από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Πρόωρη σύνταξη αντί εφεδρείας

Αναγκαστική έξοδος για όσους συμπληρώνουν το 53ο έτος της ηλικίας τους και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας
Πρόωρη σύνταξη αντί εφεδρείας
Με την πρόωρη συνταξιοδότηση που προωθεί η κυβέρνηση ως το 2015 είναι δυνατόν να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 40% των δημοσίων υπαλλήλων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, αν και διαπρεπής συνταγματολόγος και επιμελής μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, ειδικεύεται το τελευταίο διάστημα στα… μαθηματικά. Επιδίδεται σε συνεχείς προσομοιώσεις και στην επίλυση δύσκολων μαθηματικών εξισώσεων, προκειμένου να επιλέξει το καταλληλότερο σενάριο, το οποίο θα αποτρέπει τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, θα εξορκίζει τον δαίμονα της εργασιακής εφεδρείας και, ταυτόχρονα, θα κρατήσει «ζεστές» την απαίτηση της τρόικας και τη μνημονιακή δέσμευση της χώρας για την απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015.
Το σενάριο που προκρίνεται μετά τις αλλεπάλληλες προσομοιώσεις ώστε να καταστούν πράξη αυτοί οι στόχοι είναι η δημιουργία συνθηκών «μαζικής φυγής» υπαλλήλων από το Δημόσιο. Η απόφαση αυτή μπορεί να σωρεύσει νέα οικονομικά βάρη για τα ήδη καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία αλλά θεωρείται η πλέον καθαρή λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Ετσι, επιτελείς του υπουργείου έχουν καταλήξει στην εξής σολομώντεια λύση: Να δοθεί η ευχέρεια στους υπαλλήλους στους οποίους απομένουν δύο χρόνια να συνταξιοδοτηθούν να βγουν από τώρα στη σύνταξη χωρίς καν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για το εναπομείναν ως τη συνταξιοδότησή τους χρονικό διάστημα.
Η ρύθμιση, η οποία είναι παραλλαγή της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας» που είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Δ. Ρέππας, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν το 53ο έτος της ηλικίας τους και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται κάνοντας χρήση μιας σειράς «προνομίων», μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, όπως είναι οι σπουδές κτλ. Σε αντίθεση όμως με τον «νόμο Ρέππα» που προέβλεπε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα ετίθεντο για δύο χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας με την καταβολή του 60% του μισθού τους, η ρύθμιση την οποία προωθεί ο κ. Μανιτάκης προβλέπει ότι θα μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα από το Δημόσιο. Βεβαίως, το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τις δαπάνες του Δημοσίου θα είναι μικρό (ανάλογο με το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από την εφεδρεία), αλλά εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται σημαντικά η μαζική έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων.


Απόλυση των επιόρκων
Αυτή θα είναι η πρώτη «δεξαμενή» από την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει το προσωπικό που θα αποχωρήσει από το Δημόσιο. Η δεύτερη θα είναι η απευθείας απόλυση, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση του προσωπικού, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι υπάλληλοι που έχουν «μαύρες κηλίδες» στους ατομικούς φακέλους τους, οι οποίοι θα γίνουν φύλλο και φτερό από ειδικές ομάδες αξιολογητών που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο, θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι «μαύρες κηλίδες» δεν αφορούν μόνο υποθέσεις διαφθοράς ή χρηματισμού, αλλά και απροθυμία προσέλευσης στην εργασία, αδικαιολόγητη απουσία, άρνηση εξυπηρέτησης των πολιτών και εν γένει όλον σχεδόν τον πειθαρχικό κώδικα. Το ίδιο θα συμβεί και με τους υπαλλήλους οι οποίοι θα χαρακτηριστούν ανίκανοι μέσα από τη διαδικασία των γραπτών τεστ τα οποία θα πραγματοποιηθούν υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες του προσωπικού στο Δημόσιο (ΠΕ, ΥΕ και ΔΕ). Η αξιολόγηση πάντως θα ξεκινήσει από τα στελέχη του Δημοσίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να γίνει από νωρίς και άμεσα ο διαχωρισμός της «ήρας από το στάρι», και, κυρίως, να μην είναι δυνατόν να τεθούν εμπόδια από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης.


Η... θυσία των γηραιών
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη ρύθμιση για την πρόωρη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων φιλοδοξεί να επιτύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Δεν συμμορφώνεται απλώς με τη δέσμευση της χώρας για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015, αλλά ικανοποιεί και το αίτημα-απαίτηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ και της task force για ανανέωση του προσωπικού του Δημοσίου που εμφανίζει σημάδια κόπωσης και γήρατος.
Η επικαιροποιημένη έκθεση του ΟΟΣΑ για το Δημόσιο που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» είναι απολύτως σαφής: «Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν έχουν μειώσει σημαντικά τη μισθοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης λόγω του χαμηλού αριθμού των εξόδων από την υπηρεσία, αλλά έχουν οδηγήσει σε σημαντική δημογραφική μετατόπιση μεταξύ των κεντρικών δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά ηλικιωμένο και ταχέως γηράσκον ανθρώπινο δυναμικό στην κεντρική της κυβέρνηση, σε σχέση με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ».
Η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το 2009 το 38% των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, σε σύγκριση με το 23% το 2003, και ότι το 60% των υπαλλήλων εργαζόταν στο Δημόσιο για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι ως το 2015 με την πρόωρη συνταξιοδότηση που προωθεί η κυβέρνηση στη θέση της εργασιακής εφεδρείας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 40% των δημοσίων υπαλλήλων.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (44)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΛΛΟΥΣ ΑΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ! | 10/09/2012 20:30
  ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΒΓΑΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΤΙ ΕΦΕΔΡΙΑΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΠΕΤΑΞΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ! ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑΘΜΑ !
  ΟΜΗΡΟΣ
  απάντηση90
   
   
  Άμα οι πολιτικοί έχουν τα κότσια... | 10/09/2012 17:56
  Να τους απολύσει χωρίς σύνταξη, την οποία θα πάρουν στα 65 τους, ή 67 τους΄ή όποιο όριο θα ισχύει τότε. Αφού τους απολύσει να τους ξαναπροσλάβει με μία ιδιότυπη σχέση: Χωρίς καταβολή μισθού από το κράτος. Να συστήσει οργανισμό, εταιρεία, υπηρεσίες και δεν ξέρω τι, των οποίων το αντικειμενο εργασίας τους θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αστυνόμευση, οι παραβάσεις του ΚΟΚ, η τήρηση των πολεοδομικών κανονισμών, κλπ. Από δε αυτή την αύξηση των εσόδων θα προέρχονται οι αμοιβές τους. Αν δεν έχουν έσοδα δεν θα αμείβονται. Τόσο απλά. Τι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο; δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα; Ας τα νομοθετήσουν, άμα υπάρχει πολιτική βούληση.
  Τσιούνης Ηρακλής
  απάντηση63
   
   
  Nισάφι πια! | 10/09/2012 14:02
  Ασχημα θα περάσουν από τα 53 στη σύνταξη. Θα βρουν και μια δεύτερη δουλίτσα όπως κάνουν οι μπάτσοι ,οι πυροσβέστες,οι στρατιωτικοί,που έγιναν σεκιουριτάδες,κτηματομεσίτες,ταξιτζήδες ,αγρότες κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Αλοίμμονο σ αυτούς που είνασι στα 53 και είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν πρόεκιται να πάρουν στο εγγύς μέλλον ούτε σύνταξη,ούτε να βρουν δουλειά.
  τίποτα
  απάντηση153
   
   
  Ο Τομσεν συμφωνει; | 10/09/2012 13:16
  Τον Τομσεν,τον ρωτησες αγαπητε σχολιαστα,αν συμφωνει με αυτα που γραφεις;Οι δανειστες,απαιτουν απολυσεις εδω και τωρα στο Δημοσιο,γιατι ολα τα αλλα,ειναι ημιμετρα,και δεν φερουν οικονομιες.Και βεβαια,εχουν απολυτο δικαιο,γιατι μεσα στη δεκαετια,ο αριθμος των υπαλληλων αυτων,σχεδον διπλασιαστηκε.Χωρις να ΄περασουν απο κανενα ΑΣΕΠ.Και μη μου πεις οτι δεν σε νοιαζει τι λεει και τι θελει αυτος,γιατι αν δεν θελει,τοτε θα φας τις καλτσες σου.
  Πειραιωτης Μαουνιερης
  απάντηση70
   
   
   
  ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΕΠ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ!!! | 10/09/2012 11:42
  ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΕΠ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ!!!
  ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΔΥ
  απάντηση273
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΕΦΕΔΡΕΙΑ ολοι τους | 10/09/2012 10:26
  Μονο οσοι εχουν προσληφθει με ΑΣΕΠ , να παραμεινουν οι υπολοιποι στην εφεδρεια ,να γινει διαγωνισμος με ΑΣΕΠ
  MIROMANOLIS
  απάντηση182
   
   
  ΕΛΕΟΣ!!!!! | 10/09/2012 09:44
  Στην ουσία αποκεφαλίζουν τους Προισταμένους και Διευθυντές του Δημοσίου(στην πλειοψηφία τους είναι άνω των 53). Αφήνουν έτσι ακέφαλη την Διοικηση. Τους ενδιαφέρει αυτό?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση811
   
   
  Η Ελλαδα ανήκει στους Ελληνες | 10/09/2012 08:46
  Το καλύτερο θα ηταν να στέλναμε τους υπεράριθμους στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση και οταν τελείωναν να έφευγε οι αλοι φουρνιά διεκδικώντας και κοινοτικά κονδύλια ταχα μου οτι πρόκειται για εκσυχρονισμό του κρατους.
  φανουρης
  απάντηση41
   
   
  Η μισή Ελλάδα θα είναι στην σύνταξη, η άλλη μισή Δ Υ! | 10/09/2012 02:20
  Οι υπόλοιποι θα έχουν φύγει, η γλώσσα θα έχει αλλάξει θα είναι με το νεο μοντέλο που ετοιμάζουν για να τα μαθαίνουν εύκολα φωνητικά οι λαθραίοι που θα κατοικούν πλεον την Νεα Δανεία.
  ΝεοΔάνειζος
  απάντηση42
   
   
   
  Θα τους περιλάβουν μετά | 09/09/2012 23:14
  Για μένα καλά κάνουν. Τους βγάζουν στην σύνταξη και θα τους περιλάβουν μετά, ψηφίζοντας νόμους για όσους πήραν σύνταξη πριν τα 55. Και ποιοι μπορεί να έχουν πάρει σύνταξη πριν τα 55; Οι Δ.Υ φυσικά. Προχωράτε. Καλά το πάτε. Θεωρώ το σχέδιο ευφυές! Αντε με τις κηφήνες. Αρκετά βολεύτηκαν. Μακάρι να υπήαρχαν χρήματα για να πάρουμε όλοι. ΟΛΟΙ όμως.
  Ναύαρχος
  απάντηση88
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Συντάξεις 200 μεχρι 800 ευρώ. | 09/09/2012 23:01
  Με τόσους συνταξιούχους ,οι σύνταξεις θα πάνε στα 200 εως 800 Ευρώ. Οπως και στη Γερμανία.Και πάλι καλά να λέμε γιατί αλλού είναι ακόμη χειρότερα.Γιαυτό τραβάμε για τα χωριά μας ,να βάλουμε μερικές κότες ,καμμιά κατσίκα, ζαρζαβατικά μπόλικα ,ξυλόσομπες ,για να σωθούμε.
  Ελπιδοφόρος
  απάντηση130
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Γέρους προσλαμβάνε? | 09/09/2012 22:44
  "Η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το 2009 το 38% των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, σε σύγκριση με το 23% το 2003". Αυτό δεν είναι αντιφάσκει με την άποψη ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2003-2009? Διότι αν πράγματι αυξήθηκε ο αριθμός των υπάλληλων πώς αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων άνω των 50? Γέρους προσλαμβάνανε στο δημόσιο? Επομένως, ο αριθμός των υπαλλήλων μάλλον έμεινε σχετικά σταθερός και φυσιολογικά με τα χρόνια γέρασε. Ειδάλλως, οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων θα είχαν μειώσει τον ηλικιακό μέσο όρο...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση91
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Έτσι μπράβο | 09/09/2012 21:46
  Συνέχισε να μας πληρώνεις δούλε του ιδιωτικού τομέα!! χαχαχαχαχ
  ΔΥ
  απάντηση916
   
   
  Θέλω να ακούσω ή να διαβάσω το εξής! | 09/09/2012 21:17
  ότι εισέπραξαν χρήματα από φοροφυγάδες. Το να μου λένε πόσοι και ποιοί είναι είναι εντελώς ανόητο για μένα μιας και η πληροφορία σταματάει εκεί.... Και μετά, θα βρουν και χρήματα
  Marios Petrou
  απάντηση100
   
   
  Τώρα πλέον μπορούμε να ανακράξουμε..... | 09/09/2012 20:43
  ..... ο αγώνας τώρα δικαιώνεται !!!
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση181
   
   
  Bαλτε στοχους-oxi test!! | 09/09/2012 20:33
  Γιατι δεν αξιολογουν τους δημοσιους υπαλληλους θετοντας τους "στοχους" που θα πρεπει να πετυχουν μεσα σε ενα χρονικο διαστημα? Η ανοησια των τεστ θα απορυθμισει τα παντα παλι γιατι ολοι θα ασχολουνται με αυτα.Κ σε τι ειδους τεστ μπορει να υποβληθει καποιος που για πολλα χρονια ασχολειται με μια ειδικη εργασια? Δηλαδη ενας επιστημονας με 15 ή 20 χρονια υπηρεσιας θα αναγκαστει να ανακαλεσει τις γενικες γνωσεις του πτυχιου του??Να τις κανει τι, οταν για 15- 20 χρονια αποκτα γνωσεις πολυ περα κ πανω απο τις βασικες που ελαβε σαν φοιτητης.? Σε αυτες τις γνωσεις πως θα αξιολογηθει ? κ ποιος θα τον αξιολογισει?
  daydreamer
  απάντηση450
   
   
  Α!Ωραια! | 09/09/2012 19:45
  Τωρα που θα βγω στην συνταξη,θα μπορεσω να δουλεψω μαυρα με την ησυχια μου!Ετσι,θα ειμαι πιο φτηνος απο τον τιμιο που πληρωνει φορους και εισφορρες,και θα τον κλεισω τον κερατα! Η εκδικηση του γυφτου!
  Γερμανοβιων.
  απάντηση383
   
   
   
  Επαναξεταστεος; | 09/09/2012 19:36
  Αν καποιος ειναι 53 ετων,και εργαζεται 33 χρονια,ποια πλασματικα χρονια σπουδων θα του αναγνωριστουν;Ποτε προλαβε να σπουδασει πριν απο τα 53-33=20 χρονια του; Μου θυμιζει τις ανυπαντρες μητερες ανηλικων,οι οποιες ειναι ανω των 55(δηλ.γεννησαν το νωριτερο στα 37 τους):ποσες πια μπορει ναναι αυτες; "Η αυτους που ειναι κατω των 70 ετων κι ομως παιρνουν συνταξη...αντιστασιακου(που ηταν οταν ηταν 2 χρονων ή και μικροτεροι)....
  Γερμανοβιων.
  απάντηση382
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φυσικά δεν υπάρχει όφελος όταν | 09/09/2012 19:25
  η σύνταξη είναι μεγαλύτερη του μισθού μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
  MZ
  απάντηση285