Ενα γεωπολιτικό θρίλερ, που έχει πάντως σχέση και με μυστικές υπηρεσίες ακόμη και πέραν του Ατλαντικού, έχει αγγίξει η ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου αλλά και την αποκαλυπτική απολογία του Νικολάου Ζήγρα. Τα πρόσωπα, που αποκάλυψε ή φώτισε τον ρόλο τους ο άλλοτε κολλητός και ξάδελφος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι όλα – πλην του κύπριου υπουργού Ντίνου Μηχαηλίδη – κατηγορούμενα στις δικογραφίες της προμήθειας των υποβρυχίων αλλά και των TOR Μ-1. Σύντομα θα κληθούν από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή να απολογηθούν και αν δεν δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις θα οδηγηθούν και αυτά στις φυλακές.
Η αλυσίδα των προμηθειών
Το αβγό του φιδιού στις μεγάλες υποθέσεις προμηθειών των εξοπλιστικών, όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι σίγουρα η παραγγελία στην Κύπρο των πυραύλων S300, oι οποίοι έσπαζαν τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, την αλυσίδα παραγγελιών από χώρες του ΝΑΤΟ. Η αλήθεια είναι ότι η παραγγελία των TOR M-1, επίσης από ρωσική βιομηχανία, όπως αναδεικνύεται και από τη δικογραφία στην Ελλάδα, «βόλεψε» την ανταλλαγή τους με τους πυραύλους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη – αντί για την Κύπρο – όταν η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι αυτό θα ήταν «casus belli». Το πρόσωπο που εμφανίζεται να μεσολαβεί και για την παραγγελία των πυραύλων S300 αλλά και για τα αντισταθμιστικά των TOR M-1 είναι ο Σύρος Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, μονίμως εγκατεστημένος στην Εγκωμη της Κύπρου σήμερα. Είναι κατηγορούμενος από την ελληνική δικογραφία για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά εδώ και έξι χρόνια, που έχει προκύψει η σε βάρος του δίωξη, δεν έχει κληθεί να απολογηθεί…
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται από την ελληνική Δικαιοσύνη για παραγεγραμμένη δωροδοκία από την προμήθεια των TOR, αλλά ο μεσάζων σε αυτή την πράξη δεν έχει ακόμα δώσει εξηγήσεις στους έλληνες ανακριτές. Ο κ. Ζήγρας τον εμφανίζει ως φυσικό αυτουργό του κυκλώματος της μίζας αναφέροντας ότι έδινε μετρητά και επιταγές στον Κύπριο Μηχαηλίδη και ότι όλα αυτά κατέληγαν στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο… Ερωτήματα γεννώνται στους ανακριτές για το αντικείμενο για το οποίο πληρωνόταν ο Ακης από τον Μιχαηλίδη, σύμφωνα με την εκδοχή Ζήγρα. Φαίνεται ότι ο Σύρος εμπλέκεται και σε άλλες παραγγελίες στη χώρα μας.
Αυτοί που δεν κλήθηκαν
Ο κ. Ζαγιάτ εξάλλου από τα εισαγγελικά πορίσματα και τα ευρήματα της δικογραφίας εμφανίζεται να καταθέτει 16 εκατ. ελβετικά φράγκα στην υπεράκτια BLUE BELL και στον λογαριασμό της στην Ελβετία, ενώ επιταγές άλλων 16 εκατ. ελβετικών φράγκων κατατίθενται σε άλλη υπεράκτια, την Ρ& Α Investments, η οποία επίσης είχε διαχειριστή τον Ν. Ζήγρα και εκείνος την απέδιδε ιδιοκτησιακά στον πρώην υπουργό! Ο σύρος έμπορος, γνωστός ως fatman, ήταν επίσης μέλος τριών υπεράκτιων με την επωνυμία Drumillan, οι οποίες από ρωσική δικογραφία φέρονται να έχουν διακινήσει μίζες ύψους τουλάχιστον 25 εκατ. δολαρίων! Φυσικά τα αντισταθμιστικά που είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν δεν τα έφτιαξαν στη χώρα μας ποτέ! Ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ εμφανίζεται να εμπλέκεται και σε άλλο σκάνδαλο δωροδοκίας στις ΗΠΑ, το σκάνδαλο ΝΕΥ για το οποίο, ενώ κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε αμερικανός γερουσιαστής, εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε στις αμερικανικές Αρχές! Και η ελληνική Βουλή δεν μπόρεσε το 2004 να τον καλέσει και να καταθέσει ως μάρτυρας! Εμείς τον εντοπίσαμε πριν από δύο μήνες, μιλήσαμε και μας είπε ότι «δεν γνωρίζει τον Ακη».
Για ένα άλλον κατηγορούμενο σε ελληνική δικογραφία κάνει επίσης λόγο ο ξάδελφος Ν. Ζήγρας, τον Βλάση Καμπούρογλου, επίσης μέλος του ΔΣ της Drumillan. Κατηγορείται και αυτός για δωροδοκία στο σκάνδαλο των TOR, αλλά δεν έχει ακόμα κληθεί να απολογηθεί.
Σχέσεις εξάρτησης
Σύντομα αναμένεται να «ανοίξουν» κι άλλα στόματα

Σύντομα «ανοίγουν» και άλλα στόματα, όπως διαφαίνεται, που θα αποκαλύψουν και άλλα στοιχεία της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο προφυλακισμένος, βασικός μέτοχος της εταιρείας ARCON, Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος έκανε τις επισκευές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά στη συνέχεια εργαζόταν και σε άλλες δύο δουλειές αποκλειστικά για τον Α. Τσοχατζόπουλο. Παρ’ ότι ο Ν. Ζήγρας γνώρισε στον Ακη τον Οικονομίδη, εκείνοι απέκτησαν στη συνέχεια κολλητή σχέση…
Ο πρώην γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, στενός φίλος και κολλητός του Ακη, εμφανίζεται επίσης ως ο άνθρωπος που μετέφερε βαλίτσες με μίζες και μετρητά. Ενώ εμπλέκεται με μαρτυρίες και διώκεται, ακόμη δεν έχει κληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Εμφανίζεται ως εκείνος που επένδυε τα «μαύρα» με τη βοήθεια του πεθερού του, που ήταν χρηματιστής. Σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα είναι και ο φυσικός αλλά και ο ηθικός αυτουργός της μίζας, αλλά εν μέρει και ο αποδέκτης. Ο ξάδελφος υποστηρίζει ότι είναι το πρόσωπο που υπεξαίρεσε τη… μίζα από τον πρώην υπουργό και είναι αυτός ο «Βοσκός», από τον οποίο ζητεί το 1 εκατ. ευρώ ο Ακης. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν σχετικά ευρήματα στη δικογραφία. Είναι πάντως το πρόσωπο το οποίο υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια τω υποβρυχίων, είναι κατηγορούμενος και για τα υποβρύχια και για τα TOR και σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί και αυτός στον κ. Μαλλή.
Η οικογένεια Μελά (Οράτιος και Κύρος) εμφανίζεται να είναι ειδική στο άνοιγμα λογαριασμών υπεράκτιων. Σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα μίζα 2.960.000 ελβετικών φράγκων παραδόθηκε στον Τσοχατζόπουλο μέσω δύο λογαριασμών στην Ελβετία, που είχε δώσει ο Κύρος Μελάς. Ο Μελάς είχε βοηθήσει και στη σύσταση της BLUEBELL, της υπεράκτιας που δέχτηκε μίζες και από τα δύο σκάνδαλα σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Το ποσό φέρεται να το κατέθεσε ο Ι. Μπέλτσιος, επίσης κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ο οποίος επίσης αρνείται την εμπλοκή του. Από τον Ν. Ζήγρα εμφανίζεται ως πρόσωπο που μετά το 2002 διακινούσε εκείνος μίζες και μετέφερε στον Ακη σε τσάντες μεγάλα χρηματικά ποσά.
Βιβλιοπωλεία και χρυσά διαζύγια
Επενδύσεις σε βιβλιοπωλεία αλλά και χρυσά διαζύγια φαίνεται να υπάρχουν στην υπόθεση. Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών είναι και η πρώην σύζυγος του Ακη, Γκούντρουν, η οποία φέρεται να εισέπραξε «μαύρα» 500.000 ευρώ για να δώσει το διαζύγιο και εκείνος να παντρευτεί στη συνέχεια τη Βίκυ Σταμάτη. Η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, εμφανίζεται επίσης να εισπράττει ποσά για την εταιρεία της, αλλά και για το σπίτι της στη Δεινοκράτους. Είναι κατηγορουμένη και προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος…
Τέλος, εκτός κατηγορητηρίου και δικογραφίας βρισκόταν μέχρι πρότινος ο Ν. Καρατζάς, ο οποίος πούλησε στον Ακη και αγόρασε στη συνέχεια το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, το οποίο επίσης φέρεται να ανήκε ιδιοκτησιακά στον πρώην υπουργό. Και όμως στο αρχείο Ακη υπάρχουν ακόμη και τα πωλητήρια, αλλά και τα πρακτικά της συγκεκριμένης εταιρείας!
Οι προφυλακισμένοι Ν. Ζήγρας και Γ. Σαχπατζίδης εμφανίζονται ως οι διαχειριστές των τεσσάρων υπεράκτιων, οι οποίες αποδίδονται στον Ακη. Ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη αλλά και ο ξάδελφος είναι και εκείνοι που αγοραπωλούσαν και ακίνητα, μέσω υπεράκτιων…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ