάριο που προκρίθηκε είναι να δοθεί η ευχέρεια στους υπαλλήλους να εξαγοράσουν τρία συντάξιμα χρόνια. Οι υπάλληλοι, με βάση τα ως τώρα ισχύοντα θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και όταν συμπληρώνουν τα 33 χρόνια ή, στην περίπτωση που αυξηθούν τα όρια ηλικίας και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να συνταξιοδοτούνται με τους όρους που συνταξιοδοτούνται σήμερα. Θα είναι, δηλαδή, σαν να μην τους επηρεάζουν τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ