Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε καταρχήν συμφωνία σε ό,τι αφορά το πακέτο ισοδύναμων μέτρων.

Τις προτάσεις παρέλαβαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να τις μελετήσουν και να επανέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρώτος που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, είπε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μέτρων.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κουβέλη , μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η εξής: «Δεν έχουμε τελειώσει, συνεχίζεται η αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει.

Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες.

Διεκδικούμε αναμφισβήτητα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο μείζον πολιτικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης».

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και των δημοσιογράφων:

Το κλίμα ήταν καλό;

«Ήταν κλίμα συνεργασίας».

Θα γίνουν οριζόντιες περικοπές;

«Σας είπα λίγο πριν, ότι επιδιώκουμε να έχουμε παρεμβάσεις δίκαιες, για να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα και ταυτόχρονα να δούμε την κοινωνία – και την βλέπουμε – η οποία σήμερα είναι τεμαχισμένη. Οι οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Όλοι θέλουν να συμβάλουν και όλοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές που δεν θα φέρουν επιπλέον ύφεση» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου επικαιροποιημένου προγράμματος μέχρι το 2016, ώστε να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ.

«Απαιτείται να αλλάξει το κλίμα διεθνως. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια διαρκής αμφισβήτηση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» είπε.

Μάλιστα σε όσους μιλούν για τη «θυσία» της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η θυσία της Ελλάδας θα προκαλέσει την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι ποντάρει στην αποτυχία της χώρας και την κάλεσε να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων που, όπως αναφέρει, «απεργάζονται τα νέα μέτρα κοινωνικού σφαγιασμού και ισοπέδωσης».

«Όλα όσα με ψεύτικες διακηρύξεις προθέσεων απέρριπταν προεκλογικά, τώρα αποτελούν τη συνισταμένη της κυβέρνησης. Η συμφωνία τους στα νέα μνημονιακά μέτρα είναι συμφωνία στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στη διάλυση της παιδείας, της υγείας, των δημόσιων αγαθών» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Ο στόχος περί «επιμήκυνσης» της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι συνώνυμος με την επιμήκυνση της λιτότητας, η «επαναδιαπραγμάτευση» και τα «ισοδύναμα μέτρα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά λέξεις κενές περιεχομένου, τις οποίες οι κυβερνητικοί εταίροι αναμασούν υποκριτικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιέξοδη πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και χαρακτηρίζει τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη «εκτελεστικούς λογιστές».

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, αναφέρει: «Αποδεικνύεται ότι όλα αυτά τα μεγάλα λόγια για αναδιαπραγμάτευση και για διεκδίκηση μέσα στην ΕΕ δε χωράνε» και τονίζει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει για κανένα μέτρο σε βάρος του λαού.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη συνάντηση των τριών αρχηγών

«Ως εκτελεστικοί λογιστές, αφού προηγουμένως είχαν πάρει την έγκριση της τρόικας, οι τρεις μνημονιακοί ηγέτες απεργάζονται τα νέα μέτρα κοινωνικού σφαγιασμού και ισοπέδωσης.

Όλα όσα με ψεύτικες διακηρύξεις προθέσεων απέρριπταν προεκλογικά, τώρα αποτελούν τη συνισταμένη της κυβέρνησης.Η συμφωνία τους στα νέα μνημονιακά μέτρα είναι συμφωνία στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στη διάλυση της παιδείας, της υγείας, των δημόσιων αγαθών. Ο στόχος περί «επιμήκυνσης» της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι συνώνυμος με την επιμήκυνση της λιτότητας, η «επαναδιαπραγμάτευση» και τα «ισοδύναμα μέτρα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά λέξεις κενές περιεχομένου, τις οποίες οι κυβερνητικοί εταίροι αναμασούν υποκριτικά.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ είναι υπόλογοι προς τον ελληνικό λαό για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής που έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημοσίων αγαθών, αποτελούν βασικούς άξονες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Διαβάστε τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου