Οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας σε σχέση με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και η απόρριψη μέτρων 2 δισ. από την Δημόσια Διοίκηση, την Άμυνα και την Υγεία ουσιαστικά άλλαξαν την ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ, καθώς οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν να θέσουν θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό μεταξύ των τριών αρχηγών αλλά βαρύ καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς ότι η τρόικα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Δημόσια Διοίκηση και τα υπόλοιπα από την Άμυνα και την Υγεία. Η τρόικα, τους είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν επιμένει για πρόσθετα μέτρα λόγω ύφεσης αλλά τα 11,5 δισ. τα θέλουν στο χέρι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας που μετείχε στη σύσκεψη υποστήριξε ότι η τρόικα είναι πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις της και δεν βιάζεται να κλείσει χρονικά το πακέτο.

Η εκτίμηση από την πλευρά του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η τρόικα θέλει αίμα καθώς πιέζει για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να δεχτούν και ζητούν να συζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.

Μάλιστα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι προτάσεις του ΠαΣοΚ είναι ρεαλιστικές και μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στο μεταξύ οι ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά και από την σύσκεψη.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Το πρωί της Κυριακής οι κκ. Πρωτόπαππας, Κουτρουμάνης και Χατζησωκράτης είχαν σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για να συζητήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις μέτρων των δύο κομμάτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις του ΠαΣοΚ δεν συμπίπτουν με αυτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά υπάρχει μια κοινήκατεύθυνση σε κάποια θέματα.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ αμέσως μετά τη συνάντησή του με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας και πριν ο κ. Βενιζέλος συναντηθεί με αυτήν στις 3 το μεσημέρι ώστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ούτε και την Τετάρτη είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά ίσως να υπάρχει πρόοδος και σίγουρα θα υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι δέχεται και τι όχι η τρόικα.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις τους ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, όπου τέθηκαν επί τάπητος το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ άρχισε στις 19.00 και τελείωσε στις 21:30 της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου .

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο να τους πείσει ότι τα μέτρα είναι «ρεαλιστικά» και με την ελπίδα να μην απορριφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις κυβερνητικές προτάσεις.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως θυμάστε, από την αρχή επέμενα στην ανάγκη να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς, να επικαλεστούμε όλα μας τα επιχειρήματα και ιδίως την ρητή πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον έχουμε βαθύτερη από την προβλεφθείσα ύφεση.
Γιατί στόχος μας δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα παίρνοντας πρόσθετα μέτρα, στόχος μας είναι να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος, βιώσιμη χώρα και να βγούμε από την περιδίνηση της κρίσης σε ένα ξέφωτο, για να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία ως ισοδύναμη και αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη.
Τώρα αποφασίσαμε, εφόσον αποδεχτήκαμε την λογική του Πρωθυπουργού για να έχουμε μια ενιαία γραμμή, να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε μέτρα 11,5 δις.
Θεωρώ αυτονόητο ότι μετά την οριστική απόφασή μας σε σχέση με τα μέτρα και τη συμφωνία μας με την Τρόικα, θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα που είναι απολύτως αναγκαίο για να πετύχουμε το στόχο μας. Θεωρώ δηλαδή αυτονόητο ότι θα δοθεί η παράταση, η οποία προβλέπεται ρητά, επαναλαμβάνω.
Είναι αυτονόητο ότι θα εκταμιευτεί στο σύνολό της, το ταχύτερο, η δόση για να πέσει χρήμα στην αγορά και να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας. Kαι μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Ντράγκι την εβδομάδα αυτή για τη νέα λογική που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους, χωρίς να θιγούν τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να θιγεί κανείς φορολογούμενος πολίτης άλλης χώρας. Μόνο όφελος έχουν οι άλλες χώρες από την εξυπηρέτηση του δανείου που κάνουμε.
Ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν τα λεφτά τους οι άλλες χώρες: να συνεχιστεί αυτή η ανόητη και αδιέξοδη συζήτηση, περί του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι βλαπτικό και υπονομευτικό για την Ευρωζώνη και βλαπτικό για τα ελλείμματα και τα χρέη όλων των χωρών. Άρα δεν ξέρω ποια λογική κρύβεται πίσω από την συνεχιζόμενη αυτή συζήτηση, η οποία βεβαίως χαμηλώνει τώρα τους τόνους της.
Άρα αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δις να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη και ισορροπία. Γιατί υπάρχουν όρια αντοχής. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια αντοχής, των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, που σηκώνουν το βάρος.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων. Μέτρα κοινωνικής προστασίας, μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης, στήριξης δηλαδή της οικονομίας και της απασχόλησης και βεβαίως το πακέτο των εταίρων μας, στο οποίο αναφέρθηκα για να μπορέσει να λειτουργήσει η λογική της σύμβασης, η λογική του προγράμματος.
Δεν έχουμε κλείσει. Γιατί η Τρόικα δεν έχει αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου και εμείς έχουμε κάνει αντιπροτάσεις. Γιατί υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση. Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούμε να είμαστε οριζόντιοι –όπως λέμε- στις περικοπές των συντάξεων. Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα και δικαιοσύνη.
Υπάρχουν ορισμένα απαράβατα όρια τα οποία τα αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος συνομιλητής. Άρα είμαστε σε αυτή την λεπτή φάση, την τελική αναμφίβολα φάση. Θα γίνουν οι συναντήσεις με την Τρόικα, θα τους δει τη Δευτέρα, αύριο δηλαδή το πρωί ο Πρωθυπουργός και το μεσημέρι εγώ.
Θα γίνει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι, μιλήσαμε για την επιχειρηματολογία που πρέπει να αναπτυχθεί και θα ξανασυναντηθούμε εδώ, την Τετάρτη το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμαστεί η επιχειρηματολογία μας ενόψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής αυτής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα στήριξης της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της Κυβέρνησης. Υπάρχει όμως ένα θέμα σχέσης με την κοινωνία, υπάρχει ένα θέμα νομιμοποίησης. Χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες, πρέπει να πείθουμε τον πολίτη ότι αυτά που κάνουμε και που λέμε, έχουν μια λογική και μια προοπτική.
Και να σας πω και κάτι τέτοια μέρα που συζητάμε, που είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Έκθεση; Αυτά που είπαμε ως ΠΑΣΟΚ και που είπα προσωπικά εγώ πέρσι, τα είπα και φέτος. Άλλοι είναι αυτοί που άλλαξαν άποψη από πέρσι μέχρι φέτος και είναι καλοδεχούμενοι αυτοί που άλλαξαν την άποψή τους, γιατί χρειάζονται πολλές δυνάμεις για να σηκώσουμε το βάρος αυτό.
Αλλά δεν αρκούν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε την κοινωνία, χρειαζόμαστε μια εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά. Άρα θα παρακαλούσα να έχετε υπόψη σας ότι όταν απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρχει κι ένα στοιχείο σεβασμού για τη φθορά που έχουμε υποστεί, για το κόστος, για την αγωνία, για την προσπάθεια. Γιατί εδώ χρειάζεται και συνέπεια και αντοχή.
Λοιπόν, μην με ρωτάτε εμένα για ποιος στηρίζει την Κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα και η χώρα είναι μέσα στην Ευρώπη και θα επωφεληθεί από τους νέους συσχετισμούς της Ευρώπης, επειδή τη φτάσαμε εδώ κάποιοι άνθρωποι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά ποια είναι;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική. Διότι έχουμε όλοι μας και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης και εγώ, πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι φυσικά δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης. Υπάρχει όμως θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας. Και αυτό το μήνυμα, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και στους εταίρους μας και στην Τρόικα φυσικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η Τρόικα θα αλλάξει άποψη;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψη και από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να κλιμακωθεί η διαπραγματευτική μας στρατηγική. Δεν θέλω να επανέρχομαι. Είχα την ευκαιρία να χειριστώ τα ζητήματα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνεί όμως ο κ. Σαμαράς.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι δεν διαφωνεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει άλλη άποψη.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νομίζω ότι τελικά συγκλίνουμε εκ των πραγμάτων και εξ αποτελέσματος. Σημασία έχει να καταλήξουμε στον σκοπό μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι η χώρα να περάσει σε άλλη φάση. Γιατί δεν γίνεται να ταλαιπωρείται η χώρα συνεχώς με την απειλή δημοσιονομικών μέτρων, δεν μπορεί να μιλάμε συνεχώς μέσα στο στενό ορίζοντα του Μνημονίου.
Χρειάζεται εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά, χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αισιοδοξία και προοπτική. Εμφανίσαμε σήμερα στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, επτά νέους καινοτόμους επιχειρηματίες. Είναι η Ελλάδα που χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα της προοπτικής, της ανανέωσης και της ελπίδας.
Ευχαριστώ.