«Χάνουμε χρόνο». Αυτή είναι η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την άκαρπη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης και την παράταση της αγωνίας για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπεται μήνυμα αισιοδοξίας, παρά τα πολλά προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ότι το πακέτο θα κλειδώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία έγινε τρεις φορές στη σύσκεψη των αρχηγών, ότι υπάρχει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα τόσο για τα μέτρα, όσο και για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται – με την προϋπόθεση πως θα επέλθει συμφωνία της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο – και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, οπότε και θεωρείται ότι θα υπάρξει συμφωνία και μετά ο σχεδιασμός είναι να εισαχθούν τα μέτρα ως ένα και μόνο άρθρο προς έγκριση στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που συζητήθηκε και στη σύσκεψη των αρχηγών, είναι να ψηφιστεί το πακέτο τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου (πιθανότατα τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ή την επομένη) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφισή του σε δυο ημέρες, για ευνόητους λόγους.

Ο κ. Σαμαράς, επέμεινε στη σύσκεψη με τους αρχηγούς, ότι πρέπει το πακέτο των μέτρων να κατατεθεί με τη μορφή ενός νομοσχεδίου με ένα άρθρο και να συμπιεστεί ο χρόνος συζήτησης στην Ολομέλεια, αν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν γίνει και συζητήσεις τα μέτρα να ψηφίζονταν σε δυο δόσεις.

Εξάλλου ο ίδιος έχει επισημάνει αρκετές φορές σε συνομιλητές του, ότι τα μέτρα πρέπει να έχουν ψηφισθεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου. Και αυτό διότι επιθυμεί η ελληνική πλευρά να λάβει σε αυτή τη συνεδρίαση ένα πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Παρά την αισιοδοξία, ανεξήγητη πολλές φορές, που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, αρκετοί υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τονίζουν με έμφαση πως η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και έπρεπε να είχε, όπως διευκρινίζουν, κλείσει το πακέτο των μέτρων τις πρώτες δυο με τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.