από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 

Πόλεμος για τoν χρυσό του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική

Τι λένε οι κάτοικοι και τι απαντά η εταιρεία για την επένδυση των μεταλλείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ
Πόλεμος για τoν χρυσό του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για εξόρυξη χρυσού, χαλκού και αργύρου στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, διχάζει τους κατοίκους και τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής και προκαλεί αντιπαραθέσεις. Η πρόσφατη απόφαση μάλιστα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αναζωπύρωσε τις διαφωνίες και οδήγησε σε ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στις περιοχές όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει εδώ και αιώνες αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της.
Στη διαμάχη ενεπλάκη και το Ελληνικό Δημόσιο καθώς έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί από την εταιρεία  να καταβάλει 22,3 εκατ. ευρώ επειδή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και γης έγινε σε τιμή κατώτερη της αξίας τους.Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση γίνεται έκρυθμη στη Χαλκιδική. Η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη μακεδονική γη έχει χωρίσει τα χωριά στα δύο: σε εκείνους που δεν επιθυμούν την εξόρυξη των πολύτιμων μεταλλευμάτων διότι, όπως υποστηρίζουν, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και σε όσους θεωρούν ότι η εταιρεία θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους. Στο... παιχνίδι προστέθηκαν και από τις δύο πλευρές ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και πολιτευόμενοι.
Η υπόθεση απασχόλησε και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτιμά ότι ούτε η δαιμονοποίηση και η de facto απόρριψη κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας ούτε και η άκριτη αποδοχή μεγάλων επενδύσεων χωρίς τη διασφάλιση του συνολικού αναπτυξιακού οφέλους, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πράξεις συμβατές με τον επιστημονικό ορθολογισμό. Για τον λόγο αυτόν προτείνει την επανεξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στα σημεία για τα οποία δεν παρέχονται εγγυήσεις για την ασφαλή εξόρυξη. Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2011 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.


Τα απόβλητα
«Αυτή τη στιγμή τα συνεργεία της εταιρείας, με τις ευλογίες του ΣτΕ, αποψιλώνουν μεγάλες εκτάσεις ενός από τα ωραιότερα δάση της χώρας» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της περιοχής. «Κυρίως μας τρομάζει η προοπτική της επιφανειακής εξόρυξης. Αν παλαιότερα οι εξορύξεις γίνονταν υπόγεια, αυτή τη φορά μιλάμε για open pits, η αποκατάσταση των οποίων δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ποτέ. Χιλιάδες τόνοι σκόνης θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα κάθε ώρα και μιλάμε βέβαια για σκόνη που περιέχει τοξικά στοιχεία και όχι σκόνη από τη Σαχάρα» λέει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Εκτός αυτού, μας τρομοκρατεί η προοπτική μιας φυσικής καταστροφής. Καταλαβαίνετε ότι τα φράγματα όπου θα εναποθέτονται τα απόβλητα θα είναι σαν ωρολογιακές βόμβες οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να "εκραγούν" με ανυπολόγιστες συνέπειες».
Για τα προβλήματα στην απόθεση αποβλήτων ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ Κώστας Γεωργαντζής μιλώντας στο «Βήμα» υποστηρίζει ότι στις Σκουριές υπάρχει κοίτασμα πορφυριτικού χαλκού και χρυσού του οποίου το εκμεταλλεύσιμο υλικό είναι μόλις 2% και δεν περιέχει θειάφι, αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα. «Από πού ορίζουν την τοξικότητα;» αναρωτιέται ο κ. Γεωργαντζής, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει χρήση κυανίου στα μεταλλουργεία. «Επιλέξαμε μια μέθοδο ακαριαίας τήξης με την οποία δεν γίνεται χρήση κυανίου» σημειώνει.
Στο Στρατώνι πάντως ο χώρος απόθεσης, όπως λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, θα έχει περισσότερα βαρέα μέταλλα. «Αλλά και αυτές οι αποθέσεις χαρακτηρίζονται "μη επικίνδυνες". Στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα υπάρχει διαφορετική μεταλλοφορία από τις Σκουριές. Πρόκειται για κοίτασμα μεικτών θειούχων. Στο Στρατώνι έχει άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο, ενώ στην Ολυμπιάδα έχει τα ίδια μέταλλα και χρυσό» αναφέρει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή, η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι θα καθαρίσει τη λίμνη τελμάτων της Ολυμπιάδας, μια «τοξική κληρονομιά» από την εποχή Μποδοσάκη. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο απόθεσης 2,5 εκατ. κυβικών καταλοίπων εμπλουτισμού. Τα κατάλοιπα αυτά θα οδηγηθούν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα από την εταιρεία και κόστισε 22 εκατ. ευρώ. «Η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα παράγεται συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, το οποίο θα εξάγεται. Από την πώλησή του η εταιρεία αναμένεται να βγάλει τα έξοδα ανακαίνισης. Ο χώρος θα έχει καθαρίσει ως το 2015 και θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία» εξηγεί ο κ. Γεωργαντζής.


Οι υδάτινοι πόροι
Ενα από τα βασικά ζητήματα που θέτουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η πιθανή καταστροφή των υδάτινων πόρων που συνεπάγεται η μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτή την κλίμακα. «Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά, τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. Τα υπόγεια έχουν ήδη επηρεαστεί από μια δοκιμαστική σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους από τη διείσδυση της θάλασσας. Εξίσου δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις για τα επιφανειακά νερά αφού όλα θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία και δηλητήρια» επισημαίνει η κυρία Μαρία Καδόγλου, κάτοικος της περιοχής.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αναφέρει ότι έχει κατατεθεί εκτενής υδρογεωλογική μελέτη (ως τμήμα της ΜΠΕ) για όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία στην περιοχή. Για τις Σκουριές η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και όπως προέκυψε για τη λεκάνη Ασπρόλακκα δεν θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο υδροληπτικό έργο. Η εταιρεία αναμένεται να χρησιμοποιεί περίπου 2,5 εκατ. κυβικά ετησίως.
«Τα επιφανειακά νερά είναι 3,5 εκατ. κυβικά μέτρα και τα υπόγεια 10 εκατ. κυβικά. Ο ταμιευτήρας του Ασπρόλακκα έχει 5,5 εκατ. κυβικά αποθέματα νερού. Από αυτά σήμερα αντλούμε τα 0,5 εκατ. κυβικά, τα οποία αναπληρώνονται με τις βροχές, και τα υπόλοιπα καταλήγουν στη θάλασσα. Ακόμη κι αν πενταπλασιαστούν οι ανάγκες υδροδότησης τα επόμενα χρόνια, τα νερά αυτά φτάνουν και περισσεύουν» λέει ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ και νυν δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας, ο οποίος στηρίζει την επένδυση στην περιοχή.


Οι δασικές εκτάσεις
Με την επιχειρούμενη επένδυση στη θέση Σκουριές εκτιμάται από το ΑΠΘ ότι θα προκληθούν ζημιές στα δάση της περιοχής - εκτάσεις οξιάς και δρυός -, εκ των οποίων πολλά χαρακτηρίζονται αρχέγονα. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, η δραστηριότητα στις Σκουριές πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός, οξιάς και καστανιάς. Για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3.500 στρέμματα δάσους και ρέματα τα οποία σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα.
«Από τη δασική έκταση που μας παραχωρήθηκε θα κόψουμε μόνο τα 1.500 στρέμματα (0,2% του Δήμου Αριστοτέλη) αλλά όχι όλα ταυτοχρόνως. Οι εργασίες θα γίνονται τμηματικά και όταν ολοκληρώνονται θα ακολουθεί αποκατάσταση και θα προχωράμε παρακάτω. Από την υπόλοιπη δασική έκταση που μας έχει παραχωρηθεί θα κοπούν ελάχιστα δέντρα, μόνο όσα απαιτούνται για την κατασκευή δρόμων» δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ωστόσο ο καθηγητής στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ κ. Θεοχάρης Ζάγκας αναφέρει ότι στις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα δάση της περιοχής περιλαμβάνονται «η άμεση καταστροφή σημαντικών αρχέγονων δασών και παραγωγικών εδαφών, η αχρήστευση του υδρολογικού ρόλου των δασών, η διάσπαση της συνέχειάς τους με σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και η υποβάθμιση του οικολογικού ρόλου των δασών και της παραγωγικότητάς τους».


Οι θέσεις εργασίας
«Τη μεταλλευτική δραστηριότητα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα. Η παρουσία της στην περιοχή θεωρείται δεδομένη και ως κοινωνία καλούμαστε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την τήρηση του περιεχομένου των περιβαλλοντικών όρων που έχει καταθέσει η εταιρεία. Σαφώς η μεταλλευτική δραστηριότητα αποτελεί μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης μιας περιοχής. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε 5.000 νέες θέσεις: 1.800 άμεσες και 3.500 έμμεσες» υποστηρίζει ο κ. Πάχτας.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ανάγκη να αξιοποιήσει το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πόρων του σε ένα περιβάλλον που δεν θα φέρνει σε αντίθεση τη μία δραστηριότητα με την άλλη.
«Μας λένε ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν μας λένε όμως πόσοι άνθρωποι - αγρότες, τουριστικοί επιχειρηματίες, αλιείς, μελισσοκόμοι κ.ά. - θα χάσουν τις δουλειές τους όταν η περιοχή θα καταντήσει κρανίου τόπος από τις δραστηριότητες της εταιρείας» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο εξελέγη βουλευτής είναι ο αγώνας της εναντίον της υποβάθμισης της περιοχής που, όπως υποστηρίζει, επιχειρείται από την εταιρεία.


Η αποκατάσταση
«Εχουμε άλλη μια μοναδικότητα: είμαστε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μεταλλευτικά πάρκα του πλανήτη. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε βάθος 4.000 ετών. Από αυτά χρηματοδοτήθηκαν οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εδώ θα γίνει και μεταλλευτικό πάρκο από την εταιρεία - είναι μέσα στις υποχρεώσεις της - το οποίο θα διαχειρίζεται ο δήμος. Ο τόπος μάς χωράει όλους. Αρκεί να υπάρχουν κανόνες για όλους και να σεβαστούμε τρεις αρχές: την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και την αειφορία» τονίζει ο κ. Πάχτας.
Πάντως παραδέχεται ότι θα υπάρχει μια επιβάρυνση στην περιοχή αλλά, όπως αναφέρει ο ίδιος, υπάρχει πρόγραμμα αποκατάστασης. «Υπάρχει ένα Ταμείο Αποκατάστασης με 50 εκατομμύρια το οποίο θα χειρίζεται το κράτος και θα επιβλέπουμε κι εμείς, καθώς και ένα Ταμείο Προαποκατάστασης» σημειώνει.
Οπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, έχει ήδη κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντική αποκατάσταση και επισημαίνουν ότι πρόκειται για το μοναδικό μεταλλείο της χώρας στο οποίο έχει επιβληθεί τέτοιος όρος. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, η ισχύουσα ΜΠΕ υπερκαλύπτει την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία.
Αυτή τη στιγμή λειτουργεί online παρακολούθηση των δονήσεων που προκαλούνται από τη δραστηριότητα των μεταλλείων στις κατοικημένες περιοχές. Ως σήμερα τα ειδικά μηχανήματα δεν έχουν δώσει σήμα για δονήσεις πάνω από τα όρια.
Πάντως το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2011 σε επιστολή του προς την τότε υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη τονίζει ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «επιχειρείται υποβάθμιση στο μέγεθος και στη σημασία των επιπτώσεων, παρατηρούνται ελλείψεις στην τεκμηρίωση μελετών ασφαλείας και παρεκκλίσεις από τις διαδικασίες που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, γίνεται χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών, ενώ η εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου στην ολοκληρωμένη του μορφή ακυρώνει όλες τις άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή».Η παρέμβαση της ΕΕ
Το Δημόσιο ζητεί 22,3 εκατ. ευρώ για δικαιώματα εκμετάλλευσης

Τα... λεφτά του πίσω ζητεί το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, η οποία εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) εξέδωσε προ ημερών απόφαση με την οποία υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλει 15,3 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της έκρινε ότι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και γης έγινε σε τιμή κατώτερη της αξίας τους και ζητούσε από τη χώρα μας την ανάκτηση του συγκεκριμένου ποσού από την εταιρεία εντόκως. Ωστόσο, εξαιτίας νομικού κενού, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας δεν αναζήτησε αυτά τα χρήματα. Αντιθέτως, είχε προσφύγει κατά της Επιτροπής για λόγους δεοντολογικούς και αξιοπιστίας.
Τελικά, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων απέστειλε στα τέλη Ιουλίου έγγραφο προς την εταιρεία ζητώντας την τακτοποίηση της οφειλής. Από την πλευρά της, η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αναμένεται στο τέλος Αυγούστου, οπότε η ειδοποίηση καθίσταται ληξιπρόθεσμη, να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση προκειμένου το ποσό να καταβληθεί σε δόσεις. Ωστόσο προσέφυγε και στην Ελληνική Δικαιοσύνη - είχε προσφύγει και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης παράλληλα με το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης της Κομισιόν - ώστε στην περίπτωση που δικαιωθεί να της επιστραφούν όσες δόσεις έχει καταβάλει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στη Χαλκιδική το Ελληνικό Δημόσιο δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ. Ο ελληνικός Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει απόδοση δικαιωμάτων (royalties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ο οποίος ανήκει στις εταιρείες οι οποίες τον εκμεταλλεύονται. «Δεν φταίμε εμείς γι' αυτό. Αν αποφασίσει διαφορετικά ο νομοθέτης, τότε θα πληρώσουμε» λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Κ. Γεωργαντζής.
Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ, εντός του ερχόμενου Οκτωβρίου αναμένεται υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει απόδοση δικαιωμάτων (royalties) στο Δημόσιο από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
«Αν και δεν αποδίδουμε royalties, δίνουμε ωστόσο ετησίως 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αριστοτέλη. Οταν αυξηθεί η παραγωγή και σε εξάρτηση με τις τιμές των μετάλλων, υπολογίζεται ότι θα καταβάλλουμε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ τον χρόνο» αντιτείνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή, η εταιρεία καταβάλλει φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εταιρικό φόρο από τα κέρδη, τον ΦΠΑ και τις εισφορές στο ΙΚΑ. «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ένα 30% του τζίρου πάει στο κράτος και στον δήμο, περίπου 45% αφορά τη μισθοδοσία και γύρω στο 20%-25% θεωρείται κέρδος. Το κάθε ευρώ που επενδύεται στην περιοχή έχει πολλαπλάσια οφέλη και γεννά άλλα 3,13 ευρώ στην περιοχή, σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη που περιλαμβάνεται στη ΜΠΕ» σημειώνει.


  Το ημερολόγιο των Μεταλλείων

 • 1995: Η TVX Hellas AE εξαγοράζει από το Ελληνικό Δημόσιο τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι 11 δισ. δρχ. (περίπου 39,8 εκατ. ευρώ).
 • 2002: Το ΣτΕ ακυρώνει τις μεταλλευτικές άδειες και τις άδειες επεξεργασίας χρυσού των Μεταλλείων για «σοβαρούς περιβαλλοντικούς λόγους».
 • 2003: Εξαιτίας της ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ η εταιρεία TVX Hellas κινεί πτωχευτική διαδικασία.
 • 9 Δεκεμβρίου 2003: Ιδρύεται η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.
 • 12 Δεκεμβρίου 2003: Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αλλάζουν χέρια με συμφωνία back to back. Μεταβιβάζονται από την TVX Hellas στο Ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο τα πουλάει στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ έναντι 11 εκατ. ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούν ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Καλαφάτης και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Χ. Πάχτας. Η πώληση κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004.
 • 2004-2005: Η European Goldfields LTD εξαγoράζει το 65% τής Ελληνικός Χρυσός έναντι 125,3 εκατ. δολαρίων (κυρίως σε μετοχές). Τον Ιούνιο του 2007 εξαγοράζει άλλο ένα 30% έναντι 178 εκατ. δολαρίων (με ανταλλαγή περίπου του 20% των μετοχών της European Goldfields).
 • 2012: Η εταιρεία Eldorado Gold εξαγοράζει τη European Goldfields.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eldorado Gold: Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα 
 
 
σχόλια (39)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  μπεεεεεεεεε | 14/08/2012 14:19
  προβατα ολοι οσοι νομιζουν οτι οι μεταλλευτικες δραστηριοτητες ειναι για το καλο του του τοπου...παχτας,μπομπολας.εταιριες..ναι ναι το κανουν για το καλο μας..σαν τα διοδια ενα πραγμα..ειδατε τι ς ωραια που ειναι?μπεεεεεεεεεε...
  dimos
  απάντηση1012
   
   
  εμείς στον Αριστοτέλη | 14/08/2012 10:00
  έχουμε έναν ημίθεο τον Αρ.Παχτα ..που στηρίζεται με τα δημοσιεύματα σας ..το τελευταίο κρούσμα θερμικου σοκ που προκάλεσαν οι νταβλαντοροι του ωφέλησε πρόσκαιρα την Β. Ελλάδα.. περιμένουμε το πόρισμα
  ataktos
  απάντηση42
   
   
  Τα ιδια και τα ιδια | 13/08/2012 15:00
  Ετσι γινεται παντα. Απο ανεμογεννητριες, ορυχεια, χωματερες κλπ. Ξεσηκωθηκαν οι οικολογοι για 3500 στρεμματα δασους, αυριο ο συλλογος προστασιας της καφε αρκουδας, της μαυρης οχιας, των μπλε ελαφιων και των πρασινων αλογων. Η μιση ελλαδα ειναι καμένη, παραδομενη στις συμμοριες και στους λαθρομεταναστες και κανουμε οτι μπορουμε να κλωτσησουμε μια επενδυτικη δραστηριοτητα. Το τι μιζες επεσαν απο εταιρια για εγκατασταση ανεμογεννητριων σε γνωστο σημειο δεν λεγεται. Ποσοι συλλογοι επεσαν και ζητουσαν λεφτα ουτε αυτο λεγεται. Και το ποσα τσεπωσε ο δημαρχος για να τους αφησει τελικα μετα απο 5 χρονια ταλαιπωριας να μην το συζητησω. Τα βλεπει αυτα ο ξενος και θεωρει οτι ειμαστε πακισταν
  Giannis
  απάντηση2219
   
   
  Ψάξτε καλύτερα | 13/08/2012 13:43
  Ο κόσμος έχει δίκαιο που ανησυχεί αλλά πολύ φοβάμαι ότι πέφτει θύμα επιτήδειων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ημιμάθεια του για προσωπικό τους συμφέρον. Είτε πολιτικό είτε οικονομικό - ψάξτε και για μίζες σε τοπικούς παράγοντες που δεν δόθηκαν .... Όταν ανάβουν τα αίματα δύσκολα μπορεί να γίνει συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων. Κρίμα για όλους.
  koudoukou
  απάντηση114
   
   
  ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ | 13/08/2012 13:00
  ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 22 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ!ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η' ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ? ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. ΕΞΩ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
  ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  απάντηση2122
   
   
  ΠΑΧΤΑΣ! | 13/08/2012 11:59
  Κυρος,Αξιοπρεπεια,Εμπιστοσυνη!
  zopyros
  απάντηση150
   
   
   
  αρκετά | 13/08/2012 11:52
  1. Το ελληνικό δημόσιο δεν παίρνει ούτε 1 ευρώ. 2. Ολική καταστροφή του αρχέγονου δάσους των σκουρίων 3. καταστροφή του νερού της Χαλκιδικής 4. αφανισμός χιλιάδων θέσεων εργασίας απο τις μεταλλευτικές όπως κτηνοτροφία, τουρισμός, αλιεία, μελισσοκομεία, υλοτομία. Και όλα αυτά γιατί? Για να παρουσιάσουμε το κάλο μας πρόσωπο στην τρόικα και στους Ευρωπαίους ότι γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα?? Ως πότε θα τους επιτρέψουμε να ξεπουλάν τον τόπο μας ??? Όχι αγαπητοί μου εμείς θα αντισταθούμε για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών μας. Για να έχουμε ένα κομμάτι γης να φυτέψουμε με κανονικό νερό και χωρίς κυάνιο και βαρέα μέταλλα.
  κακαβος
  απάντηση2519
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ακόμα κυρίαρχα τα ιδεολογήματα της χρεωκοπίας | 13/08/2012 11:40
  Ακόμα κυριαρχούμαστε από ιδεολογήματα. Εξορύξεις χρυσού γίνονται σήμερα στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σουηδία. Εκεί είναι λιγότερο συνειδητοποιημένοι περιβαλλοντικά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν αυστηροί, και εφαρμόσιμοι κανονισμοί για την εταιρία η οποία θα ελέγχεται. όλα τα υπόλοιπα είναι η κατάντια αυτού που μόνο στην Ελλάδα ονομάζουμε "Δημόσιο Διάλογο". Και βέβαια, οι άνθρωποι που θα δουλέψουν στην επένδυση (σε μια Ελλάδα που χρεωκοπεί και διώχνει τα μυαλά της) καθόλου δεν απασχολούν το ΣΥΡΙΖΑ και τους ομοίως σκέπτοντες και πράτοντες.
  Κωνσταντίνος Γ.Π.
  απάντηση3214
   
   
  . | 13/08/2012 10:33
  kala h ND kai to PASOK den mas elege toso kairo oti den exoume orukto plouto? O dromos ektos euro kai mnhmoneiou tha einai adiexodos dioti san xwra den exoume TIPOTA? xafnika xetrupwnoun leuta gia ependusies, petrelaia(KAI POLEMOS METAXU XENWN ETAIRIWN GIA THN APOKTHSH TOUS...TELIKA BIMA DEN MAS ENHMERWSES ME TA APOTELESMATA THS DHMOPRASIAS...) kai xrusoooo..... xmmm Pali poulthikame...speirane ton fovo kai tsimpisane oloi a reee koroidaaaaa
  .
  απάντηση74
   
   
  Bre kalws tous Kanadous | 13/08/2012 10:15
  Επιμένω να διαβάσετε τι θα πάρει το ελληνικό κράτος από τον εξορυχθέντα χρυσό όσοι μιλάτε για επένδυση. Είναι φυσικό κάποιος μη κάτοικος να μην καταλαβαίνει την αγωνία μας. Οι βλάβες εδω κ Παππά θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Σε 20 έτη δε "the party will be over".... τέλος το μετάλλευμα. Μετά τι??? (Δεν απαντά κανείς) Διαβούλευση δεν έγινε. Προκαλώ τους" δημοκράτες" δημοτικούς άρχοντες να κάνουμε τώρα ένα δημοψήφισμα για αν δείτε την άποψη όσων ζουν εδώ. Παρακαλώ απλά να μπείτε στη θέση μας. Αν στην Χαλάνδρι αύριο έρχονταν Καναδοί με γνωστό μεγαλοεργολάβο και έλεγαν θα αρχίσουμε " για το καλό του τόπου" Επιφανειακή εξορυκτική δραστηριότητα ποιά θα ήταν η θέση σας??
  Xalkidikiotis
  απάντηση2215
   
   
   
  τι; | 13/08/2012 08:19
  διαβασα καλα; το ελληνικο δημοσιο παραχωρησε εναντι 11 εκ ευρω κατι που πουληθηκε το 65% του εναντι 125 εκ δολλαριων μεσα σε ενα χρονο και αυτο δε σχολιαζεται απο κανεναν; 300 εκ το 95 % της εταιριας; τι υπερκερδη ειναι αυτα ρε παιδια; καλα μαθηματικα ξερουν αυτοι οι υπουργοι! να γινουν επιχειρηματιες να ξεπουλανε ετσι την δικη τους περιουσια! και αντι να ελεγχονται επιβραβευονται; Μπραβο μας ρε!
  Anastasia
  απάντηση286
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Προστασία περιβάλλοντος... | 13/08/2012 07:01
  Όποιος μιλά και γράφει για την προστασία του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική είναι ή άσχετος με την περιοχή ή υποκριτής. Ήταν βέβαια κάποτε πανέμορφη, αλλά μετά την επιδρομή του "homo neoellinikous" έχει μετατραπεί, ό, τι δεν έχουν κάψει και ό,τι δεν έχουν χτίσει με τη γνωστή " αισθητική" τους, σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Υ.Γ. Για τους αμφισβητίες υπάρχουν και άπειρες φωτογραφίες από την τελευταία επίσκεψή μου. Στη διάθεσή τους.
  Θάνος Παππάς
  απάντηση3212
   
   
  Kafeneio.... | 13/08/2012 03:14
  Alles chores parakalane na echoun orikto plouto kai emeis katantisame na eimaste "to pagkosmio anegdoto"! Paragoume Michanikous kai Geologous gia na tiligoun pites kai na odigoun taxi, kai ante stin kaliteri periptosi na doulevoun ston kataskevastiko choro, o opoios fisika den paragei oute ena cent Ploutou. Anti na diekdikoume amesi allagi tou nomou gia "royaltes " kai eksasfalisi sostis ekmetalefsis i sizitisi eine pali "kafeneio i Ellas". Eleos!! Tipota den mathame!!! Fisika megali i euthini tou Typou stin Ellada pou akoma mia fora eine toso "ligos".. A nai kai na eksasfalistei oti ena megalo % apo "royaltes" tha paei piso stin Pedia kai stin Erevna (blepe Brazil. Australia etc).
  Filikos
  απάντηση158
   
   
   
  Δεν κατάλαβα | 12/08/2012 22:58
  Από που προκύπτουν τα 1,3 δις επένδυση;;; Από πουθενά δεν βγαίνει αυτό το νούμερο. Θα μπορούσε ο συντάκτης να έχει την καλοσύνη να μας κάνει το λογαριασμό, γιατί απ ότι βλέπω, κάτι ψιχουλάκια θα πετάξουν στο Δημόσιο (αν δεν αφήσουν όπως γίνεται συνήθως και χρέη μετά την αποχώρησή τους).
  baznr
  απάντηση138
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  αληθεια? | 12/08/2012 22:43
  υπαρχει και αυτο?η χωρα με τις χιλιαδες χωματερες και τα πιο βρομικα ποταμια της ευρωπης, με ολο αυτο το σκουπιδαριο στους δρομους, ενδιαφερονται και καποιοι για τις περιβαντολογικες προεκτασεις?
  χαρης
  απάντηση264
   
   
   
  οχι στη καταστροφη του τοπου μας | 12/08/2012 22:16
  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΥ ΜΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.Η TV ΚΑΙ ΤΑ MEDIA ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΧΗΜΙΚΑ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ.
  stelios
  απάντηση2227
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  και η προπαγαντα στα φορτε της | 12/08/2012 21:59
  αυτα που γραφεις χαλκιδικιωτη ειναι ψεμα. ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ποτε την διαβουλευση!! Απο πωτε δεν δεχομαστε επενδυσεις? γιατι δεν λες οτι ο Παχτας με το προγραμα του για την επενδυση πηρε την νικη? γιατι δεν λες οτι απηλητε ολοι την περιοχη με τραμπουκισμους , γιατι δεν λετε οτι σκοτωσατε ενα παλοκαρι στο ξυλο? δεν θα σας περασει. δεν εισαστε η περισσοτεροι. με τους Συριζα απο ολοι την ελλαδα προκαλεσατε επισοδια και καταστρψατε το δημαρχειο. εσεις το πληρωσατε? το κρατος θα εκμεταλευτει τον ορυκτο πλουτο. θελετε 'η μη.
  ευα
  απάντηση2014
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  κατοικος Χαλκιδικης | 12/08/2012 21:33
  η αληθια ειναι αυτη που γραφει ο "ορματε κοριδα". Αλλα οχι μονο αυτοι. Ο Παπαγεωργιου πρεπει να μας πει που βρηκε η ΜΚΟ τα λεφτα για νοικιασει αεροπλανο για να δυσφημησει το Στρατωνι -το εργατικο κεντρο και την θαλασσα της. Ο κατοικος της Ιερισσου ο κ. Παπαγεωργιου υποστηριζει τους μικροκαπιταλιστες της περιοχης. Δλδ παλοι τους εχωντες. Κατα αυτονων οι ελλαδα πρεπει να ζει μονο με τουρισμο. Και οι βουνισιοι να πεθανουν της πεινας. Σιγα να τους ενδιαφερει το κερδος των ασαλιστικων ταμειων. Καινε τα δασει αλλα κατα τα αλλα οικολογοι. Δεν λενε οτι ειναι πολιτικα συμφεροντα του Συριζα ! να αντρεψουν την κυβερνηση απο το δικο μας τοπο! Δεν θα τους περασει. ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΑ.
  eυα
  απάντηση3223
   
   
   
  Βρε Καλώς τους Καναδούς... | 12/08/2012 21:31
  Σίγουρα ιδιαίτερα επιβλαβής κίνηση για τον τόπο μας. Η πλειοψηφία των κατοίκων που δεν ερωτήθηκε ποτέ ενώ και αιτήματα για δημοψήφισμα σε τοπικό επίπεδο απορρίφθηκαν είναι κάθετα αντίθετη. Και δεν μιλάμε για επαγγελματίες της αριστεράς και της οικολογίας σε έναν τόπο συντηρητικό. Βαρέα μετάλλα στον υδροφόρο ορίζοντα ( ο χώρος εξόρυξης είναι ο κύριος υδροφόρος ορίζοντας για την περιοχή) αλλά και οι επιπτώσεις σε πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με άλλες οικονομικές δραστηριότητες πχ τουρισμός. Το κυριότερο: Σε 20 έτη η εξορυκτική δραστηριότητα θα τελειώσει. Μετά τι θα γίνει σε έναν τόπο χαβούζα? Τέλος διαβάστε στο άρθρο τι θα πάρει το ελληνικό κράτος από τον εξορυχθέντα χρυσό...
  Xalkidikiotis
  απάντηση2835
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-