Με την ευχή προς την εκτελεστική εξουσία και την Δικαιοσύνη για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συνεδρίασε επί δίωρο για να καταλήξει ότι «εφ’ όσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική, παράνομη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» τους, τότε θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη να διεξάγει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών!

Βεβαίως δεν παρέλειψε να καταδικάσει τα επανειλημμένα επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν οι «χρυσαυγίτες» βουλευτές, ωστόσο, κατά την σχετική ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ επέλεξαν το «λευκό», ζητώντας πιο ρητή και κατηγορηματική διατύπωση αποδοκιμασίας της στάσης και των πρακτικών της «Χρυσής Αυγής».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου αιτιολόγησε την στάση του λέγοντας ότι στο επίμαχο σημείο της απόφασης που αναφέρεται στα φαινόμενα βίας, έπρεπε να καταδικάζεται ρητώς η ρατσιστική βία, ενώ όσον αφορά το ΚΚΕ ο κ. Σπ. Χαλβατζής είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Βουλή αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και ως εκ τούτου χρειάζεται πολύς προβληματισμός και μεγαλύτερη νηφαλιότητα, όχι βιασύνη». Εξάλλου, όπως σημείωσε, καλούμε την ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» να συνετισθεί όταν είναι διακηρυγμένη η θέση και η στάση της με τα «τάγματα εφόδου» κλπ.

Στο τελικό κείμενο απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας καταδικάζονται τα επανειλημμένα φαινόμενα βίας στα οποία συμμετείχαν βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» και επισημαίνονται οι ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος, ενώ εκφράζεται η ευχή προς την εκτελεστική εξουσία και την Δικαιοσύνη να υπάρξει ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στις εισηγητικές προτάσεις που υπέβαλλε προς τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ο πρόεδρός της κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης υπήρχαν δυο σημεία επί των οποίων επικεντρώθηκε η συζήτηση. Στο ένα εμφανιζόταν η Επιτροπή να «καταδικάζει κάθε πράξη βουλευτών που πλήττει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών» και στο άλλο να «καλεί τους βουλευτές του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» όχι μόνο να μην συμμετάσχουν του λοιπού σε κάθε μορφής παρανομία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αλλά και να συγκρατούν όπως έχουν υποχρέωση τους οπαδούς του κόμματός τους από τέτοιες ενέργειες». Τα δυο σημεία απορρίφθηκαν καθώς θεωρήθηκε ότι έπρεπε να είναι σαφής η καταδίκη των ενεργειών της «Χρυσής Αυγής» και τελικώς κατέληξαν στην προαναφερθείσα διατύπωση, η οποία, ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε από την Αριστερά.

Σημειώνεται, ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας βάσει του Κανονισμού της Βουλής είναι να εισηγείται μέτρα και να παρεμβαίνει δημόσια, όταν κρίνει αναγκαίο, για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών.

Πάντως, την ίδια ώρα που οι βουλευτές αναζητούσαν διατύπωση για την καταδίκη των πρακτικών του ακροδεξιού – υπερεθνικιστικού μορφώματος, η «Χρυσή Αυγή» με ανακοίνωσή της στρεφόταν κατά πάντων: «Το άθλιο πολιτικό σύστημα που αρνείται να βάλει στη φυλακή τους κλέφτες και ευθύνεται για το διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας και ορθής συμπεριφοράς», αναφερόταν. Ενώ λίγη ώρα αργότερα η βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» -και σύζυγος του αρχηγού της κ. Ν. Μιχαλολιάκου– κυρία Ελένη Ζαρούλια, δεν δίσταζε μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να αποκαλέσει την Βουλή «ναό της προδοσίας του Ελληνικού λαού» και να καταγγείλει τους «μειοδότες του ελληνικού λαού».

Τέλος, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας κλήθηκε και ενημέρωσε τα μέλη της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου για την επίθεση που δέχθηκε προσφάτως στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου από τον βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» κ. Δ. Κουκούτση, ο οποίος στράφηκε εναντίον της επειδή συνόδευε τον εκπρόσωπο των πακιστανών μεταναστών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου συγκλήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με αντικείμενο τα αλλεπάλληλα κρούσματα φασιστικής και ρατσιστικής βίας, στα οποία πρωταγωνιστούν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, τη συνεδρίαση, από την οποία ας σημειωθεί ότι απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, απασχόλησαν: α) η επίθεση του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση εναντίον της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β΄ Αθήνας Βασιλικής Κατριβάνου στον περίβολο της Βουλής στις (24.8.2012) β) η επίθεση εναντίον μεταναστών στην Καλαμάτα στις (5.9.2012) γ) η επίθεση εναντίον μικροπωλητών στη Ραφήνα από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους βουλευτές Β’ Αθήνας Γιώργο Γερμενή και Μαγνησίας Παναγιώτη Ηλιόπουλο (7.9.2012) και δ) η επίθεση εναντίον μικροπωλητών στο Μεσολόγγι από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση (8.9.2012).

Η Επιτροπή Δεοντολογίας: α) προτείνει στον πρόεδρο της Βουλής, εφόσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική και παράνομη συμπεριφορά βουλευτών, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, β) καταδικάζει τα επανειλημμένα φαινόμενα βίας, στα οποία συμμετέχουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, γ) επισημαίνει τις ευθύνες της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και δ) καλεί την εκτελεστική εξουσία και τη Δικαιοσύνη να επιταχύνουν τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.

Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί, καταρχήν, ασφαλώς θετική εξέλιξη, καθώς το Κοινοβούλιο, διά του οργάνου του, καταδικάζει την πρακτική της Χρυσής Αυγής. Καταρρίπτονται έτσι οι ισχυρισμοί των μελών της ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά ένα νόμιμο κόμμα, και ανοίγεται ο δρόμος στη Δικαιοσύνη να πράξει τα οφειλόμενα.

Την ίδια στιγμή, όμως, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνείται να κατονομάσει τη βία της Χρυσής Αυγής ως αυτό που είναι, δηλαδή ρατσιστική και φασιστική. Στο επίμαχο, λοιπόν, σημείο του κειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό (ενώ προφανώς υπερψήφισε το υπόλοιπο κείμενο). Σε μια συγκυρία που η ρατσιστική βία εντείνεται και η φασιστική δράση απειλεί ευθέως τη δημοκρατία, μια γενικόλογη ρητορική περί «βίας» σημαίνει αποσιώπηση ενός εξαιρετικά σοβαρού φαινομένου, για το οποίο έχει ήδη πάρει θέση η Επίτροπος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (με ό,τι σημαίνει αυτό για το διεθνές κύρος της χώρας…). Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και οι αρμόδιοι υπουργοί κατονομάζουν τη βία αυτή ως ρατσιστική: ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, τη σύσταση ειδικού τμήματος της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, εξήγγειλε ειδική διάταξη νόμου για περιπτώσεις ρατσιστικής βίας. Την ίδια στιγμή, η αποσιώπηση του φασιστικού κινδύνου, τόσο από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής όσο και από κόμματα και μέσα ενημέρωσης, μαρτυρεί την ανησυχητική απόσταση ενός σημαντικού μέρους του πολιτικού κόσμου από το αντιφασιστικό και αντιναζιστικό κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με την έννοια αυτή συνιστά σήμα κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα για την προάσπιση της δημοκρατίας, από κοινού με τις πολιτικές δυνάμεις, τα κοινωνικά κινήματα και τους πολίτες που κατανοούν ότι η φασιστική απειλή δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, τους «αντιφρονούντες» ή τους «διαφορετικούς», αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη που «αποκλίνει» από τα ολοκληρωτικά δόγματα των φορέων της. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης της δημοκρατίας και ανάσχεσης της φασιστικής απειλής, με στόχο η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια και αξιοπρεπής μέσα στην κρίση. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ και τα διάφορα κέντρα που τους προσκαλούν ανοιχτά ή τους στηρίζουν έμμεσα θα πάρουν την απάντηση που τους αντιστοιχεί».