Μία από τις δραματικότερες μορφές της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας, ο Νίκος Κοκοβλής πέθανε σε ηλικία 92 χρονών το Σάββατο 11 Αυγούστου στα Χανιά της Κρήτης όπου ζούσε μετά τον επαναπατρισμό του από την τότε Σοβιετική Ένωση το 1976.

Ο Νίκος Κοκοβλής είχε γεννηθεί στη Μικρά Ασία και ήρθε στα Χανιά μετά την καταστροφή του 1922 σε ηλικία 2 ετών.

Ο Νίκος Κοκοβλής και η σύζυγός του Αργυρώ ήταν από του ελάχιστους αντάρτες της Κρήτης που έμειναν παράνομοι μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το 1949, στα βουνά της μεγαλονήσου και κατάφεραν χωρίς να συλληφθούν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό, ο 1962 στην Ιταλία, και να καταλήξουν μετά από χιλιάδες περιπέτειες στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγα χρόνια μετά συνεπείς στα ιδανικά τους αμφισβήτησαν και κατήγγειλαν το σύστημα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα για τα οποία αγωνίστηκαν. Για τις ιδέες τους αυτές καταδιώχθηκαν από τον επίσημο μηχανισμό του ΚΚΕ και ΚΚΣΕ.

Τη δραματική περιπέτειά τους στα βουνά της Κρήτης, στο δρόμο για τη Σοβιετική Ένωση, τη ζωή τους στην Τασκένδη και τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους τον έχουν διηγηθεί σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», το οποίο έχει γυριστεί και ντοκιμαντέρ πριν από μερικά χρόνια από τον Σταύρο Ψυλλάκη.

Η κηδεία του Νίκου Κοκοβλή έγινε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου από το νεκροταφείο Βαμβακόπουλου Χανίων Κρήτης.