Η πιο δύσκολη αποστολή για τον κ. Αντώνη Σαμαρά αρχίζει το πρωί της Παρασκευής στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντήσει στις 12:45 τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με κεντρικό πρώτο στόχο να σπάσει ο πάγος με τη γερμανική πλευρά.

Παράλληλα παραμένει κυρίαρχο στοιχείο της ελληνικής στρατηγικής η βήμα-βήμα πορεία προς το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Σαμαράς που θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές, διότι επισκέπτεται για πρώτη φορά την Καγκελαρία ως Πρωθυπουργός, θα κατανοήσει πλήρως, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, τη γερμανική αυστηρότητα και πειθαρχία από την κυρία Μέρκελ στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τη σιδηρά κυρία που είναι πρώτη στη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes», η οποία γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο Πρωθυπουργός που τελικώς μετέβη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος – με εντολή των ιατρών του λόγω της ευαίσθητης μετεγχειρητικής κατάστασης του δεξιού του ματιού που ακόμη επηρεάζεται από τις υψηλές πιέσεις στα μεγάλα ύψη – έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στο ιστορικό Βερολίνο, με αυτοπεποίθηση, καλά προετοιμασμένος, όπως λένε συνεργάτες του, και έτοιμος να αντιμετωπίσει την Καγκελάριο, αλλά κυρίως με τη διάθεση να αλλάξει το «εχθρικό» έδαφος για τα ελληνικά αιτήματα.

Μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, πληροφορήθηκε τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ και του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ – τον οποίο θα συναντήσει στο Παρίσι στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου – για την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η κυρία Μέρκελ φρόντισε να στείλει το μήνυμά της, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά και εάν και σημείωσε πως οι Έλληνες βρίσκονται «σε καλό δρόμο», είπε με νόημα: «Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

Παράλληλα οι δύο ισχυροί άνδρες της γερμανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ απέρριψαν, την παραμονή της επίσκεψης του κ. Σαμαρά, κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης χρόνου στην Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα ο έλληνας Πρωθυπουργός που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, μέσω αρκετών συνεντεύξεων στα γερμανικά ΜΜΕ, να αλλάξει την εικόνα της γερμανικής κοινής γνώμης – με φράσεις όπως »θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας» – θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και να κατανοηθεί στην πλήρη του διάσταση το ελληνικό πρόβλημα με τις κοινωνικές παραμέτρους, όπως η κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Σαμαράς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ και ο πήχης δεν είναι ψηλά. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες της συνάντησης, κατανοεί τις γερμανικές θέσεις, αν και διαφωνεί σε πολλά σημεία, έφθασε προετοιμασμένος – μετά και τις συστάσεις και τις παρατηρήσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – και είναι έτοιμος να απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει το αίτημα για επιμήκυνση, προβάλλοντας το επιχείρημα για την παρατεταμένη ύφεση και τις μεγάλες θυσίες που έχουν γίνει στη χώρα. Ως εκ τούτου θα ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να προχωρήσει το πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρξει κόστος για τη Γερμανία και επιπλέον χρηματοδότηση, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει «Το Βήμα» προ ημερών.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον βουλευτή Επικρατείας και οικονομικό του σύμβουλο κ. Χρ. Λαζαρίδη, τον προϊστάμενο του διπλωματικού του γραφείου κ. Στ. Βασιλόπουλο και τον σύμβουλό του για ευρωπαϊκά θέματα κ. Στ. Παπασταύρου, δεν αναμένεται να κάνει συζήτηση με επίκεντρο την οικονομική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά θα μιλήσει κυρίως πολιτικά και θα προτάξει το επιχείρημα για το αξιόπιστο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί, το πακέτο των μέτρων με έμφαση και στις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει ότι η χώρα μας έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας, ενώ θα επιδιώξει να λάβει μια θετική δημόσια δήλωση από την κυρία Μέρκελ για να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.