Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στη Γερμανία και κυρίως στο Σοσιλαδημοκρατiκό Κόμμα SPD και στους Πράσινους τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας κ. Φιλίπ Ρέσλερ για τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Βουλευτές του SPD, επέμειναν και σήμερα και ζήτησαν ευθέως από την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την παραίτηση του κ. Ρέσλερ, ενώ το κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας «βλάπτει την εικόνα της Γερμανίας ως αξιόπιστου συμμάχου στην Ευρώπη» και έκαναν λόγο για «αφελείς δηλώσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού και ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν και την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είπε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο (και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του) «θα μείνουμε στο ευρώ δεν θα τους περάσει». Κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δηλώσεις Ρέσλερ να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο.

Σχεδόν αμέσως ο κ. Ρέσλερ την Τετάρτη το πρωί απάντησε εμέσως πλην σαφώς στις επικρίσεις που είχε από την Ελλάδα αλλά και από τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες: «Οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Πάντα λέγαμε ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες»

Οι δηλώσεις Ρέσλερ βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συζήτησης που είχαν κατά τη διάρκεια φιλικού δείπνου οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Ι. Στουρνάρας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες ειπώθηκαν ότι οι δηλώσεις και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς.