Η προσπάθεια ανεύρευσης των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε τις δικές του «κόκκινες γραμμές» κατά των οριζόντιων περικοπών και των περαιτέρω θυσιών από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης των ΟΤΑ, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις των ΟΓΑ.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι το ζήτημα των 11,5 δισ. ευρώ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτόνομα, αλλά να συνοδεύεται με μια αναπτυξιακή προοπτική.

«Βεβαίως θα υπάρξει και νέα συνάντηση» κατέληξε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

Ελάσσονος σημασίας ζητήματα έχουν μείνει να συμφωνηθούν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το πέρας της σύσκεψης.

Ο κ. Στουρνάρας δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο, είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται για τα ειδικά μισθολόγια, ενώ δεν μειώνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για τεχνικής φύσεως ζητήματα που έχουν απομείνει και τα οποία θα συζητηθούν εντός της ημέρας με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Σε συζήτηση που είχε λίγο αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε σε καλό κλίμα.

Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε ότι «όταν έχεις να κόψεις 11,5 δισ. ευρώ κόβεις από παντού».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος

Υπάρχουν απάραβατα όρια για τα νέα μέτρα που δεν πρέπει να τα υπερβούμε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ιπποκράτους μετά τη δίωρη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, το πρωί της Τετάρτης.

Τόνισε ότι όριο αποτελούν τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και η μεσαία τάξη, που είναι ο κορμός της Ελλάδας και δεν πρέπει να διαλυθεί.

Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί στον «καταιγισμό σεναρίων» που παρουσιάζονται.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως και ο κ. Κουβέλης, σημείωσε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για τα μέτρα και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από τα επιτελεία των κομμάτων αρχίζοντας από απόψε το βράδυ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, δήλωσε ότι το βασικό σενάριο των μέτρων έχει οριστικοποιηθεί και εκκρεμούν ελάσσονος σημασίας ζητήματα. Βέβαια, μέσα σε αυτά περιέλαβε και το θέμα «αγκάθι» των ειδικών μισθολογίων.

Ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής, προκειμένου οι αρχηγοί να εμφανιστούν στη Βουλή και τον λαό με ένα συμφωνημένο πλαίσιο που θα βγάζει τη χώρα από το τούνελ και θα βάζει τέλος στην καταστροφική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι γίνεται στην κοινωνία και η αγωνία αυτή θα συνδεθεί με την ανάγκη να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλώντας στους δημοσιογράφους αναρωτήθηκε πως θα μπορούσε να υπάρχει συναντίληψη των τριών κομμάτων όταν δεν έχει αρχίσει ακόμα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού ζητήματος Όταν μάλιστα τόνισε το ανέφερε αυτό στη σύσκεψη των τριών αρχηγών ο πρωθυπουργός έδωσε άμεσα εντολή στους υπουργούς του να ξεκινήσουν τον διάλογο.