«Μπαϊράκι» έχει σηκώσει η ιεραρχία του Δημοσίου, η οποία καλυπτόμενη πίσω από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αξιοποιώντας την αδιαφορία ή ακόμη και την ενθάρρυνση των πολιτικών προϊσταμένων των υπηρεσιών του Δημοσίου αρνείται πεισματικά, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ψήφιση του «νόμου Ρέππα», να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία. Δεν αποθάρρυνε απλώς τους υπαλλήλους να ενταχθούν στο καθεστώς της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», που έτσι κι αλλιώς «έμπαζε νερά» με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να ναυαγήσει στην πράξη, αλλά αποφεύγει συστηματικά ακόμη και σήμερα να προχωρήσει στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων που προέβλεπε ο «νόμος Ρέππα» και να καταρτίσει τις διαπιστωτικές πράξεις για την εφεδρεία.

Το «μπαϊράκι» γιια την εφεδρεία αποκαλύπτει η αλληλογραφία μεταξύ του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Στεφάνου και της ιεραρχίας του Δημοσίου την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Η εξέλιξη αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία ένταξης σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ακόμη και των 767 υπαλλήλων οι οποίοι έκαναν τελικά χρήση της σχετικής ευχέρειας που τους παρείχε ο «νόμος Ρέππα».

Ας δούμε όμως το θέμα από την αρχή. Στις 27 Οκτωβρίου 2011, δηλαδή πριν από περίπου έναν χρόνο, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4024, γνωστός και ως «νόμος Ρέππα», για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο. Ο νόμος αυτός, εκτός των άλλων, προέβλεπε (άρθρο 33) ότι οι διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων. Της ρυθμίσεως αυτής εξαιρέθηκαν το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί του ΕΣΥ, το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και οι θέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εγκρίσεις για πρόσληψη προσωπικού.
Η διαδικασία αυτή, της κατάργησης δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί δύο μήνες μετά την ψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης. Το θέμα, με άλλα λόγια, θα έπρεπε να είχε «κλείσει» ως το τέλος του 2011, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα «παραθυράκι» για νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που «προστατεύεται» από τη μονιμότητα. Την ίδια περίοδο θα έπρεπε, εκτός από τις κενές οργανικές θέσεις, να καταργηθούν οι θέσεις των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον του 55ου έτους της ηλικίας τους.
Προκειμένου μάλιστα να ολοκληρωθεί ομαλά αυτή η διαδικασία, υποχρεώνονταν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων ή το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο διοίκησης να εκδίδουν διαπιστωτικές πράξεις ανά φορέα που θα δημοσιεύονταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που θα απέκλειε την – με οποιονδήποτε τρόπο – επανασύσταση ή επαναπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων.
Η διαδικασία αυτή όμως, παρ’ ότι επανέρχεται σήμερα έστω και με άλλη μορφή, ναυάγησε στην πράξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συμπεριελήφθησαν στη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, συνολικά αποχώρησαν για διάφορους λόγους από το Δημόσιο 9.384 υπάλληλοι. Από αυτούς, οι 7.467 παραιτήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία, οι 314 υποχρεώθηκαν να φύγουν επειδή παρέμεναν στο Δημόσιο αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι 816 «απολύθηκαν» λόγω συμπλήρωσης της 35ετίας και μόνο 767 ετέθησαν σε «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα».
Η πρώτη απόφαση την οποία εξέδωσε ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Στεφάνου, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, είναι για την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων που προβλέπονται στον «νόμο Ρέππα». Ετσι θα πρέπει να γίνουν τα εξής:
Πρώτον, όσες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου δεν έχουν εκδώσει διαπιστωτικές πράξεις αυτοδίκαιης κατάργησης κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, να τις καταρτίσουν το ταχύτερο δυνατόν («δεδομένου ότι η αρχική προθεσμία έχει παρέλθει προ πολλού») και όχι αργότερα από τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 και να τις αποστείλουν στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Δεύτερον, όσα υπουργεία δεν έχουν προβεί στην κατάρτιση των σχεδίων υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση ή και αιτιολογημένη διατήρηση κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου στις υπηρεσίες και στους φορείς που εποπτεύουν, να τις καταρτίσουν το ταχύτερο δυνατόν το αργότερο ως τις 31 Οκτωβρίου 2012 και να τις υποβάλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δημοσίευση.
Τρίτον, όσες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ δεν έχουν προβεί στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης αυτοδίκαιης απόλυσης των υπαλλήλων που τις κατείχαν ή θέσης αυτών σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, να καταρτίσουν ως τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 τη σχετική πράξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ