Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει «τις συνθήκες και τις ευθύνες υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο» τον Μάιο του 2010, ζητούν οι είκοσι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος κ. Π. Καμμένο, ο οποίος απέστειλε το σχετικό κείμενο σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων καλώντας τους να συνυπογράψουν την πρότασή του καθώς για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται να υπογράφεται από τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Καμμένος στο σημείωμά του προς τους βουλευτές, «αποστέλλω αυτό το κείμενο με εμπιστοσύνη στα δημοκρατικά σας αισθήματα και την συναίσθηση ευθύνης που διακρίνει όλους τους βουλευτές ανεξαρτήτως».

Όσον αφορά την πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, «η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και στον ad hoc ευρωπαϊκό μηχανισμό δήθεν διάσωσης και η συνακόλουθη υιοθέτηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, πρέπει να διερευνηθεί συνολικά και σε βάθος ανεξαρτήτως της πορείας τυχόν δικαστικών ερευνών, προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου και να καταλογιστούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνέργησαν με οποιοδήποτε τρόπο».

Με το σκεπτικό αυτό προτείνεται να διερευνηθούν «οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες των κυβερνητικών και λοιπών παραγόντων της περιόδου 2009-2010 που σχεδίασαν, υλοποίησαν και ανέχθηκαν τη μεθόδευση προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό».

Επίσης, τονίζεται ότι πρέπει να διερευνηθεί «ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκμεταλλευόμενα εσωτερική πληροφόρηση και εμπιστευτικές πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο προτίθετο να προβεί σε δανεισμό, καθώς και για το ακριβές ποσό που προτίθετο να δανειστεί, χειραγώγησαν το ύψος των επιτοκίων δανεισμού σε βάρος του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο αυτό οι υπογράφοντες προτείνουν να διερευνηθούν και οι ευθύνες οποιουδήποτε άλλου, «ο οποίος με πράξεις ή παραλείψεις διευκόλυνε ή με δόλο δεν απέτρεψε το κερδοσκοπικό παιχνίδι των ανοιχτών πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων και την χειραγώγηση της αγοράς προϊόντων CDS».

Ακόμη, προτείνεται να διερευνηθεί η ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από κυβερνητικούς ή άλλους αξιωματούχους καθώς και από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το συγκεκριμένο διάστημα.