Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση που τήρησε στη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα». Ο λαός έχει συμφέρον να ξεσηκωθεί, αναφέρει το ΚΚΕ, για ανεπαρκή Σαμαρά και τοκογλύφο Μέρκελ μιλά η Χρυσή Αυγή.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Τίποτα το νέο δεν προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, κ. Μέρκελ. Μάταια ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι που να θυμίζει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης από τα χείλη του πρωθυπουργού. Αντ’ αυτού, επαναλήφθηκαν για άλλη μια φορά όρκοι πίστης στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αποτυχημένης και κοινωνικά καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, και ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας χάριν των δανειστών.

» Η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα ‘κύματα συμπάθειας’ της κ. Μέρκελ προς τον ‘δοκιμαζόμενο’ ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της έκθεσης της τρόικα. Ο κ. Σαμαράς, απλώς, δήλωσε ‘υπερήφανα και αξιόπιστα’ την υποταγή του στη γερμανική ακαμψία που διαλύει μέσω των ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελευθέρων πολιτικών την Ελλάδα, αποδομώντας συνολικά και την Ευρώπη.

» Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα. Κανείς δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση όσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται η μνημονιακή πολιτική για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό».

Σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού ασκούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Ζώη, «ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε καν να αναφέρει την λέξη επιμήκυνση, παρότι ρητά ερωτήθηκε».

Ο κ. Ζώης υποστήριξε, επίσης, ότι οι Έλληνες έμαθαν από την κ. Μέρκελ ότι οι θυσίες θα συνεχισθούν, καθώς προέχει η ικανοποίηση των δανειστών από την συνέπεια προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων.
«Η Μέρκελ -σαν καλή τοκογλύφος- επανέλαβε πως μας έχουν δώσει πολλά λεφτά και θα πάρουν πίσω ακόμα περισσότερα. Ο κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη για τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτονούν και για το αίμα που έχει χυθεί προς χάριν του μνημονίου. » Δεν είπε λέξη για το παράνομο και επαχθές χρέος, τη ληστρική πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα απαιτείται στιβαρή εθνική ηγεσία που θα διεκδικήσει δυναμικά τα δίκαια της Ελλάδος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

«Τις δεσμεύσεις για τις οποίες έκαναν λόγο οι Σαμαράς – Μέρκελ, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις θεωρεί και δικές του. Έχει συμφέρον να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανωθεί διευρύνοντας τη συμμαχία του και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους, με τον πλούτο που παράγει στην ιδιοκτησία του» αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.