από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Φιλίπ Αγκιόν: Φορολογήστε την περιουσία

Ο επιφανής καθηγητής Οικονομικών πιστεύει ότι επιβλήθηκαν υπερβολικά σκληρά μέτρα στην Ελλάδα
Φιλίπ Αγκιόν: Φορολογήστε την περιουσία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Φιλίπ Αγκιόν, 56 ετών, τα τελευταία χρόνια έχει την έδρα του στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης ενώ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ. Ο Αγκιόν θεωρείται διεθνώς αυθεντία στη θεωρία της ανάπτυξης και επομένως ήταν λογικό ο Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί αναπτυξιακή πολιτική προτού εκλεγεί, να ζητήσει τις προτάσεις του. Κατά την προεκλογική περίοδο ο Αγκιόν συμβούλευε ανεπίσημα τον γάλλο πρόεδρο και τώρα, μετά τη νίκη του, εξακολουθεί να διατηρεί επαφή μαζί του. Ως συγγραφέας του βιβλίου «O νέος ρόλος του κράτους. Για μια ανανεωτική σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Πόλις) ο γάλλος καθηγητής έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη στρατηγική του προέδρου, που θέλει να ανανεώσει τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό, με τον ίδιο τρόπο που ο Αντονι Γκίντενς είχε επηρεάσει τον Τόνι Μπλερ.

Ποιες συγκεκριμένα ήταν οι προτάσεις σας στον πρόεδρο Ολάντ;
«Οταν μίλησα με τον Ολάντ, πρότεινα μέτρα όπως το πακέτο των 120 δισ. για την ανάπτυξη. Είχα πει ότι θα ήταν καλό να αξιοποιηθούν τα δομικά κεφάλαια και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, και να αυξηθεί το κεφάλαιο του EIP (Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας). Συγκεκριμένα πρότεινα τη χρησιμοποίηση των δομικών κεφαλαίων για κοινωνικές αλλαγές. Σε περίπτωση που μια χώρα θέλει να αλλάξει το συνταξιοδοτικό ή να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας της, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να βοηθήσουν κατά τη μετάβαση. Οσο για το EIP και τα ομόλογα έργων, πρότεινα να κατευθυνθούν σε τομείς όπως η ενέργεια και η τεχνολογία που είναι αναπτυξιακοί».

Σε τι κατάσταση είναι τώρα η ευρωζώνη;
«Η Γερμανία και η Γαλλία πλέον καταλαβαίνουν ότι χωρίς περισσότερη πολιτική ενοποίηση το ευρώ δεν θα επιβιώσει. Αποφύγαμε τώρα τα χειρότερα, αλλά αυτή δεν είναι μια ισορροπία που μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Ή αποφασίζεις ότι διατηρείς μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς το ευρώ, όπως θα ήθελε η Βρετανία, ή προχωρείς προς την πολιτική ενοποίηση. Δεν υπάρχει μισή λύση. Η Γερμανία επιμένει - και έχει δίκιο -σε μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση. Το επόμενο βήμα μετά την ενιαία επιτήρηση θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική και τους προϋπολογισμούς των χωρών».

Η στάση της Γερμανίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει βλάψει την ευρωπαϊκή υπόθεση;
«Η Γερμανία στην αρχή ήταν θυμωμένη με την Ελλάδα. Αισθανόταν ότι η κατάσταση ήταν σαν τον μύθο του Ντε Λαφοντέν, με το τζιτζίκι και το μυρμήγκι, όπου ο ένας δούλευε ενώ ο άλλος χόρευε. Ηθελαν να τιμωρηθεί η Ελλάδα και αυτό καθυστέρησε αρκετά τα πράγματα. Οι Γερμανοί όμως θέλουν την ενοποίηση και θέλουν να επιβραβεύσουν την καλή συμπεριφορά, όπως αυτή της Ιταλίας. Επιβλήθηκαν υπερβολικά αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα αυτά τα δύο χρόνια και αυτό ήταν και από τη μεριά της Γαλλίας. Τώρα όμως πάμε σε πιο λογική, εποικοδομητική κατεύθυνση, και νομίζω ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν με τον Σαμαρά και να του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, αν δουν ότι είναι σοβαρός».

Οι διαφορές Γαλλίας - Γερμανίας είναι ιδεολογικές, μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών, ή εθνικές;
«Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ο Σαρκοζί ήθελε να παρουσιάζει τον Ολάντ ως σοσιαλιστή παλαιάς κοπής. Ο Ολάντ, από την άλλη, δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι αυτά που έκανε ο Σαρκοζί ήταν σωστά και υπερέβαλλε μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση. Εγώ ήξερα ότι δεν εννοούσε την πλήρη αναδιαπραγμάτευση αλλά τη συμπλήρωση της συνθήκης με ένα πακέτο ανάπτυξης. Πριν από τις εκλογές όμως υπάρχει πάντα αυτή η έντονη πόλωση. Γι' αυτό και οι Γερμανοί αισθάνονταν ότι δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του. Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ τα συμφωνούσαν μεταξύ τους και μετά ουσιαστικά τα επέβαλλαν στις άλλες χώρες. Ο Ολάντ ήθελε τον διάλογο με τις χώρες, να είναι ο ενδιάμεσος ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο. Είναι θέμα πολιτικού ύφους και όχι ιδεολογίας. Η Γερμανία επιμένει σε περισσότερο έλεγχο και η Γαλλία θέλει αυτός ο έλεγχος να συνοδεύεται από περισσότερη αλληλεγγύη. Δεν βλέπω τις θέσεις τους να είναι τόσο διαφορετικές».

Ευρωομόλογα θα υπάρξουν ποτέ;
«Οταν υπάρξει πολιτική ένωση, θα υπάρξουν και ευρωομόλογα. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο στόχος, αλλιώς πώς θα συμφωνήσουν οι λαοί σε περισσότερη ένωση; Πρέπει να υπάρχει ένα καρότο, όπως είναι και το ευρώ. Η ΕΕ ως ενιαία οντότητα έχει λιγότερο χρέος από την Αμερική ή την Ιαπωνία, οπότε έχει μεγαλύτερη δυνατότητα δανεισμού που μπορεί να κατευθύνει προς την ανάπτυξη. Οταν υπάρξει η τραπεζική ένωση με την επιτροπή που θα εγκρίνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, θα μπορέσει να υπάρξουν και τα ευρωομόλογα, αλλά το τοποθετώ χρονικά σε μία δεκαετία και όχι σε δύο-τρία χρόνια».

Ποια είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση για την έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση;
«Πιστεύω στο τρίγωνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη κάνει τις προσπάθειες πειθαρχίας περισσότερο αποδεκτές από τον λαό. Οταν έχεις πειθαρχία, μπορείς να έχεις και ανάπτυξη, όπως ξέρουν καλά στη Σκανδιναβία. Αν, π.χ., στην Ιταλία δεν έκαναν τίποτε για να φορολογήσουν τους πλούσιους, θα ήταν δύσκολο να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις και να δεχθεί ο λαός τις αλλαγές. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι, επειδή το φορολογικό δεν είναι όπως πρέπει, δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ετσι, π.χ., οι δημόσιοι υπάλληλοι νιώθουν ότι πληρώνουν για όλους τους άλλους. Τότε διατρέχει η κοινωνία τον κίνδυνο ενδυνάμωσης των ακραίων κινημάτων όπως βλέπετε στη χώρα σας».

Ποιους στρατηγικούς στόχους προτείνετε στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες;
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί για να κερδίσει περισσότερο χρόνο. Αλλά θα πρέπει να δείξετε ότι είστε έτοιμοι να εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις. Ενα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φορολογήσετε την περιουσία. Εχει γίνει αλλού. Το θέμα είναι ότι με ένα αδύναμο κράτος δεν είσαι σίγουρος πως αυτός που θα στείλεις για να συλλέξει τον φόρο δεν θα δωροδοκηθεί. Δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, αν μπορεί να σας βοηθήσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ με τεχνογνωσία. Βέβαια θα πρέπει να συνοδευθεί και από αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ώστε τέτοιες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται γρήγορα».

Τι πιστεύει ένας σοσιαλιστής
«Ηθελα να προτείνω έναν νέο Τρίτο Δρόμο»


Στο βιβλίο σας ουσιαστικά προτείνετε ένα νέο μοντέλο σοσιαλδημοκρατίας. Σε τι πιστεύει σήμερα ένας σοσιαλιστής;
«Ηθελα να προτείνω έναν νέο Τρίτο Δρόμο. Ο Τόνι Μπλερ στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταλάβει ότι το παλαιό κράτος πρόνοιας δεν μπορούσε να συνεχιστεί και ήθελε μια κοινωνία όπου το κράτος θα έπαιζε άλλον ρόλο. Αμέλησε όμως τον παράγοντα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν έκαναν σημαντικές φορολογικές αλλαγές στη Βρετανία του Μπλερ για να μειώσουν την ανισότητα. Καταλαβαίνω ότι ο Μπλερ δεν ήθελε να γυρίσει στα χρόνια πριν από τη Θάτσερ, όταν τα συνδικάτα είχαν τη δύναμη να παραλύσουν τη χώρα. Από την άλλη όμως, στη Σκανδιναβία και στη Γερμανία έχουν υψηλό επίπεδο κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, πράγμα που τους επιτρέπει να έχουν πολλή ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επίσης δεν προώθησε το κράτος ως στρατηγικό επενδυτή. Δεν μπορείς να έχεις καθαρές κεϊνσιανές πολιτικές πλέον, δεν μπορείς να φορολογείς και να ξοδεύεις χωρίς προτεραιότητες. Για να μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί την Παιδεία και την Υγεία, θα πρέπει να έχει ισορροπημένο προϋπολογισμό. Επειδή μια καινοτόμος αγορά εργασίας έχει και μεγαλύτερη κινητικότητα, το κράτος θα πρέπει να διευκολύνει τη μετάβαση από τη μία δουλειά στην άλλη με εκπαίδευση. Οταν το κράτος είναι στρατηγικό και επιλέγει τις επενδύσεις του, θα πρέπει να ελέγχεται. Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν ανεξάρτητα media και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αλλιώς η επιλογή των επενδύσεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφθοράς και πίεσης των λόμπι. Οταν ζεις σε μια κοινωνία καινοτομίας και κινητικότητας, χρειάζεσαι ένα στρατηγικό κράτος. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μινιμαλιστικό κράτος του Κάμερον, το οποίο δεν κάνει επενδύσεις και απλώς επιβάλλει τον νόμο και την τάξη».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τζίτζικας και μέρμηγκας | 06/08/2012 13:16
  Ο μύθος του τζίτζικα και του μέρμηγκα είναι Αισώπειος μύθος. Ο καθηγητής δεν το ξέρει αυτό όταν λέει ότι είναι μύθος ... "του Ντε Λαφονταίν" (!) ; Γεμίσαμε σοφούς χωρίς σοφία. Και ο δημοσιογράφος δεν το ήξερε να του το πεί;
  Σφήκα
  απάντηση131
   
   
  φορολογηστεεεεεεεεεε | 06/08/2012 12:33
  Λιγοτεροι φοροι, δε γινετε? Φορολογειτε το εισοδημα οχι η περιουσια. Καθηγητης ναι... αλλα ειδες τι κανουν τα κομπλεξ?
  kazabooboo
  απάντηση53
   
   
   
  Αμαν πια με την κοινωνικη δικαιοσυνη | 06/08/2012 09:28
  Συμφωνω-Γιατι να πληρωνουμε εμεις οι πλουσιοι ΄φορους? Δεν καταλαβαινουν οτι αν μας πιεσουν ππολυ θα τα παρουμε και θα φυγουμε? Καλη ειναι η πατριδα και τα λοιπα αλλα το κερδος ειναι πιο σημαντικο απο αυτες τις παρωχημενες αξιες... Το κέρδος ειναι η κινητηρια δυναμη - τα υπολοιπα ειναι ... Κι ας αφησουν αυτες τις σαχλαμαρες περι κοινωνικης δικαοσυνης - αρκετα. Γιατι ειναι η φυση δικαιη? Οι ισχυροί επιβιωνουν και οι αδυνατοι εξαφανιζονται - ειναι η φύση άδκιη? Ο πιο ικανος μαζευει περισσοτερο πλουτο για τον ευατο του και τα παιδια του. Και οχι για τα παιδια των αλλων - Γιατι να πληρωνω τα νοσοκομεια και συνταξεις των φτωχων? Αν δεν μπορεις να πληρωσεις το γιατρο ας προσεχες τον ευατο σου.
  Giorgos B.
  απάντηση620
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πιπέρι στο στόμα του | 06/08/2012 07:32
  Μα είναι να συζητάς για τέτοια θέματα ταμπού με τους Ελληνες; Οταν το θέμα φθάνει στον πυρήνα της ουσίας αρχίζουν τα σκουξίματα. Είναι κοινό μυστικό σε όλους τους αστούς ότι η φοροδιαφυγή και το καλοβόλεμα δεν παζαρεύονται. Η κατοχή γης η οποία απαρτίζεται σε πάμπολλες περιπτώσεις και από καταπατηθέντες γαίες αποτελεί για τον νεοέλληνα σύμβολο ισχύος. Προσοχή δεν εννοείται η κατοχή της οικογενειακής εστίας, εννοείται η κατοχή φαραωνικών διαστάσεων οικιών, οικοπέδων και άλλων οικιών και άλλων οικοπέδων και διαμερισμάτων και δώστου άλλων εξοχικών και πολυκατοικιών και βάλε και βάλε. Ολοι αυτοί κατέχοντας ζωτικό χώρο για την πάρτη τους θα τους αφήσουμε να κάθονται έτσι; Πως το βλέπουμε αυτό;
  Grecolex
  απάντηση81
   
   
  φορολογείστε την περιουσία επειδή απέτυχε η φορολογία εισοδήματος; | 05/08/2012 23:38
  Δηλαδή, δεν πειράζει που αποτύχατε να φορολογήσετε τα εισοδήματα, και που θα εξακολουθήσετε να αποτυγχάνετε. Δεν έχουν σημασία τα εισοδήματα. Το ψωμί είναι στην περιουσία, και μέλιστα σε αυτήν που βρίσκεται ακόμα μέσα στην χώρα, γιατί έχει αποκτηθεί μέσω φοροδιαφυγής. Ό,τι να 'ναι...
  μαραδόνα
  απάντηση41
   
   
   
  Σιγά τον οικονομολόγο... | 05/08/2012 13:55
  τι πάει να πει φορολογείστε τους πλουσίους; έτσι γίνομαι οικονομολόγος και εγώ! Αν είσαι μάγκας κύριε, φτιάξε την οικονομία δίχως να φορολογήσεις τους πλούσιους, οι φόροι των φτωχών είναι αρκετοί. Αυτό μας έλειπε τώρα να πληρώνουμε και φόρους επειδή το ζήτησε ένας τυχάρπαστος που το παίζει καθηγητής. Εξ άλλου εκεί που έχω τα λεφτά μου, αν τα βρείτε φορολογείστε τα.
  οικονομολόγοι τσ τς
  απάντηση1350
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Προτασεις για την εξοδο απο την κριση | 05/08/2012 09:41
  Φορολογειστε τη περιουσια (ακινητη) γιατι εκει εχει επενδυσει ενα σημαντικο μερος του κοσμου. Ακομα αυξηστε τη συμμετοχη στη νοσηλεια και ενγενει στην περιθαλψη (50 %-ετσι θα ξαναπαρετε στο τελος του κυκλου οτι λεφτα καταφεραν και εβαλαν στην μπαντα) και ιδιωτικοποιειστε την παιδεια, ιδιαιτερα την ανωτατη (δεν χρειαζονται μορφωμενοι που ειναι προβλημα και για να να δουλεψουν και στις υποδεεστερες εργασιες). Με αυτο τον τροπο θα ξαναμαζευτει το χρημα απο το συστημα και ετσι δεν θα αποτελεσει κεφαλαιο για τους νεοτερους που θα πρεπει να αρχισουν απο το μηδεν και χρεωμενοι. Ετσι οι νεοτεροι θαποφυγουν να παντρευτουν και να αναπαρχθουν, οποτε λυνεται και το προβλημα του υπερπληθυσμου.ΕΞΥΠΝΟ ε??
  AZ
  απάντηση328
   
-