Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς, όπως προέκυψε, έπειτα από τη συνάντηση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της, από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ βρίσκονται «στον αέρα» τα 6 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η τρόικα αποδέχεται μέτρα 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ενώ αμφισβητεί όλα τα μέτρα που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και σχετίζονται με μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους με το φάρμακο και τα κονδύλια για την Αμυνα.

Στην συνάντηση που έγινε στην Ιπποκράτους η τρόικα , σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε μοντέλα τα οποία εξειδικεύουν τα μέτρα με βάση την παράταση των δύο ετών.

Επειτα από την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Βενιζέλο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Στουρνάρας , σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι τελικά η διαφορά που υπάρχει με την τρόικα θα περιορισθεί στα 3 δισ. ευρώ και όχι στα 6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια η τρόικα με τον κ. Βενιζέλο.

Στο ΠαΣοΚ, πάντως, υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσόν και φοβούνται ότι θα υπάρξει μεγάλη επίθεση για απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα.

Εκτιμούν, επίσης, ότι το πακέτο των μέτρων έτσι όπως έχει παρουσιασθεί θα φέρει την κοινωνία στα όριά της και θα εντείνει τα φαινόμενα εκφασισμού, ζητήματα τα οποία έθεσε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ για την συνάντηση Βενιζέλου – τρόικας:

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Υπουργό Οικομομικών Ι. Στουρνάρα για το περιεχόμενο της συζήτησης της τρόικα με τον Πρωθυπουργό, νωρίτερα σήμερα το πρωί, καθώς και για τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.


Ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις. Ζήτησε επίσης, τόσο η τρόικα, όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμα» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κρίσιμο σημείο της συζήτησης ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη, όπως επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση.

Πλαίσιο το οποίο προσδιορίζεται, όχι μόνον από την ανάγκη να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και από την ανάγκη να διασφαλιστούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών στερεοτύπων και τη λήψη μέτρων στήριξης της ανάπτυξης με τη βοήθεια των εταίρων μας.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία».