Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους της να προσέχουν τα λεγόμενά τους για την ελληνική κρίση, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του» τόνισε σε συνέντευξή της στο ARD, αναφερόμενη σε δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση της κρίσης του ευρώ» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε αμοιβαίες ευθύνες στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά είναι μια πολιτική κοινότητα, η οποία έχει προσφέρει πολλές δεκαετίες ειρήνης» πρόσθεσε.

Γι ‘αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει κανείς να «είναι πολύ προσεκτικός, όταν ξέρει ότι αυτή τη στιγμή η αλλαγή στην Ελλάδα είναι απαραίτητη.»

Σε ερώτηση εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «δεν έχει στοιχεία» ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η δήλωση αυτή της Μέρκελ έρχεται μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τοξικές δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν, από όπου και αν προέρχονται».

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του CSU, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ο οποίος δήλωσε ότι «βλέπει» την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το 2013.

Η απάντηση ήρθε διά στόματος υπουργού Εξωτερικών. Ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι «Ο εκφοβισμός σε βάρος μεμονωμένων χωρών του ευρώ που προέρχεται από πολιτικούς υπολογισμούς πρέπει να σταματήσει».

Επικριτικός ο Τύπος

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη κρίση στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η απαίτηση του CSU, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (απαίτηση που δεν διατυπώθηκε για πρώτη φορά) «γελοιοποίησε την καγκελάριο» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Σημειώνει ακόμη ότι «η καγκελάριος δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη συζήτηση εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η σαφής απαίτηση εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ήρθε το Σαββατοκύριακο κυρίως από το CSU.

» Με τον τρόπο αυτό γελοιοποιήθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες η δήλωση που έκανε η Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Σαμαρά στο Βερολίνο ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό επιθυμούν ομόφωνα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Αντιθέτως η Stuttgarter Zeitung διερωτάται: «Πώς θα πιστέψουν οι επενδυτές ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν να κάνουν τη στροφή προς το καλύτερο, όταν ο υπ. Οικονομίας της κορυφαίας βιομηχανικής χώρας της Ευρώπης ποντάρει, τη μια περισσότερο, την άλλη λιγότερο, στην αποτυχία;

» Μπορεί οι Ρέσλερ και ο Ντόμπριντ να θέλουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους, ωστόσο φέρονται ανεύθυνα. Οι Έλληνες θα πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να τους αναγνωριστεί η προθυμία να κάνουν θυσίες, προκειμένου να τους δοθούν με αυτό τον τρόπο κίνητρα να συνεχίσουν. Ορισμένοι πολιτικοί φαίνεται πως χάνουν την αίσθηση για τα αναγκαία».

Ιδιοτελή κίνητρα στις δηλώσεις του Ντόμπριντ βλέπει η Märkische Oderzeitung που σχολιάζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο για την CSU. Στην πραγματικότητα έχει μόνο έναν στόχο: την ερχόμενη χρονιά θέλει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία. Και σε αυτό δεν ενδιαφέρει η Ελλάδα», αναφέρει για τον Γερμανό πολιτικό.

Εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Ανγκ.Μέρκελ κάνει η Rheinische Post που σχολιάζει για το σχέδιο με το οποίο ασχολείται εδώ και δύο χρόνια η καγκελάριος, το ευρωπαϊκό.

«Η Μέρκελ δεν θέλει να μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η σιδηρά καγκελάριος που έριξε στη φτώχεια την κοιτίδα της δημοκρατίας. Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι με τη βοήθεια της ΕΚΤ και διάφορα τεχνάσματα η Μέρκελ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μέχρι τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία. Και ότι θα δώσει μετά –εντός ενός μεγάλου συνασπισμού;- νέα δισεκατομμύρια».