Έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη, εξέφρασε στην εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΠαΣοΚ, ο κ.Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επισήμανε ότι από αφότου η Ισπανία και η Ιταλία έπεσαν στο φαύλο κύκλο έχασε τη δυναμική της η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, κάτι που γίνεται συνεχώς από το 2008.

Ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση και η εκκρεμότητα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η οποία όπως είπε, εξουδετερώνει και υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας. Η μεγάλη ύφεση δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο αλλά και οι εταίροι δεν πρέπει να ξεχνούν την κατάσταση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Συζητεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και της δανειακής σύμβασης και ζητεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του προγράμματος. Αυτό απαιτεί έντιμο και καθαρό λόγο από κράτη και θεσμούς, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα ότι η χώρα χρειάζεται ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016, ώστε να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 και να σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε στη χώρα αν η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης ήταν διαφορετική και άλλες δυνάμεις είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Η αντιπολίτευση τηρεί ανεύθυνη
στάση. Επενδύει στο αδιέξοδο και προσπαθεί να προκαλέσει το αδιέξοδο
», είπε χωρίς να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι η αντιπολίτευση επενδύει στη βλάβη της χώρας, πράγμα πρωτοφανές σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου απέναντι στην κυβέρνηση στην οποία το ΠαΣοΚ συμμετέχει ως ένας από τους τρεις εταίρους. «Το ΠαΣοΚ στηρίζει την κυβέρνηση», είπε, η οποία πρέπει να είναι μακράς πνοής, τετραετίας. «Μεταφέρουμε στην κυβέρνηση την εμπειρία μας και το δίκτυο των επαφών μας. Δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Περιμένουμε όμως αποτελέσματα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ανασύσταση του ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος του κόμματος επισήμανε ότι η κρίση θα καθορίσει την ταυτότητα όλου του πολιτικού φάσματος. «Η νέα φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ θα αναδειχθεί από τη διαχείριση της κρίσης από δω και εμπρός», τόνισε. Το ΠαΣοΚ, είπε, μπορεί να είναι ένα μαζικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, χωρίς τα προβλήματα της κυβερνησιμότητας.

Αποδιοπομπαίος τράγος η Ελλάδα

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ΕΕ επανέλαβε στη δευτερολογία του ο κ. Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία ενδέχεται να έχει παρενέργειες για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξέφρασε το φόβο μήπως η Ελλάδα μετατραπεί σε θύμα και εξωθηθεί εκτός ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η δημοσιονομική ενοποίηση στην ευρωζώνη.

Εκτίμησε επίσης ότι από την μέχρι τώρα αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και από τις αντιθέσεις Βορρά και Νότου, δεν έχει διαφανεί μια πρόταση η οποία να οδηγεί σε λύση, γεγονός που προκαλεί πρόσθετες δυσκολίες.

Κατά τα άλλα ο κ. Βενιζέλος, επέμεινε πολύ στην προετοιμασία για την έναρξη του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους και τις κεντροαριστερές κινήσεις, ενώ ζήτησε να ετοιμαστεί ένα ερωτηματολόγιο με τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου μέσα από τις απαντήσεις να διαμορφωθούν οι βασικοί άξονες για τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο του κόμματος. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα αποσταλεί καταρχάς στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι τοποθετήσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, σε μια συνεδρίαση η οποία διήρκεσε πέντε ώρες, κινήθηκαν τόσο στα ευρωπαϊκά θέματα (ο κ. Μ. Ανδρουλάκης έκανε μια ανάλυση για το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας) όσο και στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ ενόψει της διαδικασίας ανασύστασης. Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του για πιο ουσιαστική συμμετοχή των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση, σε ρόλους αντιπροέδρων, και εκτίμησε ότι η ανάγκη για κάτι τέτοιο θα έχει προκύψει έως τον Οκτώβριο.

Ο κ. Βενιζέλος, διευκρίνισε ότι κατά την άποψη του το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να εμπλακεί στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, αλλά να έχει μια στρατηγική θεώρηση των εξελίξεων.

Σχετικά με τη διαδικασία ανασυγκρότησης οι κ.κ. Γ. Παναναγιωτακόπουλος και Κ. Πανταζής,υποστήριξαν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη του κόμματος που ήταν εκλεγμένα μέλη στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο και υποψήφιοι βουλευτές στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η κυρία Συλβάνα Ράπτη εξέφρασε την άποψη ότι το ΠαΣοΚ πληρώνει τη «διάψευση των ψευδαισθήσεων» και ότι θα πρέπει να ακολουθεί τη γραμμή της αλήθειας και της ειλικρίνειας στον πολιτικό του λόγο. Με αυτή τη θέση συμφώνησε και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ο οποίος είπε επιπλέον ότι πρέπει να τίθενται υψηλοί στόχοι,οράματα και προοπτική.

Η κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως το κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με το λαό έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα και πρέπει να ιδωθεί από την αρχή. «Η ιδεολογικοποίηση του μνημονίου οδήγησε σε θολό στίγμα του ΠαΣοΚ και στην μετάλλαξη του DNA μας», είπε και πρότεινε να αναλάβει το ΠαΣοΚ πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει συζήτηση για το πώς το ΠαΣοΚ μπορεί να συνδιαμορφώσει τις ευρωπαϊκές
εξελίξεις με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τις χώρες του Νότου.

Η αλλαγή και η ανασύσταση ποτέ δεν γίνεται από τα πάνω, αλλά θα πρέπει να κινητοποιηθεί η βάση, υποστήριξε ο κ. Ευ. Αργύρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΠαΣοΚ έχει κάνει ήδη διεξοδική αυτοκριτική και πως δεν χρειάζεται άλλο «αυτομαστίγωμα».

Προβληματισμό για το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εξέφρασε ο Πάνος Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι πρέπει να δώσει απαντήσεις για την έξοδο από την κρίση και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προσδιοριστεί τι κράτος επιθυμούμε. Εκτενή ανάλυση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη Μέση Ανατολή προχώρησε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι πάντα έκαναν διανομή πλούτου, ενώ τώρα πρέπει να κάνουν διανομή βαρών.

Ο κ. Π. Κουκουλόπολος αναφέρθηκε στην ανάληψη πέντε πρωτοβουλιών για την έντονη παρουσία του ΠαΣοΚ στην Ευρώπη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, την ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα, μεταξύ άλλων, ρευστότητας και κοινωνικής πρόνοιας και την ανάπτυξη κινήματος αποδείξεων, έστω και εάν δεν υπάρχει κίνητρο.