Με πιο λιτές -περισσότερο συγκρατημένες και λιγότερο «ανοιχτής διάθεσης» – διατυπώσεις, σε σχέση με άλλες, ύστερα από αντίστοιχες συναντήσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης επέλεξε, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, να προβάλει διττά τις περίπλοκες ατραπούς στις οποίες έχει εισέλθει η χώρα.

Ο κ. Κουβέλης θέλησε να προσδώσει βαρύτητα στις δυσκολίες που υπάρχουν, προσδιορίζοντας ως «μεγάλα» και «ακανθώδη» τα προβλήματα της χώρας που απορρέουν από τις δανειακές δεσμεύσεις και εκ παραλλήλου από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία η οποία υποφέρει.
Η αγωνία της ΔΗΜΑΡ για την πορεία του κυβερνητικού έργου παραμένει και επιτείνεται από το άγχος να βρεθεί να …τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του ηγετικού επιτελείου της ΔΗΜΑΡ διέρρεαν ότι ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ενόχλησή του για τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός στην υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας.
Έτσι κι αλλιώς και σε εσωκομματικό πεδίο υπάρχουν αντιδράσεις για την μεταβίβαση του «υγιούς τμήματος» της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, «αυτή αποφασίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος» σημείωναν από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, που πλέον δίνει έμφαση στο ότι, με αυτό το δεδομένο, θα πρέπει μεταξύ άλλων να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθούν οι αγροτικές γαίες.
Πάντως, σύμφωνα με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Κουβέλης συνοψίζεται στη φράση ότι «εκτός από την Τρόικα υπάρχει και η κοινωνία». Κατά τη συζήτηση που είχε με τους άλλους αρχηγούς προέταξε όχι μόνο την ανάγκη να ασκηθούν πολιτικές προοδευτικής μεταρρύθμισης με ίση κατανομή των βαρών αλλά και να γίνει ταχύτατα η επεξεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις «με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», οι συγχωνεύσεις οργανισμών τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των μεταρρυθμίσεων που, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν. Παράλληλα όμως η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι με δεδομένη την ύφεση και την ανάγκη να αντιμετωπισθεί συγκροτημένα, πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ, πέραν της Τρόικας.
Γι αυτό άλλωστε επέμεινε και στις δηλώσεις του κατά την έξοδο από το Μαξίμου στην ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσει η ΔΗΜΑΡ και το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής .

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ο κ. Κουβέλης έκανε την εξής δήλωση: «Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και είναι και ακανθώδη. Για αυτά τα προβλήματα συζητήσαμε και βεβαίως και για το σχεδιασμό αναφορικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων που συνιστούν τις υποχρεώσεις της χώρας.Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για το στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων».
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ζήτησε παράταση για τα μέτρα απάντησε ότι «δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές , δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ο συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτών των δυο ζητημάτων».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει αδιέξοδο στις συζητήσεις σημείωσε: «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στους δυο προηγούμενους άξονες για τους οποίους σας μίλησα».
Όσον αφορά στο ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής τόνισε ότι «σας μίλησα για την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού βεβαίως είναι και η επιμήκυνση και όπως μάλιστα την έχουμε συμφωνήσει με την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».