Αποφασισμένος να συγκρουστεί σε κοινωνικό πεδίο με όσοι θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια στις κυβερνητικές αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.

Η προσωπική του παρέμβαση το πρωί της Παρασκευής και οι εντολές που έδωσε στους συναρμόδιους υπουργούς για να ανοίξει το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, είναι ενδεικτική των προθέσεών του για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα που προμηνύεται ιδιαίτερα θερμό.

Η φράση που του αποδίδεται «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και πρέπει η κυβέρνηση να το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο» αποτυπώνει ανάγλυφα την αντίληψη του κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Η κίνηση να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με τη συνδρομή των ΜΑΤ αποτελεί μήνυμα πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς που πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την σύγκρουση με όποιον αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακών κανόνων και από το πρωθυπουργικό γραφείο προτάσσουν την επιθετική στρατηγική, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση μέτρων που θα στείλουν και μήνυμα στους πιστωτές ότι «κάτι αλλάζει στην Ελλάδα».

Η επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας στη Χαλυβουργία με τη συμπλήρωση ενός μήνα στο κυβερνητικό τιμόνι από τον κ. Σαμαρά, αναδεικνύει τη διαφορετική φιλοσοφία του Πρωθυπουργού για το επίπεδο και την ποιότητα της σύγκρουσης στο κοινωνικό πεδίο.

Οι επόμενοι μήνες προβλέπεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για την κυβέρνηση που έχει ως ύψιστη προτεραιότητα να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, έχοντας απέναντί της το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, αλλά και τους συνδικαλιστές, ακόμα και «γαλάζιους».

Η ενέργεια του Πρωθυπουργού είχε πολλούς αποδέκτες και κυρίως τα συνδικάτα, ενώ το βασικό ερώτημα είναι εάν θα πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία με βάσει και τις μετρήσεις έχει τη στήριξη της κοινής γνώμης να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Όμως υπάρχει και το ζήτημα ότι θα πρέπει να συγκρουστεί σε πεδία, όπου δεν έχει ιδιαίτερη συνδικαλιστική παρουσία και υπάρχει η πολιτική ηγεμονία της Αριστεράς.
«Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε μια νέα εποχή και να προσαρμοσθούμε σ’ αυτήν» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου και κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι από την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής που αποτελεί μονόδρομο, εξαρτάται το μέλλον της χώρας.
Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει μήνυμα στην Αριστερά και στους συνδικαλιστές, ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί, όπως οι προκάτοχοί του στο παρελθόν, αντιδράσεις που θα καθυστερήσουν την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου.

Και όπως λέει και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος: «η εξέλιξη των αναμετρήσεων με τους κοινωνικούς φορείς θα δείξει αν θα »απογειωθεί» ή θα »προσγειωθεί» απότομα η κυβέρνηση».

Δήλωση Κεδίκογλου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται από το πρωί στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», δήλωσε τα ακόλουθα:

«Εχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοσίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος. Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά όλοι αυτό. Ας διερωτηθούν, πάντως, οι Ελληνες για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρεμβαση της αστυνομίας»