Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει τελευταίως στον χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς. Οι επιθέσεις κατά των μεταναστών πολλαπλασιάζονται, τάγματα εφόδου οργανώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, νέοι ακροδεξιοί σχηματισμοί και κινήσεις ξεπηδούν από παντού και κάνουν με κάθε τρόπο το τέρας του φασισμού να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα. Η επιτυχία της Χρυσής Αυγής, τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, φαίνεται ότι ενθαρρύνει πολλούς να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν. Τώρα λένε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα μας», φωνάζουν ότι «ήρθαμε για να μείνουμε», ενώ πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν τη ρεβάνς ενάντια στις κομμουνιστικές και γενικά αριστερές ιδεολογίες και πολιτικές.

Ο ακροδεξιός εθνικισμός επενδύει στον φόβο και στην ανασφάλεια, στον φόβο από τον ξένο μετανάστη και στην ανασφάλεια που έχουν οι Ελληνες για το εισόδημά τους. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κάποια στιγμή αυτή η τάση θα καμφθεί, ότι είναι προσωρινό φαινόμενο των περιστάσεων, ότι όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας οι άνθρωποι θα ηρεμήσουν και θα νιώθουν πιο ασφαλείς.

Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που ανησυχούν από την υπερανάπτυξη της εθνικιστικής Ακροδεξιάς και φοβούνται ότι ο χώρος αυτός, λόγω της ιδιομορφίας του, μπορεί να προκαλέσει κάποια στιγμή φαινόμενα απολύτως ακραία. Δηλαδή από την ιδεολογική αντιπαράθεση στον χώρο της Ακροδεξιάς, που ήδη έχει αρχίσει, να οδηγηθεί ακόμη και σε ακροδεξιά τρομοκρατικά φαινόμενα, όπως συνέβη στα λεγόμενα «Μολυβένια Χρόνια» της Ιταλίας, στο τέλος της δεκαετίας του ’60. Η Ιταλία τότε γνώρισε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, τόσο της άκρας Δεξιάς όσο και της άκρας Αριστεράς, που είχαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, πολιτικοί, αστυνομικοί και απλοί πολίτες.
Επιστροφή από το παρελθόν
Η εκλογική άνοδος της εθνικιστικής Ακροδεξιάς στην Ελλάδα δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για να επαναδραστηριοποιηθούν διάφορες οργανώσεις και ομαδούλες, καθώς και άτομα του περιθωρίου. Δεν είναι τυχαίο το ξαφνικό «ξύπνημα» ενός υπερεθνικιστικού μετώπου που έδρασε τη δεκαετία του ’80, του λεγόμενου Εθνικιστικού Μετώπου, το οποίο άρχισε να μετεξελίσσεται σε κόμμα ανοίγοντας γραφεία στην Κυψέλη, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Μέλη του είναι αποσκιρτήσαντα ή δυσαρεστημένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, της παλαιάς ΕΠΕΝ, διαγραμμένοι από τον ΛΑΟΣ. Ακόμη και μέλη του πάλαι ποτέ ακροδεξιού Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Θ. Δάκογλου έχουν προσεγγίσει τον νέο εθνικιστικό σχηματισμό.
Στο Εθνικιστικό Μέτωπο, το οποίο διευθύνεται από τον εκδότη – επιχειρηματία κ. Εμμ. Κώνστα, έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν, και διάφορες ανέντακτες ως τώρα ομαδούλες νεαρών, που εμφανίζονταν το τελευταίο διάστημα στην Κυψέλη, στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Πάτρα και κυνηγούσαν, χωρίς ως τώρα φαινομενική καθοδήγηση, μετανάστες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο αυτό κόμμα έχει σχεδόν το ίδιο σήμα με τη Χρυσή Αυγή («εμείς το είχαμε πρώτοι» λέει ο κ. Κώνστας), αλλά τα μέλη του δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση ή συνεργασία μαζί της. Το σημαντικότερο είναι ότι θεωρούν το κόμμα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου «καθεστωτικό», αφού μπήκε στη Βουλή και ήδη έχει μετασχηματιστεί σε αστικό κόμμα, όπως λένε, και κινούνται ακόμη πιο ακραία. Αποφεύγουν προς το παρόν να επιτεθούν στη Χρυσή Αυγή, «αφού ως τώρα δεν έχει κάνει τίποτα το αξιόλογο», εμφανίζονται να έχουν ηπιότερες από τη Χρυσή Αυγή θέσεις για τους μετανάστες, αλλά ζητούν να ληφθούν τα όποια μέτρα προβλέπει ο νόμος εναντίον τους.
Σύνθημά τους δανεικό από τον… Εμμανουήλ Καντ: «Η μακροχρόνια ειρήνη ενδυναμώνει το εμπορικό πνεύμα και μαζί του την ευτελή ιδιοτέλεια, τη δειλία και την τρυφή. Ενώ παράλληλα χαμηλώνει κατά πολύ το φρόνημα των λαϊκών μαζών». Και στις θέσεις τους υπάρχει σαφής αναφορά, χωρίς να την κατονομάζουν, στο «αντίπαλο» κόμμα της Χρυσής Αυγής: «Καταγγείλαμε και καταδικάσαμε τις απαράδεκτες και συχνά υποβολιμαίες κινήσεις παλαιοτέρων και σύγχρονων ομοϊδεατών μας, που έχοντας πολύ ελαστική αντίληψη για την ιδεολογία άλλοτε κατέφευγαν στη μαγεία των προσώπων και των συμβόλων και άλλοτε στην ελεεινή συνοδοιπορία με τους αστικούς σχηματισμούς».
Ξεφύτρωσαν skinheads στην Αθήνα
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, ακροδεξιές ομάδες νεαρών με ξυρισμένο κεφάλι (skinheads) που κανένας δεν γνωρίζει από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονται. Δρουν αυτόνομα, περιπολούν στις γειτονιές και συχνά εμπλέκονται σε καβγάδες με τους μετανάστες, ή με άλλους ομοϊδεάτες τους, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο στην Αστυνομία. Πολλοί είναι αυτοί που υποψιάζονται ότι πίσω από τους νεαρούς αυτούς κρύβονται συγκεκριμένοι σχηματισμοί, που τους τροφοδοτούν με ρόπαλα, ξύλα κτλ. και τους χρηματοδοτούν για να κάνουν ό,τι κάνουν, χωρίς οι σχηματισμοί αυτοί να φαίνονται ή να αναλαμβάνουν την ευθύνη.
Η Χρυσή Αυγή, θέλοντας να επιβάλει την επιρροή της στον χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς και να εμφανιστεί ως ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που την εκφράζει, σκληραίνει, όπως δείχνουν τα γεγονότα, συνεχώς τη θέση της. Ετσι μέλη της εμφανίζονται να υποκαθιστούν τις Αρχές, να στρέφονται εναντίον των μεταναστών, αλλά και της Αστυνομίας («να καθαρίζουν από μετανάστες ολόκληρους νομούς», όπως λένε), ακόμη και εναντίον των Τσιγγάνων (με τη λογική της καθαρότητας της ελληνικής φυλής), όπως έκαναν στο παρελθόν στην Πάτρα, στην περιοχή της Πειραϊκής – Πατραϊκής, όπως κάνουν τούτες τις ημέρες με το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κόρινθο, όπου δραστηριοποιούνται ορισμένα από τα πλέον σκληροπυρηνικά μέλη του κόμματος.

Σύμβολα και συμβολισμοί
Φτιάχνουν «Τάγματα Ασφαλείας», σβήνουν σβάστικες

Η πιο ανησυχητική περίπτωση είναι η εμφάνιση των λεγόμενων «Ταγμάτων Ασφαλείας» – μια πρόγευση πήραμε μεσοβδόμαδα στην Κόρινθο. Ηδη έκαναν την εμφάνισή τους στη Μεσσηνία, όπου ανακοίνωσαν επισήμως την ίδρυση «Ομάδων Περιφρούρησης Ελλήνων την καταγωγή κατά της εγκληματικότητας του λαθραίου αλλοδαπού εισβολέα». Η Αστυνομία αντέδρασε, λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις Αρχές, αλλά η Χρυσή Αυγή συνέχισε να στελεχώνει τα «τάγματα ασφαλείας» της. Μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι «τα σύγχρονα Τάγματα Ασφαλείας της Χρυσής Αυγής θα ασχοληθούν με τους αλλοδαπούς εγκληματίες», τους οποίους το κόμμα θεωρεί ότι ευθύνονται για την εγκληματικότητα στην περιοχή.
Οταν λένε ότι θα «ασχοληθούν» με τους μετανάστες, πώς άραγε και με ποια μέσα, διερωτώνται στην τοπική Αστυνομία, η οποία άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά την όλη κατάσταση. Παράλληλα επιδιώκουν να δείξουν το φιλολαϊκό τους πρόσωπο, μοιράζοντας τρόφιμα μόνο σε Ελληνες, δίνοντας αίμα μόνο σε Ελληνες και απειλώντας να εκδιώξουν από τους παιδικούς σταθμούς κάθε αλλοδαπό παιδάκι.
Προβάλλουν τον εθνικισμό και διαγράφουν σκόπιμα το φιλοναζιστικό παρελθόν τους, πιστεύοντας ότι στις επόμενες εκλογές τα ποσοστά τους θα εκτοξευθούν στα ύψη, ποντάροντας αποκλειστικά στην ανασφάλεια που νιώθουν οι Ελληνες.
Τα παλιά sites τους, αυτά όπου εμφανίζονταν με τη σβάστικα («γαμμάδιον», όπως τη λένε αρχαιοελληνιστί), με τους ύμνους προς τον Χίτλερ, με φωτογραφίες με νεοναζιστές από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και από συναυλίες σατανιστών, έπεσαν ξαφνικά σαν, όπως πιστεύουν πολλοί, να θέλουν να σβήσουν την ως τώρα πορεία τους, να ξεγελάσουν τους απλούς πολίτες που υποφέρουν από την εξαθλίωση. Ακόμη και τις λεγόμενες «Εθνικιστικές Κατασκηνώσεις» τους, όπου διέπρεπαν κάθε λογής ακροδεξιοί, τις διέγραψαν και εφέτος μηδένισαν το κοντέρ και άρχισαν να τις μετρούν από την αρχή: «Πρώτη Εθνικιστική Κατασκήνωση» την αποκάλεσαν και σε αυτή δεν υπήρχε κανένα φασιστικό σύμβολο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ