Βγήκαν τα μαχαίρια για την εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη που διοργανώνει ο Νέος Αγωνιστής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια την ίδια ώρα που το ΠαΣοΚ προετοιμάζει την παραδοσιακή επετειακή του εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη. Στην εκδήλωση, για την οποία κυκλοφόρησε και σχετική αφίσα, κεντρικοί ομιλητές εμφανίζονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και οι δύο στελέχη προερχόμενα από το ΠαΣοΚ που όμως έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό, την κυρία Νίνα Κασιμάτη και τον κ. Μενέλαο Γκίβαλο.

Ο κ. Γκίβαλος, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, μια ημέρα μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η εκδήλωση αυτή και την αντίδραση του ΠαΣοΚ – η εκπρόσωπος Τύπου κυρία Φώφη Γεννηματά μίλησε για «βαρύτατο ατόπημα» -δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Σε δήλωση που εξέδωσε εξηγεί ο ίδιος τους λόγους:

«Η μη συμμετοχή μου ως ομιλητή στην εκδήλωση του Νέου Αγωνιστή την 3η Σεπτεμβρίου στη Νίκαια οφείλεται σε καθαρά τυπικούς – διαδικαστικούς λόγους που αποκτούν όμως μείζονες πολιτικο – ιδεολογικές διαστάσεις. Πιστεύω ότι συμβολικές αναφορές όπως η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974 που επηρέασαν την ίδια την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας πρέπει να φυλάσσονται μακράν από κάθε κομματική σκοπιμότητα και να αντιμετωπίζονται ως ιστορικές παρακαταθήκες. Η απόφασή μου αυτή αποτελεί μία καθαρά προσωπική επιλογή και δεν οφείλεται ασφαλώς στην εκστρατεία συκοφάντησης που εξαπέλυσε η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ κατά της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Δυστυχώς, εκείνοι οι οποίοι απαξίωσαν την πολιτικο – ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ, εκείνοι οι οποίοι αλλοίωσαν και ακύρωσαν κάθε παράγραφο, κάθε πρόταση, κάθε λέξη από τις αρχές και το περιεχόμενο της 3ης Σεπτέμβρη εμφανίζονται σήμερα ως «κληρονόμοι» για να τελέσουν το πολιτικό «μνημόσυνο» του ΠαΣοΚ. Αξιος ο μισθός τους».

Αμεση απάντηση υπήρξε από την πλευρά του Νέου Αγωνιστή, ο οποίος έχει διασπαστεί και αποτελεί πλέον συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και αναφερόμενος σε προγενέστερη δήλωση του κ. Γκίβαλου (ο ίδιος την αμφισβητεί), μιλά για «υπαναχώρηση του συντρόφου Γκίβαλου. «Αν όντως είπε αυτά που του αποδίδονται – ή δεν θυμάται ή δεν ακριβολογεί ως προς την μεταξύ μας σαφέστατη συνεννόηση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και την οργανική ένταξη του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ο ίδιος διαχρονικά συνεπής αγωνιστής των κοινών αρχών μας και πολέμιος της ηθικής και πολιτικής φθοράς της δημόσιας ζωής, απλώς επέλεξε να είναι υπερβολικά έντιμος απέναντι σε άτιμους».

Ο Νέος Αγωνιστής, διευκρινίζει ότι όπως και άλλες χρονιές, διοργανώνει εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη «γιατί διαπνεόμαστε από τις αρχές της στην πολιτική μας πράξη. Σε αυτούς που έχουν απεμπολήσει και τώρα αντιποιούνται την ταυτότητα και την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, παριστάνοντας ότι θίγονται, υπενθυμίζουμε ποιες είναι οι αρχές της διακήρυξης: Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία! Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν το Μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές που προωθεί σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα εις βάρος του Ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας, έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις αρχές».

Απαντώντας στην κυρία Γεννηματά η οποία είπε ότι η ιστορία του καθενός είναι γνωστή σε όλους, σημειώνουν ότι «η Ιστορία είναι πράγματι γνωστή σε όλους και δεν ανέχεται την ειρωνεία και την απάτη. Ανήκει στους αγώνες για τη δικαίωσή της – και σίγουρα όχι στους ιδιοκτήτες του Μνημονίου που εξαθλιώνουν τον Ελληνικό λαό και εκκαθαρίζουν τη χώρα εν λειτουργία προσπαθώντας να καλυφθούν πίσω από την ιστορική παρακαταθήκη.
Πάντως ο λαός αντιστέκεται. Θυμάται τα νοήματα, συγκροτεί και μεγαλώνει κάθε μέρα τη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς, έχει αγωνιστικούς δεσμούς με τον σοσιαλισμό και όχι γραφειοκρατικά δεσμά, και παλεύει στο δρόμο για την επιβίωσή του».
Πηγές από την Κουμουνδούρου επέμεναν ότι δεν πρόκειται για μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του Νέου Αγωνιστή, ο οποίος προσκάλεσε ως ομιλητή τον κ. Τσίπρα και ότι η αφίσα κυκλοφορεί από την προηγούμενη εβδομάδα -μια έμμεση αιχμή κατά του κ. Γκίβαλου και της, κατά την άποψή τους, όψιμης αντίδρασης του.