Φωτιές έχει ανάψει στην κυβέρνηση η επιμονή της Τρόικας για 50000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία, προκαλώντας υπόγειες συγκρούσεις μεταξύ των εταίρων, ενώ ανακύπτουν… λογιστικές εμπλοκές αλλά και έντονο παρασκήνιο που φτάνει ως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι απολύσεις θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για τον κ. Αντ. Μανιτάκη, καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργό που καλείται να εφαρμόσει μέτρα μείωσης δαπανών στον δημόσιο τομέα. Σε όλους τους τόνους, όπως και η ΔΗΜΑΡ η οποία τον πρότεινε για τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διατυπώνει την άποψη ότι διαφωνεί πλήρως με τις απολύσεις.

Ωστόσο, η Τρόικα βρήκε «πάτημα» στην επιμονή της για «εξασφαλισμένη και σίγουρη» μισθολογική μείωση που επιδιώκει. Όπως επεσήμανε στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, ένα λάθος του Γενικού Λογιστηρίου, «τίναξε στον αέρα» τους υπολογισμούς για το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων.

Τι είχε συμβεί; Είχε προταθεί η παροχή κινήτρων προς τους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Το Γενικό Λογιστήριο διαβεβαίωνε ως τώρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι η διαφορά μεταξύ ενός ενεργού υπαλλήλου και ενός συνταξιούχου είναι 300 ευρώ μηνιαίως, κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως βάση υπολογισμού για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημόσιων υπαλλήλων.

Η ετήσια εξοικονόμηση που προέκυπτε από την αποχώρηση 40.000 υπαλλήλων ήταν 160 εκατομμύρια ευρώ , υπολογίζοντας την αγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση και τη διαφορά που προκύπτει κάθε μήνα από το να πληρώνεται κάποιος ως συνταξιούχος και όχι ως ενεργός υπάλληλος.

Στη συνέχεια «έσκασε η βόμβα». Εντοπίστηκε, όμως, το λάθος. Η διαφορά ενεργού και συνταξιούχου ως προς τη μισθοδοσία δεν ήταν 300 αλλά 100 ευρώ. Και τώρα τρέχουν όλοι, Γενικό Λογιστήριο και υπουργείο, να κλείσουν την «τρύπα» που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ….

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου με τον κ. Μανιτάκη, μαραθώνια, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια, να βρεθούν πρόσθετα μέτρα και εναλλακτικό σχέδιο που να μην οδηγεί στην πόρτα εξόδου εργαζόμενους.

Η έντονη φημολογία για απειλή παραίτησης από τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος αντιδρά σε σχέδιο απολύσεων, αν και δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον ίδιο ούτε από τη ΔΗΜΑΡ, φούντωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας, ένα 24ωρο πριν από τη νέα σύσκεψη αρχηγών. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν ότι ο κ. Μανιτάκης διατηρεί την άποψή του ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά παράλληλα επέμεναν ότι δεν έθεσε θέμα παραίτησης.

Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μανιτάκης να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, είναι ο υπουργός που κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι απολύσεις δεν θα υπάρξουν και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις με τον μπαμπούλα των απολύσεων πάνω από τους δημόσιους υπαλλήλους. Είχε πει χαρακτηριστικά: «δεν είναι δυνατόν να ενστερνιστεί κανείς ένα μεταρρυθμιστικό όραμα όταν τελεί διαρκώς υπό τη δαμόκλεια σπάθη των αθρόων απολύσεων. Το δυσμενές αυτό έχουμε να αντιπαλέψουμε με νύχια και με δόντια».

Άλλοι εκτιμούν ότι γίνεται… πολιτική διαχείριση μιας ενδεχόμενης επιλογής -προκρούστη για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να πείσουν την Τρόικα-που αναζητά μέτρα άμεσης οικονομικής απόδοσης- ότι οι αντιπροτεινόμενες προτάσεις για περικοπές είναι οικονομικά αποτελεσματικές, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.