Πρώτο θέμα στα περισσότερα δελτία ειδήσεων και στις γερμανικές εφημερίδες είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

«Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».

Πλήρης αναφορών στην Ελλάδα και η «Frankfurter Allgemeine» της Φραγκφούρτης, μάλιστα η μεγαλύτερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα: τις πελατειακές σχέσεις, κοινώς «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 75% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ενώ το 69% λέει «όχι» σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στην εφημερίδα: «Είναι αλήθεια ότι μία κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα λιγότερο πιθανά».

«Μη ρίχνετε την Ελλάδα βορά στις αγορές»

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του Φόλκερ Χέλμαγιερ, επικεφαλής αναλυτή της τράπεζας Bremer Landesbank, την Πέμπτη το βράδυ, σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF): «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περνάει τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία των βιομηχανικών χωρών, έχει αναγκαστεί να συρρικνώσει την οικονομία της κατά 27% τα τελευταία τρία χρόνια και παρ΄όλ΄αυτά κατάφερε να μειώσει τον νέο δανεισμό της». Κι όμως, υποστηρίζει ο αναλυτής Χέλμαγιερ, «κάθε τρεις μήνες ρίχνουν την Ελλάδα βορά στις αγορές για να την κατασπαράξουν, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως οι στόχοι».

Φωνή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και από τη Ρήγα της Λετονίας έπειτα από συνάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με τους ομολόγους του των τριών βαλτικών χωρών. Σε κοινή διακήρυξή τους οι υπουργοί απευθύνουν έκκληση για ενότητα και προειδοποιούν ότι είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, η Ευρώπη κινδυνεύει από μία νέα διαίρεση, αυτή τη φορά όχι μεταξύ Ανατολής-Δύσης, αλλά μεταξύ Βορρά-Νότου.

Με ελληνικό «μενού» η στρατηγική για το ευρώ

Η Deutsche Welle αναφέρεται και σε ένα παραπολιτικό: σύμφωνα με την «Bild», η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε διαμόρφωσαν την κοινή στρατηγική τους για το ευρώ ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων της εβδομάδας σε μία συνάντησή τους, τη Δευτέρα, σε ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου που φημίζεται για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του, καθώς θυμίζει αίθουσα τέχνης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι τακτικός θαμώνας στο εστιατόριο, ενώ και η καγκελάριος το επισκέπτεται τακτικά, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη αδυναμία στα μπιφτέκια και τη χωριάτικη σαλάτα.