Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης με αντικείμενο το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις «διευκρινιστικού χαρακτήρα» των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεων της χώρας με τους θεσμικούς εταίρους.

«Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους. Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο» αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας έγινε για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δις -από τα οποία περισσότερα από 6 δις αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων- είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε (α) Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά (β) Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως τα 11,5 δις. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%).

Τα μέτρα των 11,5 δις, κατά το ΠΑΣΟΚ, εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».