Με την ελπίδα ότι αυτές οι περικοπές στην άμυνα θα είναι οι τελευταίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος δέχτηκε την Παρασκευή στο γραφείο του αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ και τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση με αντίστοιχη αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν εντατικής προετοιμασίας το πακέτο μειώσεων είναι έτοιμο και έχει κατατεθεί στο οικονομικό επιτελείο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος να έχει εντός των προσεχών ημερών και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Το πακέτο περιλαμβάνει περικοπές 517 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε λειτουργικά έξοδα τα οποία εξειδικεύονται ως εξής:

– θα αποσυρθούν 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (π.χ ναρκαλιευτικά), καθώς και 47 παλαιά αεροσκάφη Α7 Corsair (βομβαρδιστικά). Τα αεροσκάφη αυτά θα έπρεπε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να έχουν αποσυρθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά διατηρούνταν στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.
– θα κλείσουν 55 στρατόπεδα, εκ των οποίων άλλα θα κλείσουν οριστικά και άλλα θα παραχωρηθούν στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ώστε να αξιοποιηθούν ως κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών. Όσα παραχωρηθούν στο Δημόσιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να αντληθούν και έσοδα για το κράτος.
– θα μειωθούν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων κατά 15.
– θα μειωθεί ο αριθμός των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών Σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.
– θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30% με σκοπό σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για την επόμενη 40ετία.

Επιπλέον, θα υπάρξουν περικοπές και από καθαρές αμυντικές δαπάνες όπως:

– την ακύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 104 εκατομμυρίων ευρώ.
– τη μείωση 333 εκατομμυρίων ευρώ από δαπάνες για εξοπλισμούς, είτε μέσω της μείωσης του τιμήματος είτε των ποσοτήτων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ υπό τον κ. Β. Οικονόμου, σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όχι μόνο δεν αρνείται να συμβάλλει στις περικοπές που απαιτούνται «αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή». Ωστόσο, επέμεινε για άλλη μία φορά ότι όλες οι αποιφάσεις λαμβάνονται με πλήρη σεβασμό στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσία στη συνάντηση με τη ΔΗΜΑΡ όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ), πέραν της πολιτικής ηγεσίας, μόνο τυχαία δεν ήταν.