Η Αγκυρα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της με τους Κούρδους και στα σύνορά της με τη Συρία, δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της από την κατεχόμενη Κύπρο. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει μέσα από τα ευρήματα της Ετήσιας Εκθεσης του κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τον συσχετισμό δυνάμεων το 2012.

Συγκεκριμένα η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο υπολογίζεται σε 36.000. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 5.000 τουρκοκύπριοι στρατιώτες (που παίρνουν απευθείας διαταγές από την Αγκυρα), συν 26.000 έφεδροι. Συνολικά δηλαδή η Τουρκία διαθέτει 67.000 στρατιώτες στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τα τουρκικά άρματα μάχης (κυρίως Μ48- αμερικανικής κατασκευής) που βρίσκονται στην Κύπρο είναι 449. Η Εθνική Φρουρά διαθέτει 160 άρματα μάχης και η ΕΛΔΥΚ άλλα 61. Δηλαδή, για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2,8 τουρκικά. Εάν ληφθούν υπόψη και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ, η αναλογία τότε μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της Εθνικής φρουράς για κάθε 2,4 τουρκικά.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα αριθμητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στον στρατιωτικό τομέα στην Κύπρο (με κάποιες ελαφρές τροποποιήσεις) παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι, το συσσωρευμένο στρατιωτικό υλικό καθιστά το νησί «εν δυνάμει επικίνδυνη πυριδιταποθήκη και τυχόν ανάφλεξή του ένεκα πολιτικών εξελίξεων ή τουρκικών φιλοδοξιών, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή».

Στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κύπρο, θα πρέπει να υπολογισθεί και η δύναμη πυρός που διαθέτουν οι βρετανικές βάσεις καθώς και η UNFICYP.